Vlasta Chramostová (†92) zemřela před rokem: Herečka prožila tři životy!

Vlasta Chramostová 3

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

6. října 2020 21:41

Loni v říjnu nás jen pár dní po sobě opustili dva velcí umělci. Po zpěvákovi Karlu Gottovi to byla slavná herečka Vlasta Chramostová, která podle svých slov prožila tři životy.

Zasloužilá umělkyně, která ale nesměla vystupovat, signatářka Charty 77 a disidentka, která dávno předtím podepsala spolupráci s komunistickou Státní bezpečností (StB) - to je jen část paradoxů z nevšedního života herečky Vlasty Chramostové.

Životní příběh nebývale nadané filmové a divadelní umělkyně, která zemřela 6. října 2019 ve věku 92 let, v sobě zvláštním způsobem odrážel vývoj českých dějin druhé poloviny 20. století.

"Měla jsem tři životy. Herecký, disidentský a život návratu," charakterizovala jednou Chramostová svoji životní pouť. "Všecky byly bohaté a složité. I dlouhé..." dodávala. 

Herečka vlastního bytového divadla, později doyenka Národního divadla, v roce 2015 vstoupila do Síně slávy první české scény, už o sedm let dříve převzala i zvláštní cenu Thálie. Za zásluhy o demokracii a lidská práva jí prezident Václav Havel v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Témata: Vlasta Chramostová