Pálenice jedou, ovoce ale musí mít jasný původ. Moštárny toto pravidlo nemají

  7:08
Vychutnat si alkohol z vlastního ovoce se neobejde bez papírování. Pálenice vyžadují informace o původu ovoce a některé dokonce i výpis z katastru nemovitostí nebo doklad o pronájmu pozemku.

Množství ovoce přivezené do pálenice není omezené. Dané je ale množství alkoholu, které si jedna rodina může nechat ročně vypálit. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Až třicítka zájemců o zpracování ovoce na destilát přijede za den do pěstitelské pálenice v Žitenicích na Litoměřicku.

„Někdy ale také jen pět,“ říká její majitel Jan Härting. Za celou sezonu, která obvykle začíná v červenci a trvá do jara následujícího roku, jich tady obslouží až osm stovek.

Letos tu nejčastěji zpracovávají jablka. Oproti minulým rokům výrazně klesl počet zákazníků, kteří přivážejí třešně a višně.

„Úplné minimum bylo meruněk,“ popisuje Härting, který zájemcům doporučuje, aby klidně vozili čerstvé ovoce, protože ne každý umí udělat správný kvas.

Jednou z podmínek pro přijetí ovoce je ale jeho jasný původ. „Lidé musí vyplnit prohlášení, ve kterém musí být uvedeno i rodné číslo, adresa a původ ovoce. To musí být jenom z vlastní nebo pronajaté zahrady,“ vysvětluje Härting.

V pálenici U kapličky v Košticích na Lounsku, která se výrobě destilátů věnuje už 20 let, vyžadují dokonce i výpis z katastru nemovitostí nebo doklad o pronájmu pozemku.

„Rozhodně nemůžete nasbírat jablka nebo švestky někde u silnice a přivézt je k vypálení,“ upřesňuje Václav Šafránek z pálenice U kapličky.

Maximum na rodinu je šedesát litrů alkoholu

Množství ovoce přivezené do pálenice není omezené. Dané je ale množství alkoholu, které si jedna rodina může nechat ročně vypálit. „Je to maximálně šedesát litrů padesátiprocentního alkoholu,“ udává Šafránek.

Zvýšená spotřební daň lehce zvedla cenu za litr destilátu. „Za litr padesátiprocentního destilátu se zaplatí 190 korun,“ uvádí majitel Žitenické palírny.

Napilno mají také v moštárnách. Sem může přivézt ovoce každý bez udání jeho původu. „Jezdí k nám lidé, kteří si jablka někde koupí nebo sami načešou,“ líčí Michal Wágner, majitel moštárny ve Starém Týně u Úštěku. Za jeden kilogram jablek ke zpracování zájemce zaplatí čtyři koruny.

„Pokud mošt pasterizujeme, je cena šest korun za litr moštu a připočítat se musí ještě 32 korun za pětilitrový box,“ poznamenává Wágner.