Šéf úřadu pro kontrolu kampaní nebyl schopen říci, proč nemá všechny smlouvy v registru

Vojtěch Weis

Už téměř tři roky dohlíží Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran na férové vedení volebních kampaní a na průhledné financování stran. Jenže podle mnohých Úřad nefunguje dobře, je pomalý a příliš často se zabývá formalitami. Předseda Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a hnutí Vojtěch Weis v pořadu K věci uvedl, že úřad má pět zaměstnanců a on si nemůže dovolit hodnotit, jak má vypadat transparentní financování politických stran.

Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí čelí ostré kritice v Poslanecké sněmovně, poslanec za Piráty Černohorský dokonce veřejně mluvil o tom, že by Vojtěch Weis měl být vystřídán v čele úřadu, protože svou práci nezvládá. Kritizován je i organizací Transparency International. Řada kritik míří mimo jiné i k tomu, že úřad je pomalý a má velký časový skluz, pokud jde o kontroly jednotlivých kampaní.

V letošním roce úřad dokončoval kontroly sněmovní kampaně v roce 2017, ještě dobíhá kontrola prezidentské kampaně z roku 2018. „Naše oddělení disponuje v současné době pěti zaměstnanci. Není možné, aby při tomto počtu zaměstnanců procesy probíhaly zcela zásadně rychleji, to je realita. Dostali jsme souhlas na navýšení počtu zaměstnanců, ale ne prostředky na jejich zaplacení,“ uvedl předseda úřadu Weis.

Prohřešků je celá řada, ale není to dramatické číslo

V průběhu předvolební kampaně podle něj politické strany, hnutí, ani koalice z hlediska jeho práce ničím zásadně nepřekvapily. „Jako úřad jsme zaznamenali určitá pochybení, která budeme řešit v rámci správních řízení, nicméně to není nic, co by vybočovalo z rámce chování v průběhu jednotlivých kampaní, na které jsme zatím dohlíželi,“ řekl Weis. Konkrétní příklad ale neuvedl.

„Politické strany či hnutí se v průběhu kampaně dopouštěly takových věcí, které už jsou obvyklé. To znamená ne zcela uspokojivé označování venkovních reklam, zadavatele, zpracovatele, neuvedení povinného v rámci zákonem stanovené lhůty. Těch různých prohřešků je celá řada, ale neřekl bych, že je to dramatické číslo,“ jmenoval předseda.

Podobně se vyjádřil i o průběhu prezidentských voleb z roku 2018, kdy se prokázalo, že prezidentská kampaň Miloše Zemana byla financována skrze spolek Přátelé Miloše Zemana. „Sorry jako, ale na žádné velké pochybení z prezidentských voleb si nevzpomenu,“ nechtěl kauzu komentovat.

Pocity tam absolutně nepatří

Podle Weise se především větší nebo velké politické strany během necelých třech let, co na ně úřad dohlíží, naučily vyvarovat se některých drobných prohřešků, kterých se dříve dopouštěly. „Naučily se chovat ve smyslu zákonné právní úpravy,“ okomentoval s tím, že on je tam od toho, aby konstatoval, jestli se konkrétní strana či politické hnutí chová podle zákona či nikoliv. „Nic více, nic méně. Zbytek už by byly osobní pocity, a to tam absolutně nepatří,“ dodal Weis.

Předseda Úřadu pro dohled nad financováním politických stran a hnutí je jmenován prezidentem republiky. Weis ale prý nechce využít postu k tomu, aby formoval například debatu o pravidlech, jak má vypadat transparentní financování politických stran.

„To je o úhlu pohledu. Pokud bych dělal cokoliv více na tomto místě, byl bych kritizován politickými stranami a hnutími. Překračoval bych tak své pravomoci, což si dovolit nemůžu,“ uvedl s tím, že zatímco politické strany mohou činit cokoliv, co jim zákon nezakazuje, tak on jako předseda ústředního správního orgánu může učinit pouze to, co mu zákon výslovně povoluje.

Zásadní pochybení

Úřadu navíc chybí v registru smluv smlouva s firmou, která mu monitoruje průběh volebních kampaní. Povinnost této smlouvy přikazuje zákon. „Bezpochyby smlouvu máme, je otázka, na jakou výši částka byla s rozsahem těch voleb,“ řekl k tomuto tématu Weis. Proč ale dokument není v registru, nebyl schopen odpovědět.

„Nedomnívám se, že by to mohlo být nějaké zásadní pochybení. Nemyslím si, že by představený jakéhokoliv správního orgánu vždy, když jde z práce, kontroloval, jestli všechny služby, které si objednává, jsou uloženy v registru smluv,“ dodal Vojtěch Weis.

Rozhovor Marie Bastlové s Vojtěchem Weissem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: