‚ČSSD prodala budoucnost za 5 limuzín.‘ Většina stranických es chce přesto s Babišem vládnout dál

Sociální demokracie ve volbách přišla nejméně o sedm senátorů a 88 zastupitelských křesel. Politologové tvrdí, že jde o fiasko, a zároveň říkají, že strana nedokázala prodat úspěchy z koronakrize, které pomohl zajistit také ministr vnitra a předseda Jan Hamáček. Server iROZHLAS.cz proto oslovil 34 významných členů sociální demokracie. Většina se domnívá, že propad ve volbách způsobil vstup ČSSD do vlády s hnutím ANO nebo špatná komunikace s voliči. Opouštět koalici ale podle dvou třetin z nich není rozumné.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní krajské a senátní volby znamenaly pro sociální demokracii propad. Strana nezískala ani jeden kraj a podle dosavadních jednání to vypadá, že může dosáhnout nanejvýš na dva hejtmany ze čtyř. Do Senátu se mají šanci dostat jen tři kandidáti, a hrozí tak, že strana přijde o klub.

Proč ČSSD v krajských volbách propadla? Může za to odchod voličů k ANO i neznámí lídři kandidátek

Číst článek

„Viníkem porážky jsme samozřejmě my sami, když místo nastavování a řešení témat a práce pro občany a politické činnosti se zaobíráme opakovaně jen pseudoproblémy a jsme v mediálním obrazu hádaví,“ odpověděl v anketě serveru iROZHLAS.cz poslanec a dosavadní hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. A podobně sebekritický je také místopředseda ČSSD a dřívější kandidát na ministra kultury Michal Šmarda, podle kterého za „průměrné výsledky mohou všichni – jak vedení strany, tak i kraje“.

‚ČSSD v pasti‘

Další představitelé sociální demokracie mají ale pocit, že v letošním klání straně uškodila zejména vládní spolupráce s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše. „ČSSD se dostala do pasti, ze které není úniku. ANO dál luxuje voliče svých partnerů ve vládě, což bude pokračovat až do voleb do Poslanecké sněmovny. ČSSD prodala svoji budoucnost za pět vládních limuzín,“ reagoval exministr vnitra a současný předseda plzeňské organizace Milan Chovanec.

Server iROZHLAS.cz v anketě oslovil 43 poslanců, senátorů, předsedů krajských organizací, dosavadních hejtmanů, ministrů a členů grémia. Po několika urgencích se sešlo 34 odpovědí. Z nich vyplývá, že za volební výsledek může vládní koalice s hnutím ANO (11 hlasů), neschopnost komunikovat témata strany s voliči (10 hlasů) a podle čtyř odpovědí jde o dlouhodobý odliv voličů sociální demokracie.

Redakce se konkrétně ptala na to, kdo a co může za neúspěch ČSSD v letošních volbách (1) a jestli by v současné situaci měla sociální demokracie odejít z vlády (2).

Kritičtí k vládě s ANO byli zejména krajští lídři a senátoři. Druhá jmenovaná skupina předloni v dubnu proti koalici s Babišovým hnutím vehementně protestovala. Prakticky všichni se tehdy postavili proti těsnému rozhodnutí předsednictva o znovuotevření jednání. Sociální demokraté přitom měli nejsilnější klub, do kterého patřilo 24 senátorů.

Předseda senátorského klubu Petr Vícha tenkrát řekl, že hlavními důvody jsou tehdejší trestní stíhání předsedy vlády, hlasovací spojenectví ANO s komunisty a SPD a také vládní menšina s tichou podporou KSČM.

Nyní, o víc než dva roky později, ale odmítl říct, jestli vládní koalice je tím důvodem, proč sociální demokracie tolik ztratila. „Vše jsem již k této problematice v minulosti řekl. Řekl jsem to tehdy, kdy to mohlo něco změnit. Teď to nepovažuji za korektní opakovat,“ napsal.

Jiní senátoři se ale ve svých odpovědích právě k této situaci vrátili. „Tvrdili jsme, že ČSSD určitě neprospěje vládní angažmá. Pan premiér je velmi šikovný člověk a všechny plusy, které mohly nastat v sociální oblasti, tak umí natáhnout na ANO a případné kotrmelce zase spojit se sociální demokracií,“ uvedl třeba senátor Jan Žaloudík.

Exsenátor Dienstbier s 8 % hlasů neuspěl u voleb. ‚ČSSD dlouhodobě nesvědčí členství ve vládě,‘ řekl

Číst článek

Podle Jiřího Dienstbiera, který v prvním kolem senátních voleb skončil na pátém místě a přišel tak o post senátora, byl vstup do vlády s ANO „klíčovou strategickou chybou“.

Stejně jako předseda senátorského klubu Vícha odmítla i přes urgence reagovat také většina ministrů. Šéfka resortu práce a sociálních věcí Jana Maláčová si vyslechla otázky a řekla: „Já jsem si je přečetla a nebudu na to odpovídat.“ Jindy sdílný ministr kultury Lubomír Zaorálek se k zaslaným dotazům také nevyjádřil. A mluvčí jeho resortu Michaela Lagronová redakci řekla, že do uzávěrky ankety není schopná odpovědi zajistit. Ministr zemědělství Miroslav Toman slíbil reakci v úterý dopoledne, o několik hodin později už ale mobil nezvedal.

Značka ČSSD

Problémem je ale podle téměř třetiny oslovených stranických es i nesrozumitelná komunikace členů sociální demokracie a nezajímaví kandidáti.

„Myslím si, že jsou tu ještě pořád stopy ztráty našich voličů za vlády Bohuslava Sobotky. Přešli volit ANO, protože se neztotožnili s tím programem, který jsme vymysleli jako sociální demokracie, a nebyli jsme schopni je přesvědčit, že to není jen hnutí ANO, které jim pomáhá. To bylo vyluxování našeho volebního potenciálu,“ popsal serveru iROZHLAS.cz předseda olomoucké organizace Jiří Zemánek. Například poslanec Roman Sklenák zmínil i zeslábnutí „značky ČSSD“.

Cejch sociální demokracie

Přesto ČSSD nepropadla na všech frontách. Právě upozadění značky ale dost možná pomohlo pardubickým sociálním demokratům pod vedením Martina Netolického. Ti šli do voleb s názvem Pro prosperující Pardubický kraj a obsadili třetí místo. Během soboty se jim dokonce podařilo vytvořit koalici s původními partnery a v dalších dnech oznámili, že hejtmanem zůstane právě Netolický.

Sociální demokracie se přitom v krajských volbách propadá posledních 12 let. Na pomyslném vrcholu byla v roce 2008, kdy zvítězila s 35 % hlasů. V následujících volbách zaznamenala propad o 12 %. Před čtyřmi lety už byla jejich podpora jen na 15 %. A nyní podpora sociálních demokratů klesla znovu, přišli o dalších 10 % a lavírují tak na pětiprocentní klauzuli.

Třiatřicet procent pro vládu

Propad sociálních demokratů, ale také KSČM nemusí být problémem jen pro ně samotné. Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka bude muset řešit jejich úpadek také premiér Andrej Babiš (ANO). A to i přesto, že jeho hnutí vyhrálo a získalo ve volbách 22 procent hlasů. „Sice vyhrává, ale ztrácí spojence, což může být problém pro sněmovní volby v roce 2021,“ míní.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci k výsledkům voleb 3. října 2020 v Průhonicích. | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

Na hrozbu ztráty koaličních partnerů upozorňuje také politolog Stanislav Balík. Ten v Interview Plus už dříve upozornil, že od hnutí ANO odešli jeho původní voliči. Posunulo se totiž doleva a kvůli tomu odčerpává hlasy komunistů a sociálních demokratů.

„Problém ČSSD je v tom, že Andrej Babiš (ANO) prosazuje politiku sociální demokracie za její pomoci, ale těží z toho on,“ tvrdí Balík.

Volby 2020

Sčítání volebních výsledků můžete sledovat na hlavní stránce iROZHLAS v sobotu 3. října a 10. října po 14 hodině. Volební speciály s podrobnými výsledky a přehledy naleznete zde:

Jedinou šancí pro sociální demokracii tak podle názoru politologa zůstává, že vstoupí do předvolební koalice s hnutím ANO. Pokud by k tomuto kroku ČSSD nedospěla, hrozí jí, že nepřekoná pětiprocentní klauzuli pro vstup do Poslanecké sněmovny.

Jinou optiku než politologové a komentátoři ale nabízí premiér Babiš. Podle něj hlasy oranžovým vysáli Piráti a SPD. „ČSSD může poděkovat panu Hamáčkovi, že šla do vlády, že ji zachránil,“ poznamenal premiér.

Dominika Kubištová, Anna Urbanová, Martin Štorkán, Karolína Schubertová a Petr Kočí