Jozef Chovanec  Jozef Chovanec je jednou z nejvýraznějších sparťanských osobností v klubové historii. Jako hráč byl velmi oblíbený a ve Spartě se stal legendou. Na kontě má šest československých a tři české tituly. Také podstatnou část trenérské kariéry spojil s působením na Letné, kde později dělal i generálního manažera. V roce 2011 se ale poroučel pryč a naposled působil ve Slovanu Bratislava. V letech 2018 až 2020 zastával funkci předsedy Komise rozhodčích FAČR. Profimedia.cz
 Zdeněk Ščasný  Pro někoho to bylo překvapení, jiní to čekali. Staronovým trenérem Sparty se stal na jaře roku 2015 Zdeněk Ščasný, který se vrátil na Letnou už podruhé. Ale aby toho nebylo dost, třetí návrat absolvoval předloni v létě po odvolání kouče Pavla Hapala. S pražským celkem získal v minulosti dva tituly (1998, 1999). V letech 1978 až 1985 Ščasný ve Spartě působil jako hráč a dvakrát vyhrál československou ligu. Profimedia.cz
 Ivan Hašek  Býval bossem českého fotbalu, krátkodobým trenérem národního týmu, koučem i hráčem Sparty. Ivan Hašek je, stejně jako Jozef Chovanec, s klubem výrazně spojený a prožil s ním kus historie. Ještě coby hráč získal šest československých a dva české tituly, v roli trenéra Spartu dvakrát dovedl k ligovému triumfu i k postupu do osmifinále Ligy mistrů. Po dvouleté anabázi odešel v roce 2001 do francouzského Štrasburku. Profimedia.cz
 František Straka  František Straka je bývalým obráncem Sparty, za kterou hrál devět let, a posléze se stal trenérem, jenž letenský tým dovedl do Ligy mistrů a mířil s ním k titulu. V průběhu sezony 2004/05 byl ale nečekaně odvolán, což sparťanští fanoušci nesli nelibě. Straka byl ve Spartě dlouho oblíbeným, než se v roce 2011 stal trenérem Slavie. Profimedia.cz
11
Fotogalerie

Výjimečné osobnosti. 11 trenérů, kteří v české lize vedli Spartu a dříve za klub z Letné hráli

Působit v jednom klubu jako hráč a po skončení kariéry jej vést i z pozice trenéra sice není úplně neobvyklé, ale podaří se to jen několika málo vyvoleným. Pár takových bychom našli i ve Spartě.

V novodobé historii pražské Sparty najdeme jedenáct borců, kteří oblékali rudý dres klubu jako hráči a posléze mužstvo vedli jako trenéři. Jejich jména i osudy nejdete v následujících kapitolách.

Pokračování 2 / 12

Jozef Jarabinský

Jozef Jarabinsky.jpg

Bývalý útočník Jozef Jarabinský měl pověst přísného kouče, který nebyl příliš oblíbený. Působil ve Spartě několikrát - vedl ji už v československé lize, pak se na Letnou ještě dvakrát vrátil. Někdejší lodivod Betisu Sevilla, Arisu Soluň, Slavie či Baníku za Spartu i hrál, konkrétně v letech 1969 až 1971.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 12

Jozef Chovanec

Jozef Chovanec.jpg

Jozef Chovanec je jednou z nejvýraznějších sparťanských osobností v klubové historii. Jako hráč byl velmi oblíbený a ve Spartě se stal legendou. Na kontě má šest československých a tři české tituly. Také podstatnou část trenérské kariéry spojil s působením na Letné, kde později dělal i generálního manažera. V roce 2011 se ale poroučel pryč a naposled působil ve Slovanu Bratislava. V letech 2018 až 2020 zastával funkci předsedy Komise rozhodčích FAČR.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 12

Zdeněk Ščasný

Zdeněk Ščasný.jpg

Pro někoho to bylo překvapení, jiní to čekali. Staronovým trenérem Sparty se stal na jaře roku 2015 Zdeněk Ščasný, který se vrátil na Letnou už podruhé. Ale aby toho nebylo dost, třetí návrat absolvoval předloni v létě po odvolání kouče Pavla Hapala. S pražským celkem získal v minulosti dva tituly (1998, 1999). V letech 1978 až 1985 Ščasný ve Spartě působil jako hráč a dvakrát vyhrál československou ligu.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 12

Ivan Hašek

Ivan Hašek.jpg

Býval bossem českého fotbalu, krátkodobým trenérem národního týmu, koučem i hráčem Sparty. Ivan Hašek je, stejně jako Jozef Chovanec, s klubem výrazně spojený a prožil s ním kus historie.

Ještě coby hráč získal šest československých a dva české tituly, v roli trenéra Spartu dvakrát dovedl k ligovému triumfu i k postupu do osmifinále Ligy mistrů. Po dvouleté anabázi odešel v roce 2001 do francouzského Štrasburku.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 12

František Straka

František Straka 2.jpg

František Straka je bývalým obráncem Sparty, za kterou hrál devět let, a posléze se stal trenérem, jenž letenský tým dovedl do Ligy mistrů a mířil s ním k titulu. V průběhu sezony 2004/05 byl ale nečekaně odvolán, což sparťanští fanoušci nesli nelibě. Straka byl ve Spartě dlouho oblíbeným, než se v roce 2011 stal trenérem Slavie.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 12

Stanislav Griga

Stanislav Griga.jpg

Stanislav Griga přišel do Sparty v roce 1981 a v následujících letech získal pět československých titulů. Trenérskou kariéru načal v rodné Žilině, ale na Letnou se vrátil už coby trenér po odvolaném Jaroslavu Hřebíkovi. V úvodní sezoně Spartu dovedl k pátému místu a v průběhu té následující dostal padáka.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 12

Michal Bílek

Bílek1.jpg

Michal Bílek byl úspěšným reprezentantem a dlouholetou oporou Sparty, ve které působil celkem čtyřikrát a podepsal se pod devět titulů. Coby trenér začal úspěšně. Sparta si ho vytáhla z Plzně na začátku sezony 2006/07 a Bílek jako první trenér v historii české ligy získal double. V květnu 2008 oznámil, že po sezoně skončí. Vedením klubu ho však odvolalo hned.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 12

Martin Hašek

Martin Hašek.jpg

Martin Hašek přišel do Sparty v roce 1997 z Liberce a za pražský klub odehrál přes 200 ligových zápasů. S letenským týmem oslavil řadu úspěchů, zahrál si Ligu mistrů a byl v reprezentaci. Po čtyřech letech odešel do Rakouska a v roce 2005 se do Sparty ještě krátce vrátil.

Po skončení hráčské kariéry začal trénovat a vrátil se zpět do Sparty. Nejprve byl asistentem Jozefa Chovance a po jeho jmenování generálním manažerem usedl na trenérskou židli. Příliš úspěšný ale nebyl.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 12

Vítězslav Lavička

Vítězslav LAvička.jpg

Vítězslav Lavička dovedl v sezoně 2013/14 Spartu k titulu i k vítězství v domácím poháru, jenže cíl v podobě postupu do Ligy mistrů v následujícím ročníku nesplnil a z trenérského postu byl odvolán, už podruhé.

Lavičkovo první angažmá v roce 2008 nemělo dlouhého trvání a provázela jej série neúspěchů. Ve Spartě působil také coby hráč a získal sedm mistrovských titulů.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 12

Pavel Hapal

Hapal.jpg

Ve sportovním životopise má vepsanou Spartu jako klub, v němž působil coby hráč i trenér. Obě kariéry Pavla Hapala na Letné se však dají označit za epizodní.

Kroměřížský rodák prožil solidní kariéru v zahraničí, kde nastupoval za Leverkusen a později hrál ve španělském Tenerife, kde se však na přelomu tisíciletí kvůli zranění nevešel do sestavy a přijal nabídku Sparty, která ho koupila za 8,5 milionu korun. Angažmá mu však nesedlo a když v zápase Ligy mistrů s Barcelonou neproměnil v 88. minutě penaltu, upadl v nemilost fanoušků. Domácí totiž vzápětí inkasovali a prohráli 1:2. od té doby vysedával na lavičce nebo nastupoval jen jako náhradník. Odehrál pouze šest ligových zápasů a po sezoně odešel do Olomouce.

Jako trenér se na Letnou vrátil na jaře 2018, když převzal celek po odvolaném kouči Stramaccionim. V klubu opět vydržel jen pár měsíců. Jeho osud se naplnil po pohárovém neúspěchu v Srbsku, kde Sparta podlehla v úvodním utkání druhého předkola Evropské ligy Spartaku Subotica 0:2.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 12 / 12

Václav Kotal

Václav Kotal1.jpg

Václav Kotal byl dlouholetým hráčem letenského klubu. Strávil v něm deset sezon a vybojoval dvakrát vítězství v Československém poháru v sezonách 1975/76 a 1979/80. Po odchodu z Prahy završil prvoligovou kariéru v Hradci Králové, kde pak ve druhé polovině 90. let zastával funkci sportovního ředitele.

První trenérské angažmá získal v roce 1998 v Kolíně a v roce 2001 už byl zpět ve Spartě, kde působil u rezervního celku. V nejvyšší soutěži pak vedl Hradec Králové, Jablonec a Brno. Následně měl převzít českou reprezentaci do 19 let, nakonec ale zakotvil u sedmnáctky. Po ukončení dvouletého cyklu měl převzít národní tým do 16 let, to ale nechtěl a zamířil znovu do Sparty, kde převzal B mužstvo. V únoru 2020 se stal po odvolání kouče Václava Jílka v 67 letech hlavním trenérem prvního týmu. Téměř přesně po roce byl z funkce odvolán.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud