O 11 nástrojů Petrof ze zrušené čínské zakázky zažádalo 151 škol

Školy zaslaly 151 žádostí o klavíry, které zakoupila rodinná nadace Karla Komárka (KKFF) od společnosti Petrof poté, co je odmítl převzít čínský odběratel. Termín přijetí žádosti skončil v pondělí 5. října o půlnoci. Nadace rozdá 11 nástrojů z čínské zakázky. Zásilka nástrojů Petrof pro Čínu měla hodnotu 200.000 eur (5,3 milionu korun). Novináře o tom informoval ředitel KKFF Luboš Veselý.
Petrof Hradec Králové (zdroj komarekfoundation.org)

“Potvrdil se původní ohromný zájem škol o klavíry. Přestože jsme v grantové výzvě zpřesnili typy škol i podmínky, za kterých lze o hudební nástroj zažádat, sešlo se nám velké množství požadavků. Velmi si toho ceníme a každou žádost budeme velmi pečlivě posuzovat,” uvedl Luboš Veselý.

KKFF počítá s tím, že na přelomu října a listopadu budou jasné výsledky grantové výzvy a oznámeny školy, které v ní uspěly. Odborná komise byla složena na základě doporučení Ústřední umělecké rady Základních uměleckých škol a Akademie klasické hudby. Tato komise doporučí Správní radě KKFF instituce, jimž by měla nadace klavíry darovat. Bude hodnotit zaslané žádosti na základě kritérií, které byly stanoveny v grantové výzvě. Posuzovat se bude historie školy, úspěchy v hudební výchově, aktivity školy, hrát roli bude i to, jaké má konkrétní škola stávajícího vybavení, a posuzovány budou také úspěchy žáků v hudebních soutěžích od roku 2010. Dále se bude přihlížet k vyučovaným hudebním oborům, počtu studentů či počtu žáků hry na klavír.

Rozdělovat se bude osm pianin Petrof a o tři klavíry Petrof. “Plánujeme, že klavíry by se do škol měly dostat do Vánoc,” dodal Veselý.

Podle prezidentky a majitelky Petrofu Zuzany Ceralové Petrofové odběratel pro Peking a okolí do Hradce Králové napsal, že se v Číně mluví o tom, že čínská vláda chce dát sankce na ČR a její zboží a že on nemá na to, aby platil pokuty. “Poprosil nás o pozastavení dodávky,” řekla před časem novinářům Ceralová Petrofová. Expedici nástrojů už měl Petrof připravenou.

Firma Petrof, pro niž je čínský trh s podílem kolem 35 procent klíčovým odbytištěm, vyjádřila obavu z toho, že zhoršení vztahů mezi ČR a Čínou bude mít negativní dopad i na její další obchody v Číně. Piana Petrof v Číně pod jinými vlastními značkami i vyrábí, loni to bylo téměř 6000 nástrojů.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments