Orienťácké tituly v pískovcích vybojovali Kosová a Král

Orienťácké tituly v pískovcích vybojovali Kosová a Král

V sobotu 3. října proběhlo v Kunraticích u České Kamenice Mistrovství ČR na krátké trati v orientačním běhu. Možná jedna z posledních velkých sportovních akcí roku. Náročné skalnaté terény Labských pískovců nabídly mapově velmi zajímavé tratě. V nabité konkurenci obhájili tituly Denisa Kosová a Vojtěch Král.

Za krásného podzimního počasí se na start postavili všichni nejlepší Češi s výjimkou dvojice reprezentantů Pavla Kubáta a Terezy Janošíkové, naopak mimo soutěž běželi závodníci světové špičky připravující se na české Mistrovství světa v roce 2021 – největší hvězda současného OB, švédská superstar, Tove Alexandersson a řada výborných Švýcarů – 8násobný mistr světa Daniel Hubmann, dále pak Joey Hadorn, Florian Howald či Elena Roos.

Světová hvězda orientačního běhu Tove Alexandersson (foto: Vojtěch Illner)

Další domácí titul pro Kosovou

Ženy čekala trať o délce 3,9 km s převýšením 295 metrů, titul z loňského roku obhajovala Denisa Kosová. A obhájila ho úspěšně. V první polovině trati se ve vedení střídaly Vendula Horčičková a Lenka Mechlová, v polovině trati se ale dostala do vedení Kosová a už před sebe žádnou ze svých českých soupeřek nepustila. V cíli měla náskok před Horčičkovou 42  sekund, třetí Mechlová byla ještě o 17 sekund pomalejší. Denisa Kosová tak k letošnímu individuálnímu titulu z klasické trati přidala i ten z krátké: „Z mého pohledu to byl spíš nepovedený závod s několika chybami a pocitem fyzického trápení. V domácím terénu 5 minut odstup za Tove Alexandersson považuji za velkou ztrátu. Ve výsledku jsem překvapena, že to dalo na obhajobu.“ Čtvrtá doběhla Anna Štičková, pátou příčku obsadila Adéla Indráková a šestá skončila Karolína Teplá.

Nejlepší ženy MČR na krátké trati (foto: Vratislav Lamač)
1.Kosová DenisaOK 99 Hradec Králové39:52
2.Horčičková VendulaOOB TJ Slovan Luhačovice40:34+ 0:42
3.Mechlová LenkaOK Slavia Hradec Králové40:51+ 0:59
4.Štičková AnnaSK Severka Šumperk41:13+ 1:21
5.Indráková AdélaSK Žabovřesky Brno41:41+ 1:49
6.Teplá KarolínaOK Slavia Hradec Králové42:24+ 2:32
Denisa Kosová obhajuje titul z krátké trati (foto: Vojtěch Illner)

Král kraluje dále

Muži měli trať o délce 4,6 km (330 metrů převýšení). Obhájce titulu Vojtěch Král zaběhl skvělý závod. V orientačně náročné úvodní partii neudělal chybu, na třetí kontrole se dostal do vedení a svůj náskok stále zvyšoval. Bez problémů zvládl i další části trati, v cíli měl obrovský náskok a po závodě byl s výkonem spokojen: „Byl to hodně těžký závod, v první půli hlavně technicky a v druhé fyzicky. Podařilo se mi ty nejtěžší skalní pasáže proběhnout bez chyb a to mi dodalo velké sebevědomí do zbytku tratě. To, že jsem dokázal porazit takovou legendu jako je Daniel Hubmann, je pro mě dobrým znamením směrem k domácímu MS.“ Se ztrátou téměř dvě a půl minuty proběhla na dálku velká bitva o stříbro mezi Danielem Vandasem a Milošem Nykodýmem. Vandas ale skvěle zvládl fyzicky náročnou pasáž na poslední kontrolu a v cíli byl o 3 sekundy před Nykodýmem. Pro tohoto mladého závodníka je stříbrná medaile senzačním úspěchem. Za bronzovým Nykodýmem skončili na 4. a 5. místě jeho oddíloví kolegové Daniel Hájek a Marek Minář se ztrátou přes tři minuty, šestý doběhl Jan Petržela. Nejlepší ze Švýcarů byl Daniel Hubmann, který na vítězného Krále ztratil 24 sekund.

Vojtěch Král v mezinárodní konkurenci obstál a odváží si zlato (foto: Vojtěch Illner)
1.Král VojtěchSK Severka Šumperk34:19
2.Vandas DanielOK 99 Hradec Králové36:41+ 2:22
3.Nykodým MilošSK Žabovřesky Brno36:44+ 2:25
4.Hájek DanielSK Žabovřesky Brno37:34+ 3:15
5.Minář MarekSK Žabovřesky Brno37:52+ 3:33
6.Petržela JanOK 99 Hradec Králové39:12+ 4:53
Nejlepší muži MČR na krátké trati (foto: Vratislav Lamač)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: