Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kočner o plánu zabít Kuciaka nevěděl, vysvětlují soudci překvapivý verdikt

  20:30
Soudci ve slovenském Pezinku zveřejnili písemné vyhotovení rozsudku, na základě kterého před měsícem osvobodili podnikatele Mariana Kočnera v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Kočner o plánu zabít Kuciaka nevěděl a redaktora portálu Aktuality.sk chtěl jen zdiskreditovat. Výpovědím svědků se navíc nedá příliš věřit, míní soud.
Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinoku. (3. září...

Kontroverzní slovenský podnikatel Marian Kočner u soudu v Pezinoku. (3. září 2020) | foto: Profimedia.cz

Práce Jána Kuciaka Kočnera nesmírně štvala. Chtěl, aby přestal, a snažil se na investigativního novináře najít „špínu“, kterou by ho znemožnil a dosáhl tak svého cíle. Ale vraždu v plánu neměl, chtěl s médii bojovat jejich zbraněmi. A svědci, kteří měli Kočnerovu vinu doložit, nejsou tak úplně důvěryhodní. Uznáním viny proto mohlo dojít k justičnímu omylu.

Kočner je nevinný. Jeho podíl na vraždě Kuciaka se neprokázal

Takto ve zkratce trojice soudců Specializovaného trestního soudu v Pezinku vysvětluje, proč začátkem září osvobodila Kočnera, kterého nepříliš nadsazeně celé Slovensko mělo za jasného viníka v případu více než dva roky staré vraždy Kuciaka a Kušnírové.

Právě kvůli pochybnostem nad vyneseným ortelem všichni netrpělivě očekávali písemné vyhotovení rozsudku s podrobným vysvětlením. Lhůta soudu vypršela v pátek a v úterý jej zveřejnila slovenská média. Celé znění má 139 stran (přečíst si jej můžete třeba zde). Kočner podle rozsudku netušil, že se vražda novináře připravuje. 

„Soud dospěl k přesvědčení, že Kočner o vraždě Kuciaka před jejím veřejným odhalením vědomost neměl a k takovému konání ani nesměřoval. Navíc obžaloba viní Mariana Kočnera z toho, že vraždu Kuciaka objednal, přitom soudu neposkytla ani elementární důkaz o tom, jakým způsobem, kde a za jakých okolností se to mělo stát,“ píše se v rozsudku.

Ten se věnuje nejen Kočnerovi, ale i dalším obviněným Aleně Zsuzsové a Tomáši Szabóovi. Jen posledního jmenovaného soud v září uznal vinným z podílu na vraždě, za což si Szabó odsedí pětadvacet let. Už dříve potrestal také samotného vraha Miroslava Marčeka a zprostředkovatele vraždy Zoltána Andruskóa.

Kočnerovu volavku Zsuzsovou stejně jako samotného podnikatele soudci v září osvobodili. Pro to, že oba plánovali vraždu nepohodlného novináře, podle mínění soudců nesvědčí ani zajištěná komunikace mezi Zsuzsovou a Kočnerem, kterou spolu vedli v aplikaci Threema. Ta je totiž plná metafor, emotikonů a výrazů, které se dají interpretovat mnoha způsoby. 

V jedné zprávě z den vraždy si obžalovaní vyměnili sérii „smajlíků“, kterou lze podle obžaloby chápat jako šifru, že Kočner brzy zaplatí 50 tisíc eur slíbených za provedení objednané „práce“. Jenže existují i další možná vysvětlení, a proto se soud ve smyslu pravidla „in dubio pro reo“ přiklonil na stranu Kočnera a Zsuzsové.

„V otázce viny či neviny není možné účelově vykládat komunikaci, která nemá doslovný gramatický význam, v neprospěch obviněného. Proto zprávy o sněhu, zubech, svrabu a emotikonech, ve kterých měly být podle prokurátora a zplnomocněnců poškozených jinotaje a šifrované dorozumívání se, soud nemohl exaktně vykládat z pohledu viny či neviny a vyhodnotit je v neprospěch obžalovaných,“ cituje verdikt deník Sme.

Nedůvěryhodní svědci Tóth a Andruskó

Samostatnou kapitolou pak jsou výpovědi spolupracujícího obviněného Andruskóa a svědka Petera Tótha, které měly dokazovat Kočnerovu vinu. Soudci jim totiž neuvěřili. A to především proto, že se oba nějakým způsobem na zločinu podíleli a mohli tak mít vlastní důvody, proč celou věc hodit na Kočnera a Zsuzsovou.

Bývalý novinář Tóth kdysi vedl Slovenskou informační službu a podle soudců se mohl na zločinu podílet ve větší míře než pouze tím, že zařídil sledování novinářů pro Kočnera. Rozsudek naznačuje, že Tóth získané materiály mohl poskytnout i někomu jinému než jen kontroverznímu podnikateli a že se tak k Andruskóovi mohly dostat jinou cestou.

Tóth je také tím, který na Kočnera prozradil, že se jednou zasnil na téma jedné či dvou vražd novinářů, které by ostatní žurnalisty zastrašily a odradily od psaní nepříjemných článků. Podle soudu samotná myšlenka nestačí na obvinění ani odsouzení toho, kdo ji vyřkl. 

Tóth navíc „vypovídal s předsudkem vůči obžalovaným, které za pachatele činu považoval dřív, než jim byla vina dokázána“, a s tímto předsudkem na mysli pak vedl všechny své další kroky včetně výpovědí na policii, míní soud.

V případě Andruskóa, který vraždu Kuciaka zprostředkoval, soudci výpovědi v některých ohledech uvěřili a v jiných ne. To ihned po vynesení rozsudku slovenští novináři kritizovali a soud nyní vysvětlil, proč tak učinil. Andruskó je totiž „kajícník“, který se výpovědí snažil snížit si budoucí trest, a proto je třeba jeho výroky posuzovat v kontextu předložených důkazů.

Pravdu Andruskó říkal, když popisoval, jak spolu se Szabóem připravoval vraždu přímo ve Vel’ké Mači, kde Kuciak se svou snoubenkou žili. Ale u okolností samotného provedení vraždy, kterou vykonal odsouzený Marček, a také u role Kočnera a Zsuzsové už jdou důkazy proti němu.

„Tvrdil, že vražda Kuciaka a Kušnírové probíhala jinak, než se pak ukázalo, tvrdil, že do domu vstoupil i Szabó a že byl přitom použit i nůž,“ upozorňuje rozsudek. Podle Denníku N už však soud nevzal v úvahu, že si Andruskó jen mohl události ze zimy 2018 nepřesně pamatovat nebo mít za to, že skutečně vraždil Szabó, protože ten mu to takto řekl.

Soud dále poukázal na to, že Andruskó dlužil Zsuzsové peníze, což jeho výpověď dále znevěrohodňuje. Pro vinu Kočnerovy volavky tak existuje jediný důkaz, a to právě Andruskóovo tvrzení, což je málo. Stejně jako u Kočnera se tak soud kvůli pochybnostem přiklonil na stranu obžalované.

KOMENTÁŘ: Soudci jsou právníci, ne odborníci na pravdu

„Soud nemůže odsoudit někoho jen na základě počtu osob („svědků“), které si myslí, že to udělali právě ten a ten obžalovaný. Soud nemůže podlehnout vnějšímu tlaku a volání po rychlém odsouzení a potrestání osob, které jsou už dlouhodobě v médiích prezentované coby pachatelé,“ dodává soud v Pezinku s tím, že každý má právo na presumpci neviny bez ohledu na to, jaký vede styl života.

Kdo si vraždu Kuciaka ve skutečnosti objednal a kdo za ni Andruskóovi zaplatil, tak zůstává nadále záhadou. Osvobozující rozsudek pro Kočnera nicméně zatím není pravomocný, posuzovat ho bude ještě Nejvyšší soud.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...