Češi pro draft: favoritem Myšák, brankářům vládne Bednář. Komu pomůže odklad?

Foto: Martin Voltr

6. října 2020, 14:14

Václav Jáchim

Museli si počkat víc než tři měsíce, teď konečně přichází jejich velká chvíle. Elitní čeští junioři se těší na draft NHL, šance určitě mají. „Odhaduji, že týmy vyberou zhruba stejný počet našich hráčů jako loni," tvrdí Roman Havlůj z Úřadu centrálního skautingu (CSS), který roky připravuje nezávislé hodnocení pro NHL.

Situace je unikátní. Tradiční divadlo před napěchovanou arénou se vinou pandemie koronaviru nekoná, výběry proběhnou prostřednictvím internetu. Draft měl původně v červnu hostit Montreal, okolnosti ovšem vedly k posunutí termínu. „Myslím, že pro hráče se až tolik nezmění. Skauti o nich mají dokonalé informace. Viděli je ve spoustě zápasů, poslední akcí tohoto ročníku byl únorový turnaj osmnáctek v Klášterci a Chomutově. Pak už přišel covid-19," konstatuje Havlůj.

Myšák útočí na první kolo, kdo z Čechů překvapí?

Českým favoritem draftu je jednoznačně Jan Myšák. „Udělal velký pokrok, hodně mu pomohl odchod do Kanady, kam se vydal po šampionátu dvacítek. Mohl by být vybrán v prvním kole, když ne, půjde ve druhém," konstatuje skaut CSS. Mezi brankáři podle něj nebude chybět Jan Bednář. „Potvrzoval kvality, v draftu se určitě objeví," nepochybuje Havlůj.

Odhadnout další české hráče je dost těžké. Konkurence bývá každým rokem ohromná, prosadí se jen ti nejlepší. „Pro NHL připravujeme oddělené žebříčky hráčů ze Severní Ameriky a Evropy. Já sleduju tu druhou skupinu hráčů. V první dvacítce Evropanů u nás není žádný český hráč, někteří ale uspět mohou. Například obránce Michael Krutil, možná někdo další. Jmen tam je víc, záležet bude na jednotlivých týmech," hlásí. A možné české překvapení? „Nelze vyloučit. Napadá mě vsetínský brankář Jakub Málek. Co vím, některé skauty zaujal. O české gólmany je každým rokem zájem," dodává.

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

Loni Češi zaznamenali mírný ústup z pozic, v draftu jich uspělo sedm. Rok předtím jedenáct. „Myslím, že počty budou podobné," odhaduje Havlůj. Několik šikovných juniorů strávilo minulou sezonu za Atlantikem, tu letošní ovšem zahájili doma v Chance lize. Namátkou Michal Gut, Adam Raška, Šimon Kubíček, Pavel Novák, Radek Kučeřík, Nick Malík. „Myslím, že odklad draftu by těmto hráčům mohl pomoci," naznačuje Havlůj.

Gut, Raška, Novák, Kubíček. Návrat domů jim může pomoci

Jeho názor potvrzuje Michal Tichý, dlouholetý skaut Columbusu. „Je to individuální, ale takových deset procent to znamenat může," souhlasí. „Určitě je dobré, když hráče vidíte s ročním odstupem. Máte možnost posoudit, jak se rozvíjí, jestli dobře pracuje, nebo nikoli. Srovnání je velmi cenné."

Také proto skauti do posledních chvil mapovali aktuální výkonnost adeptů a před draftem upravovali finální pořadí. Letošní výběr bude zcela atypický – nejen termínem, ale i formou. Tradiční show prvního kola, kdy elitní junioři na pódiu oblékají dres nového klubu a mávají do kamer, vystřídá rutinní práce manažerů či skautů u počítače.

Foto: nhl.com

„Máme za sebou konferenční hovory, během draftu budeme všichni online. V centrále klubu bude jen generální manažer a několik členů managementu," přibližuje Tichý. Draft proběhne na dálku poprvé v historii, jinak to ovšem nejde. Kluby mají připravené pořadí zhruba šesti desítek nejlepších talentů, v němž budou po každém výběru škrtat. Druhý den, zhruba od třetího kola, se víc zapojí skauti, aby poskytli konzultace o hráčích.

Draft na dálku? Díky technologiím žádný problém, tvrdí Tichý

„Bude tam prostor na tzv. time, tedy určitý oddechový čas, kdy třeba dojde k výměně a podobně. Očekávám, že první kolo bude rychlejší než jindy, mohlo by trvat tak dvě hodiny. Zbytek draftu proběhne ve středu odpoledne našeho času, my skauti samozřejmě budeme všechno sledovat s tím, abychom operativně reagovali a případně poskytli do centrály jakoukoli informaci," upřesňuje Tichý.

Draft v omezené formě proběhl naposledy v létě 2005, sezonu předtím potkala NHL výluka a kluby se pak k výběru hokejových koní sešly bez velkého představení pro fanoušky. „Tehdy byly jiné podmínky. Internet už samozřejmě existoval, ale dnešní možnosti jsou díky moderním technologiím někde jinde. Nebude absolutně žádný problém," nepochybuje Milan Tichý.

Skauti a zaměstnanci klubů NHL uzavřou sezonu 2019-20 později než jindy, už koncem léta přitom rozjeli tu letošní. Všichni věří, že se situace s nákazou postupně zlepší a hokejový život se zase vrátí do tradičních kolejí. Pokud to klapne, příští draft by měl být znovu s publikem v červnu 2021.

Finální žebříček podle CSS

Hráči do pole ze zámoří

1. Alexis Lafrenière (Ú, Rimouski, QMJHL)
2. Quinton Byfield (Ú, Sudbury, OHL)
3. Jamie Drysdale (O, Erie, OHL)
4. Jake Sanderson (O, USA U18)
5. Cole Perfetti (Ú, Saginaw, OHL)
6. Marco Rossi (Ú, Ottawa, OHL)
7. Jack Quinn (Ú, Ottawa, OHL)
8. Kaiden Guhle (O, Prince Albert, WHL)
9. Braden Schneider (O, Brandon, WHL)
10. Dawson Mercer (Ú, Chicoutimi, QMJHL)
...
28. Jan Myšák (Ú, Hamilton, OHL)
46. Jaromír Pytlík (Ú, Sault Ste. Marie, OHL)
85. Pavel Novák (Ú, Kelowna, WHL)
112. Adam Raška (Ú, Rimouski, QMJHL)
135. Ivan Ivan (Ú, Cape Breton, QMJHL)
136. Šimon Kubíček (O, Seattle, WHL)
176. Michal Gut (Ú, Everett, WHL)

Brankáři ze zámoří

1. Nicolas Daws (Guelph, OHL)
2. Drew Commesso (USA U18)
3. Samuel Hlavaj (Sherbrooke, QMJHL)
4. Will Cranley (Ottawa, OHL)
5. Garin Bjorklund (Medicine Hat, WHL)
...
10. Nick Malík (Sault Ste. Marie, OHL)
20. Jakub Dobeš (Omaha, USHL)

Hráči do pole z Evropy

1. Tim Stützle (Ú, Mannheim, Německo)
2. Alexander Holtz (Ú, Djurgarden, Švédsko)
3. Anton Lundell (Ú, IFK Helsinky, Finsko)
4. Lucas Raymond (Ú, Frölunda, Švédsko)
5. Rodion Amirov (Ú, Ufa, Rusko)
6. Helge Grans (O, Malmö, Švédsko)
7. John Jason Peterka (Ú, Mnichov, Německo)
8. Topi Niemelä (O, Oulu, Finsko)
9. Noel Gunler (Ú, Lulea, Švédsko)
10. Roni Hirvonen (Ú, Pori, Finsko)
...
27. Michael Krutil (O, Sparta Praha)
37. Karel Klikorka (O, Mladá Boleslav)
52. Tomáš Chlubna (Ú, Jihlava)
56. Petr Hašek (Ú, Rytíři Kladno)
63. Tomáš Urban (Ú, Rytíři Kladno)
65. Tobiáš Handl (Ú, Olomouc)
81. Filip Kovář (O, Liberec)
98. Jakub Konečný (Ú, Sparta Praha)
99. Pavel Matěj (Ú, Třinec)
101. Michal Rouha (Ú, Pardubice)
106. Josef Slavíček (Ú, Sparta Praha)
108. Jan Hampl (O, Liberec)
113. Sebastián Malát (Ú, Plzeň)
116. David Routa (Ú, Sparta Praha)
123. Jakub Malý (Ú, Kometa Brno)
124. Michal Hrádek (O, Pardubice)
126. Daniel Malák (O, Plzeň)
127. Michal Simon (Ú, Mladá Boleslav)
128. Lukáš Stehlík (Ú, Litvínov)
138. Petr Šíma (Ú, Mladá Boleslav)
139. Nico Geidl (Ú, Třinec)
140. Dominik Vacík (O, Mladá Boleslav)

Brankáři z Evropy

1. Jaroslav Askarov (Petrohrad, Rusko)
2. Jan Bednář (Karlovy Vary)
3. Joel Blomqvist (Oulu, Finsko)
4. Calle Clang (Rögle, Švédsko)
5. Amir Miftachov (Kazaň, Rusko)
...
10. Jakub Málek (Vsetín)

Poznámka: U hráčů je uvedena klubová příslušnost z loňské sezony.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz