Reklama
Dnes je čtvrtek 25.04.2024     svátek má Marek

Nouzový stav dělá vrásky na čele pořadatelů, kvůli zákazům padají akce

Ilustrační foto: archiv JL
Ilustrační foto: archiv JL

7.10.2020 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

Několik zásadních omezení vůči kulturním akcím vyhlásila vláda s platností od včerejška do 18. října. Někteří organizátoři na Jihlavsku se tím dostali do zásadních potíží. Akce se ale v souvislosti s „covidem“ rušily už minulý týden. 
V pátek byla např. zrušena jihlavská vernisáž spolku výtvarníků z Vysočiny Ji.na.k. Jejich 14. společná výstava měla začít večerní hudební a literární akcí v klubu Zacheus a na dvorní terase Horáckého divadla. Díla takřka čtyř desítek vystavujících už „visela“ na svých místech.  


„To vše a mnohé další připadne za oběť na covidový oltář,“ sdělili organizátoři. Po hlubokém zvažování se podle svých slov rozhodli  vernisáž zrušit s tím, že výstava bude otevřená každý všední den do 23. 10. v čase 16 - 18 hodin za podmínky, že návštěvníci dodrží platná nařízení vlády ČR. 
Situace se opět změnila ve čtvrtek, kdy organizátoři pro tuto chvíli výstavu zcela zrušili. Důvodem je podle nich aktuální karanténní opatření na husitské faře. Výstava je proto odložena a mohla by začít cca za dva týdny. 

 

Výjimka pro pěvce? 
Do svízelné situace se dostala Mezinárodní pěvecká soutěž Gabriely Beňačkové pro operní pěvce do 35 let. Její 13. ročník se má konat od 10. do 12. října v Jihlavě. 
Akce patří rozsahem mezi největší operní soutěže světa, pěvecké talenty hledala i letos ve více než šedesáti zemích. V metropolích jako jsou Vídeň, Berlín, Mnichov, Milán, Varšava, Moskva, Budapešť nebo Praha se za klavírního doprovodu představily stovky pěvců. 


Z nich porota vybrala 50 nejlepších, kteří byli na závěr tohoto týdne pozváni na semifinále a finále do Jihlavy. Součástí soutěže měly být od 10. do 12. 10. i tři koncerty účastníků pro veřejnost v sálu Hotelu Gustav Mahler. 
Jak sdělil JL ředitel soutěže, žďárský tenorista Jakub Pustina (Opera mladých), bylo s ohledem na formulaci zákazu pěveckých akcí ohroženo i konání této soutěže. 
„Akci určitě nechceme zcela rušit, z těch padesáti vybraných pěvců už někteří mají zakoupené letenky nebo jiné dopravní prostředky. Samozřejmě nám to působí velké komplikace, protože je to relativně velmi rychlé opatření, na které musíme nějak reagovat,“ řekl JL ve čtvrtek Pustina. 


Pořadatel už ve středu obeslal účastníky emailem o vzniklé situaci. 
„Tím, že se dostaneme do nouzového stavu, tak některé ambasády v zemích, kde jsou řešena víza, cestu do ČR stoply a nepovolí ji,“ popisoval Pustina. 
Situace se dále vyvinula v pátek. Jak sdělil JL management soutěže, jednal s krajskou hygienickou stanicí o udělení výjimky pro uspořádání soutěže. Výsledek jednání nebyl v době uzávěrky vydání JL znám,  v každém případě se ale ruší její veřejné koncerty. 
Variantním řešením byl podle Pustiny posun soutěže na začátek příštího roku. Tomu by ale musela předcházet jednání s magistrátem a dalšími subjekty, úprava navázaných smluv apod. 

 

Mahlerfest bez zpěvu
Zákaz zpěvu zasahuje též Hudební festival Mahler Jihlava - Hudba tisíců. Ten má pokračovat 6. 10. (19) v Gotické síni radnice pořadem Vídeň město hudby a kaváren... 
V hudebně literárním pořadu účinkují Jiří Vejvoda a Jan Čenský (mluvené slovo), Petra Vondrová (zpěv) a Marie Erlebachová (klavír). Jak sdělil ředitel festivalu Jiří Štilec, akce se bude konat, avšak v upravené podobě bez pěvecké složky.   
Otazník visí nad následující akcí 11. 10. (19) v kostele Povýšení sv. Kříže. Tady má v pořadu Dechové okouzlení Mahlerem zpívat  Jiří Rajniš a hrát PhilHarmonia Octet Prague. Pořadatel ještě zjišťuje, zda bude možno akci se sólovým zpěvem uskutečnit. 
Naproti tomu jasno má J. Štilec ohledně koncertu Českého filharmonického sboru Brno se sbormistrem Petrem Fialou, který se měl konat 15. 10. v kostele Povýšení sv. Kříže. Ten bude s největší pravděpodobností zrušen. 

 

Divadlo v nejistotě
Pokud jde o Horácké divadlo, zjišťovalo jeho vedení ještě v závěru minulého týdne jasné stanovisko, co konkrétně znamená pojem „představení, při kterých se převážně zpívá“. Právě taková jsou totiž od včerejška vládou zakázána. 
„Jasný výklad doposud nemáme, konzultujeme proto další postup s Asociací profesionálních divadel,“ reagovala vedoucí marketingu HDJ Mirka Kvíčalová v pátek na dotaz JL, zda bude např. uveden 9. října muzikál Šakalí léta. Zrušen je program ke 150. výročí prvního vystoupení G. Mahlera, který se měl v prostorách HDJ konat 13. října. 

 

Polenský podzim padá  
Nouzový stav ruší akce i jinde na Jihlavsku. Jak JL potvrdil starosta Polné Jindřich Skočdopole, kompletně je odvolán program  18. ročníku swingového festivalu Polenský hudební podzim, který  se měl konat od 9. do 11. října v sále kina a polenského zámku.  
„Nemáme na výběr, oba koncerty měly být založeny na zpěvu, a ten je zakázán,“ konstatuje Skočdopole s tím, že s hlavním organizátorem Zdeňkem Neubauerem začali řešit zrušení akce už od středy minulého týdne. 
Bylo třeba obeslat kapely a všechny účinkující z Polné, Brna či Tábora. Hudebníci ze ZUŠ Polná se podle starosty rozhodli nazkoušený program ještě před vyhlášením nouzového stavu alespoň v rámci zkoušky provést interně, venku na nádvoří. 
„Ti lidé to dělají ve svém volném čase, těší se na to… Bohužel teď všechno padá a neuvažujeme o nějakém náhradním termínu. Zvažujeme, že celý program překlopíme na rok 2021. Řešili jsme už i finance - na ministerstvo kultury musíme vrátit dotaci dvacet tisíc korun a sdělit, z jakého důvodu,“ dodává starosta. 


Na příští rok byl odložen také koncert rakouské Musikkapelle Langau, která původně měla zahrát v Polné v neděli 11. října. 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
23.04.2024 AktualityHošek webem reaguje na primátora

Další střet primátora Jihlavy Petra Ryšky (ODS) s opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN), se dá očekávat na dnešním zastupitelstvu v Jihlavě. Na únorovém zasedání se primátor ...

Komentáře (7)
23.04.2024 AktualityVysočinští Ukrajinci chtějí být samostatní

Téměř v každé rodině je někdo, kdo zahynul, bojuje nebo má celoživotní následky z toho, co se děje v naší zemi, říká Tetiana Varpikhovská, spoluzakladatelka spolku Ukrajinská rada Kraje ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityŠkodovku otočil na střechu, od nehody utekl

K hrůzně vypadající nehodě vyjížděli jihlavští dopravní policisté v sobotu nad ránem. Pravděpodobně mezi půl čtvrtou a půl pátou ráno totiž na silnici II/112 mezi Zvolenovicemi a Telčí ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityKempy na Vysočině začnou otevírat koncem dubna

Řada kempů na Vysočině se začne otevírat turistům koncem dubna nebo od května. Nejdřív čekají hlavně víkendové pobyty a akce a také školní výlety. Ceny za ubytování se podle provozovatelů ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityVysočina řeší úpravu počtu lůžek v nemocnicích

Nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina, jednají z Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o budoucím fungování. Zřejmě se budou upravovat počty lůžek vybraných oddělení, slučování ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityPřijďte si užít pohodový den ve výcvikovém areálu PČR

Již příští sobotu 27. dubna odstartuje 26. ročník soutěže Řidič Vysočiny. Největším lákadlem letošního ročníku je jednoznačně možnost prohlédnout si nově vybudovaný multifunkční ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityOd září přivítají v lavicích 19 prvňáčků

K zápisu do první třídy Základní školy ve Větrném Jeníkově přišlo v průběhu úterního odpoledne celkem 21 dětí. Podle ředitelky školy Barbory Schrekové budou mít dvě děti povinnou ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityV krematoriu nebudou přes měsíc obřady

Zhruba na měsíc se pohřby v Jihlavě zkomplikují. Provozovatel krematoria v Lesnově Služby města Jihlavy (SMJ) v tiskové zprávě oznámily, že od 22. dubna do 25. května proběhne oprava střechy ...

Komentáře (0)
21.04.2024 AktualityJihlava si čisté ovzduší drží

Silniční doprava a lokální topeniště. To jsou dva hlavní znečišťovatelé ovzduší v Jihlavě. Vyplynulo to z tiskové zprávy kraje k měření kvality ovzduší v jihlavské průmyslové zóně ...

Komentáře (7)
21.04.2024 AktualityAť žije špinavá Jihlava!

Na Telečské ulici za paneláky vede chodníček a za ním je zeleň a Skalka. Slouží k cestě do práce, k procházce i s pejsky. Jsou u něj i lavičky. Má však jednu špatnou vlastnost: chybí ...

Komentáře (0)
20.04.2024 AktualityŠanci na záchranu představuje pro zdravotníka experimentální léčba

Celé Jihlavsko se semklo na pomoc mladému polenskému lékaři, který bojuje s vážnou nemocí. Příběh Alexandra Noska zveřejnila na serveru Donio jeho sestra Lucie Vítů Nosková. Přes portál ...

Komentáře (1)
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net