Zemřel zpěvák Johnny Nash, proslavil ho reggae hit I Can See Clearly Now

Ve věku osmdesáti let zemřel americký zpěvák Johnny Nash. Známý je především díky písni ve stylu reggae I Can See Clearly Now, která se v sedmdesátých letech stala hitem.

Nash zemřel v úterý doma, řekl zpěvákův syn John Nash portálu TMZ. „Byl skvělým otcem a členem rodiny. Miloval lidi a celý svět. Bude velmi chybět lidem v komunitě. Rodina mu byla vším,“ uvedl také. 

Johnny Nash odmala zpíval ve sboru baptistického kostela v Houstonu, kde se 19. srpna 1940 jako John Lester Nash narodil. Ve třinácti se začal objevovat v místní televizní show, do hitparád prorazil v roce 1958 s cover písní Doris Dayové A Very Special Love.

V polovině šedesátých let se přestěhoval na Jamajku, hlavně z praktických důvodů, nahrávání na tomto karibském ostrově nevyšlo tak draho. Jako první zpěvák nepocházející odtud začal v místní metropoli Kingstonu nahrávat hudbu ve stylu reggae a mimo jiné také pomohl ke smlouvě Bobovi Marleymu.

Reggae ovlinilo i Nashův největší hit – píseň I Can See Clearly Now z roku 1972. Prodalo se jí přes milion kopií a dočkala se několika přezpívání, třeba od Jimmyho Cliffa. Jeho verze je slyšet v soundtracku ke komedii Kokosy na sněhu (1993) o jamajských závodnících na bobech, kteří se kvalifikovali na zimní olympiádu.