ASZ ČR odmítá návrhy změn v nařízení vlády k přímým platbám

Sdílejte článek
ASZ ČR odmítá návrhy změn v nařízení vlády k přímým platbám

V současné době probíhá mezirezortní připomínkové řízení k novelizaci nařízení vlády č.50/2015 Sb., jehož účelem je stanovení některých podmínek pro poskytování přímých plateb zemědělcům. Asociace soukromého zemědělství ČR má k danému návrhu dvě zcela zásadní připomínky, které zaslala v dopise ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi.


Za velmi problematický považuje ASZ ČR návrh na zavedení podmínky odborného vzdělání u platby mladým zemědělcům. Tato podmínka je odůvodněna lepším zacílením a zefektivněním této platby. Jejím cílem je ale podle Evropské komise urychlení generační obměny na farmách, což není podle ASZ ČR na vzdělání žadatelů nijak závislé a podmínka odborného vzdělání ji může naopak zkomplikovat. Řada mladých zemědělců z rodinných farem nemá konkrétní odborné vzdělání, ale má praktické dovednosti umožňující jim efektivně hospodařit. Díky detailnímu a praktickému porozumění farmám a jejich chodu tak mají tito zemědělci často vyšší kvalifikaci než absolventi odborných škol. Zároveň mnoho mladých lidí z rodinných farem cíleně studuje obory, kde získávají pro zemědělství potřebné znalosti, které by se na farmě naučit nemohli, například ekonomiku, účetnictví, marketing, právo atd. Tyto obory však do výčtu uznaných zařazeny nejsou. Daný návrh nařízení vlády tak podle asociace diskriminuje mladé lidi pocházející z rodinných farem.

Další zásadní připomínku ASZ ČR podává k návrhu, aby všichni příjemci přímých plateb měli zřízen přístup do Portálu farmáře. Opakovanou snahu SZIF upřednostnit tento komunikační prostředek před datovou schránkou, která byla zřízena zákonem jako elektronické úložiště, kam jsou orgány veřejné moci povinny dokumenty posílat, považujeme za nesystémovou a nereálnou. Jak ve včerejší tiskové zprávě uvádí SZIF, datová schránka je primárním prostředkem pro komunikaci se žadateli a není tedy důvod, aby byl příjem přímých plateb podmiňován zřízením přístupu do uživatelsky ne zcela přívětivého Portálu farmáře. Tato podmínka je zároveň diskriminační pro zemědělce, kteří ke své práci elektronické prostředky vůbec nevyužívají, a to z různých důvodů, včetně například chybějícího přístupu k internetu v jejich obci. Změna zároveň přichází zcela nevhodně v době, kdy nelze nové uživatele s Portálem dostatečně seznámit na pravidelných školeních a je zde tedy riziko, že by požadavek na jeho používání vedl k velké chybovosti. Žádáme proto, aby byla zachována možnost využití doručování poštou, jak nás o tom ujistil dopisem z 8. června ředitel SZIF Martin Šebestyán.

Hlavní kancelář ASZ ČR


Přečteno: 269x
Katalog farem