Žádosti o dotace na vzdělávání se letos podávají dříve

6/10 2020

Desítky milionu korun jsou v rozpočtu města Ostravy pro příští rok připraveno na dotace, které ve dvou programech podpoří školství, vzdělávaní a talentmanagement.  Dřívější termín pro vyhlášení programů než v předchozích letech město zvolilo proto, aby měli příjemci finanční podpory informaci o výsledku výběrového řízení již na začátku roku.

Žádosti o dotace na vzdělávání se letos podávají dříve

Ilustrační foto: Zdroj: www.talentova.cz

Zájemci mohou podávat žádosti v termínu od 5. do 16. října 2020.

„Termín pro podání žádostí jsme v letošním roce posunuli, což pro žadatele znamená, že se výsledky o výši finanční podpory dozví už na začátku roku ihned po projednání v orgánech města. Mohou si tak lépe plánovat své aktivity. Ostrava každoročně vyhlašuje tři dotační programy zaměřené přímo na vzdělávání. Třetí dotační titul na podporu výuky cizích jazyků a cizojazyčné výuky pro rok 2021 zveřejníme na jaře příštího roku," uvedla resortní náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová.

Peněžní prostředky z programu na podporu školství jsou určeny k financování celoročních i jednorázových zájmových a vzdělávacích aktivit včetně těch pro děti z mateřských škol, významných akcí celoměstského charakteru, mezinárodní spolupráce pro žáky základních a středních škol, a zájmových a vzdělávacích aktivit realizovaných školskými zařízeními a právnickými osobami neziskového charakteru. Maximální výše podpory na jeden projekt je 250 tisíc korun.

Program na podporu vzdělávání a talentmanagementu, který je unikátní v rámci celé České republiky, je zaměřen na finanční podporu projektů, které rozvíjejí technické dovednosti, přírodovědné znalosti i čtenářskou a matematickou gramotnost. Systematicky posiluje nadání dětí a jeho rozvoj, pomáhá vytvářet podmínky pro mimořádné talenty. Peněžní prostředky je možné čerpat na financování vzniku nových a rozvoje stávajících subjektů, talentcenter a science center, na projekty spolupráce vysokých škol při řešení problematiky města Ostravy, na pořádání krajských a celostátních soutěží mateřských, základních a středních škol zejména v přírodovědných a technických oblastech a na rozvoj stávajících vzdělávacích oborů a programů, které podporují budoucí odborníky, chybějící na trhu práce. Žadateli mohou být ostravské mateřské, základní, střední a vysoké školy, školská zařízení zájmového vzdělávání a právnické osoby neziskového charakteru se sídlem v Ostravě.

„Pro letošní rok se podávání žádostí díky další elektronizaci značně zjednodušuje. Zájemce odešle žádost do informačního systému a odpadne mu povinnost dokumenty včetně příloh tisknout a odesílat poštou, datovou schránkou nebo osobně doručit na podatelnu magistrátu, jako tomu bylo dříve," doplnila náměstkyně Andrea Hoffmannová.

Informace o dotačních programech jsou zveřejněny zde: https://www.ostrava.cz/cs/urad/magistrat/odbory-magistratu/skolstvi-a-sportu/informace-o-poskytovani-peneznich-prostredku-z-rozpoctu-smo/skolstvi.