Hlavní obsah

Hamáčkova kandidátka s Bendou na Ústecku pohořela

Novinky, Klára Beranová
Praha

Samostatná kandidátka ČSSD v Ústecké kraji pohořela. Strana získala 3,16 procenta a nemá ani jeden mandát. Šéf sociálních demokratů Jan Hamáček ji tam postavil v srpnu, navzdory vedení v kraji. To v čele s Martinem Klikou následně pozastavilo členství v ČSSD a kandidovalo za koalici Lepší sever. Ta překročila pětiprocentní hranici a dostala čtyři mandáty. V kraji bodoval i bývalý člen strany Jaroslav Foldyna (SPD).

Foto: ČSSD, ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Článek

Oficiální kandidátku, kterou schválil Lidový dům, vedl bývalý poslanec Jaroslav Krákora. Z jejího čtvrtého místa se křeslo zastupitele pokusil získat i Petr Benda, přítel bývalého premiéra Jiřího Paroubka.

Strana ji nicméně nastavila na Ústecku až poté, co odmítla podpořit tu pod hlavičkou koalice Lepší sever. V ní kromě ČSSD figurovalo také hnutí ProMost, Ústecké fórum občanů a nezávislí kandidáti. Lídrem koalice byl právě Klika.

Vedení ČSSD nasadilo na Ústecku kandidátku s podnikatelem Bendou

Domácí

Hamáčkův postup naštval členy sociálních demokratů na této kandidátce, a tak vzápětí všech 34 přerušilo členství. Do voleb šli i tak.

Lepší sever má tři mandáty

Šéf sociálních demokratů tehdy zdůvodnil vznik nové kandidátky tím, že strana měla dříve na Ústecku třicet procent a nyní má kolem pěti procent. „Raději tam dotáhnu lidi, kteří tam udělali těch třicet procent,“ uvedl dříve Hamáček.

„Jenom uklouzl,“ říká o Bendově angažmá v krajní pravici Hamáček

Krajské volby

Jenže to se úplně nepovedlo. Zatímco sociální demokraté nezískali ani jeden mandát, koalice Lepší sever dostala téměř o polovinu hlasu více a  mandáty má čtyři. Křeslo získal i Klika, přednostních hlasů dostal přes tisíc.

Foldyna v SPD uspěl

Na Ústecku ale uspěl i další bývalý člen sociálních demokratů Jaroslav Foldyna. Ten dubnu změnil svoji stranickou příslušnost a přidal se k SPD, za kterou v kraji také kandidoval.

Foldyna získal přes tři tisíce preferenčních hlasů, což je zhruba jen o polovinu méně, než získala celá sociální demokracie v kraji. Foldynu dokonce z třetího místa kandidátky vykroužkovali voliči na první místo, a získal tak křeslo v krajském zastupitelstvu. Strana se celkově umístila ve volbách pátá, získala 8,94 procenta.

Mapa: ČSSD vyhrála v jediném okrese

Volby

Pro sociální demokraty letošní volby v Ústeckém kraji znamenají drtivou porážku. Ještě ve volbách v roce 2016 se strana umístila druhá, získala 10 mandátů a čtyři místa v radě.

Reklama

Výběr článků

Načítám