Opíjíme se už 10 milionů let, dokazují paleogenetici

Paleogenetika mapuje hlubiny evoluce lidského rodu a jeden výzkum se zaměřil na to, jak dlouho je náš organismus schopen strávit etanol. A ukázalo se, že velice záhy. Prapra-předci se zřejmě zpíjeli už před 10 miliony let.

Na zdraví...
Na zdraví...
Zdroj: Dollarphotoclub.com

Teorie bez opory v genetice uváděly velice rozdílné dějiny alkoholu. Někteří vědci, že savci všeobecně získali toleranci v alkoholu a opojných stavech prostřednictvím konzumace zkvašeného ovoce. Takové plody vyhledávali už před 80 miliony let. To se však nepotvrdilo, ovšem zároveň se ukázaly jako mylné i teorie, že etanol začali lidé užívat až před 9000 lety, kdy se naučili lidé alkohol produkovat z plodin.

Tým složený především z odborníků z Univerzity v Santa Fé studoval genetickou historii enzymu ADH4, který umožňuje trávit alkohol. Ten je přítomen u primátů různých druhů minimálně 70 milionů let nazpět. Ovšem enzym se vyskytoval v různých variantách. Vědci je porovnávali u 28 živočišných druhů, z toho 17 primátů, a byli tak schopni zrekonstruovat jakýsi strom života alko-enzymu.

Ukázalo se, že u většiny primátů byl ADH4 dlouho neschopný alkohol zpracovat. Situace se změnila až před zmíněnými deseti miliony let. Změnou jediné aminokyseliny v enzymu se jeho schopnost metabolizovat alkohol zvýšila 40krát.

Bod obratu aneb na zdraví

Čas této změny se shoduje s obdobím, kdy „opice" sestoupili z bezpečí stromů a začali se více pohybovat po zemi. Hominidé se mění v tvory savan. S tím se změnily i způsoby zajišťování obživy. Padlé potlučené ovoce na zemi začalo kvasit a možná kvasilo, když ho tlupy hromadily a zřejmě brzy odhalily účinky fermentovaných potravin.

K tomu je nutné podotknout, že schopnost konzumovat alkohol není závislá jen na ADH4. Nicméně jeho přítomnost je klíčová.

Související články