Ministr ocenil mladé vědce za výzkum přenosu bakterií u kurů

Sdílejte článek
Ministr ocenil mladé vědce za výzkum přenosu bakterií u kurů

Cenu pro mladé zemědělské vědce do 35 let získala za výzkum o vývoji střevních mikrobů u kuřat v závislosti na přítomnosti dospělé slepice Tereza Kubasová z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství. Další cenu získala mj. práce o kanibalismu u divočáků. Ceny udělil minulý týden ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), informoval dnes na svém webu úřad.


Kubasová zjistila, že přítomnost slepice pomáhá rychlejšímu vývoji střevních mikrobů u kuřat, což zvyšuje jejich odolnost před salmonelou. "Při bližším pozorování bylo zjištěno, že pouze některé skupiny bakterií se přenáší a následně kolonizují střevo kuřat. Výsledky této studie mají velký přínos při vývoji nové generace probiotik pro drůbež," uvedlo ministerstvo.

Druhou cenu získal Jan Cukor z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM) za článek o kanibalismu u divokých prasat. Divočáci mohou přenášet africký mor prasat, kvůli kterému by mohly být ohrožené české chovy vepřů. "Chování zvěře bylo monitorováno fotopastmi. V 81 procentech byl prokázán rizikový přímý kontakt zdravých jedinců s kadavery. V 9,8 procenta byl recentně a vůbec poprvé popsán kanibalismus uhynulých jedinců. Výsledky zdůrazňují možnost přenosu nemoci těly uhynulých jedinců a nutnost odstraňování kadaverů z prostředí," uvedlo ministerstvo. Na třetím místě skončil Jakub Černý také z VÚLHM za práci s metodami stanovení indexu listové plochy.

Ministr předával ocenění ve dvou kategoriích, kromě cen pro mladé vědce také za nejlepší výsledek výzkumu a experimentálního vývoje. Zlaté ocenění si převzal Radko Loučka z Výzkumného ústavu živočišné výroby za metodiku měření ztrát silážováním. Na druhé příčce skončil Jiří Novák z VÚLHM za metodiku Tvorba směsí s douglaskou a na třetím místě pak Václav Mayer z Výzkumného ústavu zemědělské techniky za práci Doporučené technologie pro efektivní využití vody při pěstování brambor v podmínkách sucha a výkyvů počasí.

Zdroj: ČTK


Přečteno: 311x