Svátek lokálního designu odstartuje 7. října i uprostřed nouzového stavu. Zrušena byla spousta doprovodného programu včetně slavnostního zahájení, takže šperkařka Viktorie Beldová z rodinné klenotnické firmy Belda uspořádala na Facebooku virtuální událost, kam můžete postovat své gala outfity, které jste si plánovali vzít, ale pandemie to překazila.

Zatím ale všudypřítomný covid-19 nemůže zabránit, abyste si prohlédli to nejlepší z českého designu a pozvedli produkty denního užívání na umělecké dílo.

Pokud bude možnost, doporučujeme se také v objektu bývalého kláštera sv. Gabriela, kde se Designblok uskuteční, občerstvit. Svůj stánek tu budou mít hranolky Faency Fries nebo experimentální cukrářství Defidu Bakery.

Zde je sedm projektů, které byste na letošním specifickém Designbloku rozhodně neměli minout:

Janja Prokić

Šperky od této umělkyně, která pochází z Bělehradu, ale žije a pracuje v Praze, mají ve svých sbírkách vysoce postavené manažerky i alternativní umělkyně. Na letošním Designbloku ukáže kolekci Ineō, která je inspirovaná životem Inuitů i pobytem autorky na severu Čech. Na samotné instalaci pracovala také talentovaná ilustrátorka Mariana Jirátová.

Lucie Koldová

Jedna z nejúspěšnějších českých designérek ukáže v Superstudiu kolekci svítidel, která oslavuje její spolupráci s lokální firmou Brokis. Pokud vás lampy nechávaly chladnými, tak jsme si jistí, že tyhle svým invenčním vzhledem dokážou vzbudit vášeň.

Nastassia Aleinikava

Běloruská designérka, která vystudovala UMPRUM a v Praze našla svůj druhý domov, na Designbloku představí brýle, které navrhla pro první českou prezidentku. „Brýle vytvořené speciálně pro vás. Abyste s nimi byla připravena prohlédnout nečistá jednání a vidět do budoucnosti. Mít jasné vize a spatřit věci nezkresleně ze všech úhlů pohledu,“ zakončuje Aleinikava svůj dopis vysněné ideální političce, který vystavuje společně s ručně vyráběnými brýlovými obrubami.

In August Company

Letošní Designblok bude premiérou pro dvojici Karolína Stryková-Teodorik Menšl. Tvoří objekty do kuchyně tak stylové, že i ti nejzavilejší kavárenští povaleči budou chtít díky jejich talířům, hrnkům, prkénkům na chleba a stojánkům na vajíčka snídat doma.

Dominika Petrtýlová

Jeden čas byl v českém designu velmi trendy Milan Pekař a jeho barevné vázy. Teď se ale do popředí zájmu dostává Dominika Petrtýlová, které se přezdívá ženský talent mezi skláři. Její tvorba je temná a dramatická také proto, že její vázy jsou inspirovány nočním životem. Těm, které ukáže na Designbloku, říká „plazivý démonický květ“.

Andrea Vytlačilová

V našem výběru samozřejmě nemůže chybět žena, která byla součástí letošního Forbes 30 pod 30. Jediná Češka, která nyní studuje nejprestižnější módní školu světa, londýnskou Central Saint Martins, se blíže představí domácímu publiku prostřednictvím přírodně barvené oděvní kolekce a ilustrovanými barevnými šátky.

Chic By Pig

Už jste se někdy houpali na praseti? ptají se tvůrci, kteří podle svých slov slibují „rockovou prasečí jízdu“. Značka, za níž stojí Kateřina Kupcová-Pihávková, právě teď získala prestižní mezinárodní ocenění Design BigSee Awards, takže se dá očekávat, že tato hračka bude brzy zdobit pokojíčky v Miláně nebo New Yorku.