Zde může být vaše reklama.

Předseda regionální ODS Zácha: S SPD jednat nebudeme

Předseda regionální ODS Zácha: S SPD jednat nebudeme
Předseda regionálního sdružení ODS Michal Zácha

foto: ods.cz

06. 10. 2020 - 17:45

Dnes ve tři hodiny odpoledne se sešla regionální rada Občanské demokratické strany. Vyjednávací tým, který v současné době řeší, zda a s kým by ODS mohla vládnout příští čtyři roky v Olomouckém kraji, nebo zda půjde do opozice, si podle Milana Záchy, předsedy regionálního sdružení, potvrdil, že s SPD nebudou vyjednávat. Ani o koalici, ani o případné podpoře menšinové koalice. Zároveň Zácha Večerníku sdělil, že je vyjednávací tým ODS připravený jednat s ostatními stranami.

"Byl bych rád, kdyby jednání proběhla ve středu a čtvrtek, abychom se v pátek mohli sejít a řešit, co dál," řekl Zácha Večerníku. Podle všech indícií tak padá varianta vládnoucí koalice ANO+ODS s tichou nebo přiznanou podporou SPD (dohromady 30 hlasů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu).

Uvedl, také, že si členové regionální ODS na krajské radě s vyjednávacím týmem potvrdili, že s SPD vyjednávat nebudou, další varianty ale na stole jsou. Bude podle něj záležet na tom, co která strana navrhne, jaké přednese představy o programu a směřování kraje.

Zácha zároveň uvedl, že neví, zda vyjednávací tým oslovil další tři strany, které se do zastupitelstva dostaly a skončily před čtvrtou ODS, tedy vítězné hnutí ANO 2011, koalici Pirátů se Starosty a Spojence - Koalici pro Olomoucký kraj.

To, že se představitelé ODS s dalšími stranami k jednáním sejdou, Večerníku potvrdil Josef Suchánek, kandidát na hejtmana z řad Pirátů a Starostů, kteří ve volbách skončili na druhém místě.

"Kontakt byl, zítra odpoledne máme schůzku. Schůzka ale bohužel zatím jen bilaterální, Spojence chtějí zvlášt," napsal Večerníku Suchánek.

Další články