Cedule s nápisem „Burn the police“ není trestným činem, rozhodl soud

Soud, který dříve odsoudil aktivistku za navádění k násilí proti úřední osobě, rozhodl, že její skutek nebyl trestným činem. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

V úterý 29. září proběhlo u Okresního soudu v Karviné hlavní líčení s aktivistkou Markétou Juřicovou, která na Prague Pride před dvěma lety držela transparent s nápisem „Fuck gender, take a molotov, burn the police“ (Vyserte se na gender, vezměte molotov a spalte policii). V listopadu roku 2019 byla za držení transparentu pravomocně odsouzena k roční podmínce poté, co její odvolání zamítl Krajský soud v Ostravě. Podle soudu tehdy nezletilá Juřicová „veřejně naváděla jak účastníky uvedené akce, tak i náhodně přihlížející osoby k jednání spočívajícímu v násilných útocích vůči policejním orgánům, tedy k jednání, jež je trestním zákoníkem kvalifikováno jako trestný čin násilí proti úřední osobě“.

Aktivistka, která se v současnosti zabývá problematikou bydlení a podmínkami na pracovištích, se dle vlastních slov za svou minulost nestydí.

Aktiviska podala proti rozhodnutí odvolacího soudu dovolání k Nejvyššímu soudu, který v květnu letošního roku obě odsuzující rozhodnutí zrušil s tím, že skutek aktivistky, tak jak jej soud v rozsudku popsal, nenaplňuje znaky trestného činu. Dle Nejvyššího soudu se soudy rovněž dostatečně nezabývaly tím, zda je skutek vůbec natolik společensky škodlivý, aby byl nezbytný jeho trestněprávní postih. Okresní soud v Karviné nyní věc znovu projednal a rozhodl, že skutek, kterého se aktivistka dopustila, není trestným činem, a věc postoupil, protože by se mohlo jednat o přestupek. Rozhodnutí je pravomocné, státní zástupkyně se vzdala práva stížnosti. „Jsem ráda, že nám dal Nejvyšší soud za pravdu a přisvědčil argumentaci, kterou obhajoba uváděla v podstatě od počátku trestního řízení, totiž že ten skutek, pro který byla obviněná stíhána tak, jak byl orgány činnými v trestním řízení popsán, znaky skutkové podstaty trestného činu nenaplňuje,“ uvedla pro Alarm obhájkyně Juřicové advokátka Věra Nováková a dodala, že soud jim dal rovněž za pravdu v tom, že předtím soudy dostatečně nevysvětlily, proč považovaly za nezbytný trestněprávní postih mladistvé aktivistky. „To je zarážející ve srovnání s tím, že u jiných, mediálně známých případů expresivních vyjádření na demonstracích dospělými osobami, včetně daleko explicitnějších a adresnějších, nebylo ani vedeno trestní či přestupkové řízení,“ uzavřela advokátka.

„Musím říct, že se mi ulevilo. Bylo to náročné, chvílemi jsem měla chuť se už dál neodvolávat a nechat to vyšumět, ale jsem ráda, že jsem to neudělala,“ říká k rozhodnutí Juřicová. „Dnes se již za anarchistku nepovažuji a na transparent bych si pravděpodobně napsala něco jiného. Pořád si ale stojím za tím, že jsem žádný trestný čin nespáchala, a těší mě, že soudy to vidí stejně. Člověk, a obzvlášť takhle mladý, by měl mít právo vyjádřit svůj názor beze strachu, že mu to zničí život,“ dodává. Aktivistka, která se v současnosti zabývá problematikou bydlení a podmínkami na pracovištích, se dle vlastních slov za svou minulost nestydí. „Kdyby po mně někdo chtěl, ať se za text na transparentu omluvím, neudělala bych to, nemám za co. V mých sedmnácti letech to byl můj postoj a jsem hrdá na to, že jsem se nebála ho veřejně vyjádřit, i když si o tom zpětně můžu myslet cokoliv. Ničeho nelituji, jsem ale samozřejmě ráda, že začínám znovu s čistým štítem a můžu se naplno věnovat svým blízkým a stranické práci,“ říká Juřicová, které je v současné době dvacet let a je tajemnicí politické strany Levice, za kterou v příštím roce plánuje kandidovat do Poslanecké sněmovny. Strana Levice vznikla na konci ledna roku 2020 a kandidovala v krajských volbách v Jihomoravském kraji.

 

Čtěte dále