Orienťácké tituly v pískovcích vybojovali Kosová a Král

Orienťácké tituly v pískovcích vybojovali Kosová a Král

V sobotu 3. října proběhlo v Kunraticích u České Kamenice Mistrovství ČR na krátké trati v orientačním běhu. Možná jedna z posledních velkých sportovních akcí roku. Náročné skalnaté terény Labských pískovců nabídly mapově velmi zajímavé tratě. V nabité konkurenci obhájili tituly Denisa Kosová a Vojtěch Král.

Za krásného podzimního počasí se na start postavili všichni nejlepší Češi s výjimkou dvojice reprezentantů Pavla Kubáta a Terezy Janošíkové, naopak mimo soutěž běželi závodníci světové špičky připravující se na české Mistrovství světa v roce 2021 – největší hvězda současného OB, švédská superstar, Tove Alexandersson a řada výborných Švýcarů – 8násobný mistr světa Daniel Hubmann, dále pak Joey Hadorn, Florian Howald či Elena Roos.

Další domácí titul pro Kosovou

Ženy čekala trať o délce 3,9 km s převýšením 295 metrů, titul z loňského roku obhajovala Denisa Kosová. A obhájila ho úspěšně. V první polovině trati se ve vedení střídaly Vendula Horčičková a Lenka Mechlová, v polovině trati se ale dostala do vedení Kosová a už před sebe žádnou ze svých českých soupeřek nepustila. V cíli měla náskok před Horčičkovou 42  sekund, třetí Mechlová byla ještě o 17 sekund pomalejší. Denisa Kosová tak k letošnímu individuálnímu titulu z klasické trati přidala i ten z krátké: „Z mého pohledu to byl spíš nepovedený závod s několika chybami a pocitem fyzického trápení. V domácím terénu 5 minut odstup za Tove Alexandersson považuji za velkou ztrátu. Ve výsledku jsem překvapena, že to dalo na obhajobu.“ Čtvrtá doběhla Anna Štičková, pátou příčku obsadila Adéla Indráková a šestá skončila Karolína Teplá.

1.

Kosová Denisa

OK 99 Hradec Králové

39:52

2.

Horčičková Vendula

OOB TJ Slovan Luhačovice

40:34

+ 0:42

3.

Mechlová Lenka

OK Slavia Hradec Králové

40:51

+ 0:59

4.

Štičková Anna

SK Severka Šumperk

41:13

+ 1:21

5.

Indráková Adéla

SK Žabovřesky Brno

41:41

+ 1:49

6.

Teplá Karolína

OK Slavia Hradec Králové

42:24

+ 2:32

Král kraluje dále

Muži měli trať o délce 4,6 km (330 metrů převýšení). Obhájce titulu Vojtěch Král zaběhl skvělý závod. V orientačně náročné úvodní partii neudělal chybu, na třetí kontrole se dostal do vedení a svůj náskok stále zvyšoval. Bez problémů zvládl i další části trati, v cíli měl obrovský náskok a po závodě byl s výkonem spokojen: „Byl to hodně těžký závod, v první půli hlavně technicky a v druhé fyzicky. Podařilo se mi ty nejtěžší skalní pasáže proběhnout bez chyb a to mi dodalo velké sebevědomí do zbytku tratě. To, že jsem dokázal porazit takovou legendu jako je Daniel Hubmann, je pro mě dobrým znamením směrem k domácímu MS.“ Se ztrátou téměř dvě a půl minuty proběhla na dálku velká bitva o stříbro mezi Danielem Vandasem a Milošem Nykodýmem. Vandas ale skvěle zvládl fyzicky náročnou pasáž na poslední kontrolu a v cíli byl o 3 sekundy před Nykodýmem. Pro tohoto mladého závodníka je stříbrná medaile senzačním úspěchem. Za bronzovým Nykodýmem skončili na 4. a 5. místě jeho oddíloví kolegové Daniel Hájek a Marek Minář se ztrátou přes tři minuty, šestý doběhl Jan Petržela. Nejlepší ze Švýcarů byl Daniel Hubmann, který na vítězného Krále ztratil 24 sekund.

1.

Král Vojtěch

SK Severka Šumperk

34:19

2.

Vandas Daniel

OK 99 Hradec Králové

36:41

+ 2:22

3.

Nykodým Miloš

SK Žabovřesky Brno

36:44

+ 2:25

4.

Hájek Daniel

SK Žabovřesky Brno

37:34

+ 3:15

5.

Minář Marek

SK Žabovřesky Brno

37:52

+ 3:33

6.

Petržela Jan

OK 99 Hradec Králové

39:12

+ 4:53

Text: Matěj Burda, Český svaz orientačních sportů