Dřevěná stavba roku 2020? Stala se jí tato nízkoenergetická dřevostavba s osmi druhy dřeva

06. 10. 2020
Diskuze (2)
Sdílet

Nízkoenergetický dům se sloupy z douglasky. Voní dřevem, díky prosklením je maximálně světlý, má výbornou atmosféru a ještě lepší vlastnosti.

Pokud se neorientujete v dřevozpracujícím průmyslu, bude výraz douglaska pro vás možná nový. Je to dřevo ze stromu se stejnojmenným názvem. Jedle douglaska je původem severoamerická dřevina, kterou na naše území za časů Marie Terezie rozšířili lesní inženýři kvůli rychlému růstu a kvalitě dřeva. Dnes je však stále vzácná. Její dřevo má speciální vlastnosti: vysokou pružnost, pevnost, dlouhou životnost i v exteriéru, díky optimálnímu obsahu pryskyřic. Výborně odolává vnějšímu prostředí a zároveň je to velmi příjemné a estetické dřevo i do interiéru.

Přečtěte si také:
Dřevostavba na Vysočině: Ručně štípané šindele a zádveří se speciální funkcí
Dřevěná stavba roku 2020: Nízkoenergetický dům se sloupy z douglasky.

Foto Martin Zeman

Ruku k dílu přiložil i majitel

Na kouzelném místě u březového hájku stojí i starý dům, ve kterém majitelé strávili mnoho let. Doplnila ho, či více méně nahradila, nízkoenergetická novostavba ve tvaru písmene L. Sympatický světlý dům s velkým množstvím dřeva je mírně zapuštěn do terénu. Na první pohled si všimnete mohutných sloupů, které nesou přesahy střechy. Vytvářejí dojem stability a intenzivního propojení s přírodou. Právě tyto sloupy jsou z douglasky tisolisté – a co je ještě cennější, stromy rostly přímo na pozemku. Do výsledné podoby je opracoval sám majitel.

Dřevěná stavba roku 2020: Nízkoenergetický dům se sloupy z douglasky.

Foto Martin Zeman

Dřevo venku i uvnitř

Dalším druhem dřeva, které při stavbě domu architekti použili, je cedr. Je z něj dřevěný obklad domu – bez nátěru, mezi okny fasádu oživuje cedrový šindel. Dřevěné fasádě kontrastují antracitová hliníková okna. Také interiér domu se nese ve znamení dřeva. Dominují zde cedrové obklady na stropech, podlaha a nábytek jsou z dubového dřeva. Zajímavostí je koupelna, ve které architekti použili olivové dřevo. Je známé výraznou tvrdostí podobnou mramoru a dekorativní kresbou. Má zajímavou, mírně nasládlou vůni. Pokoj pro hosty je zase březový.

„Symbolické propojení nového a starého tvoří jídelní stůl s ozdobnou intarzií třešňového dřeva ze zahrady v dubovém podkladu. V zádveří majitele vítá dlažba s motivem rodiny,“ popisuje další originální prvky jednatelka společnosti ARCHCON atelier Ing. Irena Truhlářová. V exteriéru najdeme ještě dva další druhy dřeva: smrkové a modřínové.

Dřevěná stavba roku 2020: Nízkoenergetický dům se sloupy z douglasky.

Foto Martin Zeman

Srdcem domu je krb

Půdorys ve tvaru písmene L umožnil i jasné funkční členění vnitřních prostorů. Dispozice je rozdělená na dvě zóny: denní a noční. V severozápadní části vlevo od zádveří je zóna s hlavním obytným prostorem, kde se nachází kuchyň se spíží, jídelna a obývací pokoj. Prostor je maximálně propojený se zahradou díky prosklení celé stěny. Srdcem domu je výrazný krb s místem pro relaxaci. Kuchyni prosvětluje rohové okno s výhledem na původní dům a přístupovou cestu.

Dřevěná stavba roku 2020: Nízkoenergetický dům se sloupy z douglasky.

Foto Martin Zeman

Noční zóna v jihovýchodní části domu je propojena společnou chodbou se zádveřím a obytným prostorem. Zahrnuje ložnici, pokoj pro hosty, pracovnu, koupelnu s výhledem do zahrady, samostatné WC a technickou místnost. Obytné místnosti a koupelnu propojuje krytá terasa. Je ideálním místem pro příjemné posezení. Vstup do domu zvýrazňují červené dveře.

Přečtěte si také:
Dřevostavba bez zbytečných příkras na pomezí Kopřivnice a Štramberku
Dřevěná stavba roku 2020: Nízkoenergetický dům se sloupy z douglasky.

Foto Martin Zeman

Nízkoenergetická novostavba

architektonický ateliér: ARCHCON atelier, s.r.o.

lokalita: Středočeský kraj

projekt: 2017

realizace: 2018

užitná plocha: 117,58 m2

zastavěná plocha: 175,60 m2

realizační firma: DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o.

konstrukční systém: obvodová konstrukce – masívní dřevěné panely DEKPANEL, střešní konstrukce – STEICO joist s foukanou celulózou

větrání: řízené s rekuperací tepla

Dům získal ocenění ve čtenářské anketě časopisu DŘEVO&stavby jako Dřevostavba roku 2019.

Zároveň se stal vítězem veřejného hlasování v české anketě Dřevěná stavba roku 2020 v kategorii Moderní dřevostavby – realizace.

Sabína Zavarská
foto: Martin Zeman

Kategorie: Dřevostavby
Tagy: dřevěné fasády dřevodomy drevostavby
Sdílejte článek

Diskuze

  • Jaká je cena

    Anonym
  • Krásné bydlení zajímala by mě cena děkuji

    Martina