I poslanec za SPD Radek Koten sdílel hoax o tom, že Ázerbájdžán prý odstřeluje jadernou elektrárnu v Arménii s narážkou, že EU na Ázerbájdžán nechce vyhlásit sankce.

U Náhorního Karabachu se počátkem minulého týdne rozhořel konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Mezi oběma zeměmi je situace dlouhodobě napjatá. Není však pravdou, že by Ázerbájdžán vyloženě útočil na jadernou elektrárnu.

Řeči o útoku na jadernou elektrárnu v blízkosti města Mecamor vznikly v polovině července, když ze strany Arménie zaznělo: Jestliže Baku zahájí válku, může Arménie vyhodit do povětří Mingečaurskou přehradu a zničit tak veškerou ekonomiku Ázerbajdžánu.  Na to z Ázerbajdžánu přišla odpověď v podobě výhrůžky zaútočit na mecamorskou jadernou elektrárnu: “Arménie by neměla zapomínat, že nejnovější raketové systémy, které se nacházejí ve výzbroji vojenských sil Ázerbajdžánu jsou schopné přesného úderu na mecamorskou jadernou elektrárnu a to by byla pro Arménii katastrofa, “ prohlásil mluvčí ministerstva obrany Ázerbajdžánu Vagif Dargjachly.

Radek Koten má pravdu pouze v tom, že mecamorská jaderná elektrárna je chráněna protivzdušnou obranou, která zahrnuje raketový sytém S-300. (1, 2) O útoku na jadernou elektrárnu však nepíšou ani ruské zdroje. Rusko přitom výrazně podporuje Arménii. Mezinárodní agentura pro atomovou energii, podle ruského Sputniku, pouze vyjádřila znepokojení nad situací v regionu, právě z toho důvodu, že se poblíž místa konfliktu nachází jaderná elektrárna Metsamor. K žádnému útoku zatím však naštěstí nedošlo.


wpseo_editor