Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Virtuální fanoušci zpestřují finále NBA. Basketbalistům fandí Spider-man, Obama i koza

Virtuální fanoušci na NBA foto: NBA

Vedle sebe sedí koza, Shaquille O’Neal v lyžařských brýlích a Spider-Man. Není to začátek klasického vtipu, ale realita na zápasech NBA. Nejlepší basketbalová soutěž světa, která se v těchto dnech dohrává v uzavřené bublině v Orlandu, slaví na sociálních sítích velké úspěchy s virtuálními fanoušky.
  7:05

Je to asi největší problém sportu v době koronaviru, zápasy elitních týmů i jednotlivců ve všech možných sportech se hrají s omezeným množstvím přítomných diváků, případně úplně bez jejich přítomnosti. Zámořská NBA přišla jako jedna z prvních s konceptem virtuálních fanoušků. Ti se prostřednictvím internetu zaregistrují a při sledování zápasu je zabírá webkamera na jejich počítači, jejíž obraz je promítán na velkoplošnou obrazovku, které jsou podél hřiště. 

Virtuální fanoušci na NBA
Virtuální fanoušci na NBA

Vedení soutěže chtělo hráčům dopřát pocit, jako by byli obklopeni davy fanoušků, podobně jako při běžných zápasech. Kreativitě se u sportovních fanoušků meze nekladou a brzy se z virtuálních sedadel stala soutěž o to, kdo si užije svých „15 minut slávy“ na sociálních sítích.

A virtual fan dressed up as Spider-Man, Deadpool, and the Black Panther during the #NBAFinals. : @Omar

3. října 2020 v 5:22, příspěvek archivován: 5. října 2020 v 20:35

Místo fanoušků v dresech se na sedadlech na obrazovkách objevovali domácí mazlíčci, všemožné nápisy, lidé v kostýmech i bez nich. Vtípky pokračují i ve finálové sérii, ve které zatím favorizovaní Los Angeles Lakers s LeBronem Jamesem využívají zdravotních problémů Miami Heat a vedou v sérii 2:1 na zápasy. Od prakticky neotočitelného stavu 0:3 zachránil Miami v noci na pondělí křídelník Jimmy Butler, který výhru 115:104 pro svůj tým zajistil čtyřiceti body, třinácti asistencemi a jedenácti doskoky.

Kromě vtipálků a opravdových fanoušků se při zápasech ve virtuálním hledišti mohou sejít i lidé, kteří by se normálně příliš často nepotkali. Úvodního zápasu finále se zúčastnil například exprezident USA Barack Obama, basketbalová legenda Kareem-Abdul Jabbar a asi nejslavnější fanoušek Lakers, herec Jack Nicholson. Všichni však doufají, že až ke konci letošního roku začne další sezóna NBA, budou se už fanoušci v hledišti.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...