Na počátku roku bylo do celoroční soutěže série RoadMarathon zařazeno šest dlouhých maratonů a dvanáct kratších závodů do série RoadRace.

Do série RoadMarathon byly zařazeny loňské závody Mamut Tour, Krakonošův cyklomaraton, Beskyd Tour, Krušnoton (rozhodli jsme zařadit do seriálu i trať 180 km). A nováček - Prachem svatební cesty. Pořadatel silničního Krále Šumavy se rozhodl nepořádat další ročník.

V souběžně pořádaném seriálu RoadRace měli cyklisté závodit ve dvanácti akcích a to: Mamut Tour, Krakonošův cyklomaraton, Beskyd Tour, Krušnoton, Tour de Zeleňák, Lawi Tour Classic, Dukovanské okruhy, Velká cena Rafkárna v Hradci Králové, Tour de Brdy a nově zařazené Prachem svatební cesty, VC Temelín, O Kolo Úštěka.

Do pořádání závodů bohužel promluvila pandemie koronaviru Covid 19, která Česko zasáhla v březnu 2020 a vyhlášení nouzového a krizového stavu během kterého byly stanoveny limity a organizační podmínky pro pořádání závodů.

Řada závodů byla zrušena, řada závodů přesunuta na podzimní termíny… Po zvážení situace bylo rozhodnuto zrušit seriály RM a RR a pořádat jen jeden seriál, a to RoadCup SUPERPOHÁR 2020 a to pouze v kategorii Muži a Ženy, do kterého budou zařazeny všechny pořádané závody.

Celkovým vítězem v kategorii Mužů se stal Jaroslav Hradecký z týmu SportRaces Cycling Team, Na druhém místě se umístil Jan Chmelík z Kola Vašek&Severýn Hlinsko a na třetím Martin Janů z týmu Silný team Uničov.

Kategorii žen opanovala a zvítězila Jana Milec – Jiřincová, druhá skončila Šárka Machačková ze SportRaces Cycling Team a třetí Jaroslava Křížková z Jarucycling teamu.

Řady maratonů se zúčastnili i závodníci z kategorie Elite, kteří nejsou do seriálu započítány. Celkem alespoň jednou jelo 73!!!! elite závodníků a opravdu tu jela česká špička: Kreuziger, Bárta Jan, Jirka Černý, Vakoč, Hirt, Adam Ťoupalík (letošní mistr ČR) a další a další. Chyběl snad jen Štyby.

Trocha statistiky

RoadCup SUPER POHÁR 2020 – Na 3 závody série RM a na 9 závodů ze série RR se přihlásilo 2032 závodníků (269 závodníků 2x až 8x), do cíle dojelo 1762 z toho 89 žen.

Do seriálu SuperPohár (závodníci dojeli min dva závody) bylo zařazeno 256 závodníků a 13 závodnic. Do cíle alespoň jednoho závodu dojelo 1121 mužů a 66 žen.

Všech devíti závodů se nezúčastnil ani jeden závodník. Osmi se zúčastnili Jan Chvojka a Jana Milec – Jiřincová; sedmi Jarda Hradecký a Martin Janů.

Jednotlivé kategorie RC SP vyhráli:

Slavnostní vyhlášení proběhne dle zdravotní situace a nouzového stavu, a bude zde zároveň představen 4. ročník RoadCupu 2021, a doufáme, že opět se sériemi RoadRace a RoadMarathon.

RoadCup 2020 - více info