Hlavní obsah

Pramen vody ve zlínských Přílukách má zvýšené hodnoty železa

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Lidé ve Zlíně využívají vodu ze studánek a pramenů, vedle Příluk často pijí i Svatou vodu v Malenovicích. Město dělá rozbory kvality vody čtyřikrát ročně a opakovaně upozorňuje, že lidé odtud pijí vodu na vlastní odpovědnost.

Článek

Výsledky základního chemického a mikrobiologického rozboru vody z pramene v Přílukách vždy splňovaly požadavky na pitnou vodu. Loni však byly poprvé zaznamenány zvýšené hodnoty železa, a to mírně nad stanovený limit, což pokračuje i letos. Potvrdil to také poslední rozbor ze srpna. „Hodnoty železa se postupně zvýšily do té míry, že v současné době ovlivňují barvu, chuť i pach vody,“ uvedl mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.

Příčinou zvýšeného obsahu železa ve vodě je s velkou pravděpodobností koroze potrubí, kterým voda vytéká již od 60. let minulého století. „Jedná se o horizontální odvodňovací vrt, který byl tehdy proveden v souvislosti se sanací sesuvu, ke kterému došlo ve svahu nad současným pramenem. Přestože je tedy voda z pramene Příluky po mikrobiologické stránce v pořádku a také obsah dusičnanů je podlimitní,“ uvedl mluvčí.

Informace o výsledcích rozborů jsou vyvěšeny přímo v altánu u pramene a také na webových stránkách města. „Odbor životního prostředí a zemědělství prověřuje možnosti kamerového průzkumu stavu potrubí a možnosti jeho případné sanace,“ uvedla vedoucí oddělení vodního hospodářství Martina Vašátková.

Reklama

Doporučované