The Capitals: Řecký soud rozhodne o osudu neonacistické strany Zlatý úsvit

© Shutterstock / Kostas Koutsaftikis

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 


JIH

ATHÉNY

Soud rozhodne o osudu Zlatého úsvitu. Řecký soud dnes rozhodne, zda je řecká krajně pravicová strana Zlatý úsvit zločineckou organizací a zda se její členové dopustili trestních činů na základě politického zadání. Soudní řízení se týká 68 členů strany, včetně jejího předsedy Nikose Michaloliakose. Obvinění se týkají účasti na organizovaném zločinu, nelegálního držení zbraní, padělání, a dokonce i vraždy. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

MADRID

Nová ekonomická prognóza. Španělské HDP má podle odhadů vlády letos klesnout o 11,2 %. Deficit by měl na základě nových dat dosáhnout 11,3 % HDP, což je více, než odhadovala dubnová prognóza (10,3 %). Předpověď počítá také s nárůstem nezaměstnanosti, na konci roku by se mohla vyšplhat až na 17,1 %, což je ale o 1,9 procentního bodu méně, než odhadovala prognóza z dubna. (EUROEFE)

ŘÍM

Společné úsilí v boji proti covid-19. Italský prezident Sergio Mattarella uvedl, že pro zvládnutí pandemie je „třeba společné úsilí“. „Naše společnost za tuhle situaci platí příliš vysokou cenu. Společně s podnikateli a občany tak musíme spolupracovat na plánu, který napomůže dlouhodobé obnově naší země,“ vyzval prezident. (Alessandro Follis | EURACTIV.it)


ZÁPAD

BERLÍN

Německá policie nemá problém s pravicovým extremismem. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) včera představil zprávu, podle které německá police nemá žádný strukturální problém s pravicovým extremismem. Dokument poskytuje přehled u podezřelých případů z období od ledna 2017 do března 2020.

„Řešíme pouze malé množství případů,“ tvrdí ministr. Dle jeho vyjádření také 99 % příslušníků policejních složek zastává hodnoty, které jsou v souladu se spolkovou ústavou. Ministerstvo zveřejnilo zprávu poté, co obdrželo hned několik stížností na projevy pravicového extremismu a neonacismu u německých policistů. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Nový rekord. Rakousko eviduje v současné době 9 207 lidí nakažených koronavirem, což je největší počet od propuknutí pandemie. Jen za poslední den přibylo v zemi 923 případů. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

LUCEMBURK

Obrovské zásoby roušek. Lucembursko podle Eurostatu utratilo za ochranné prostředky proti koronaviru více peněz než jeho evropští sousedé. Stát dovezl ze zahraničí vybavení za 76 milionů eur, obří dodávky putovaly do země zejména z Číny. (Anne Damiani | EURACTIV.com)

PAŘÍŽ

SUV vozy versus klima. Ve Francii mezi lety 2008 a 2018 sedminásobně vzrostl prodej automobilů typu SUV. Uvádí to zpráva Světového fondu na ochranu přírody (WWF), podle které jsou tyto vozy druhým největším zdrojem emisí CO2 ve Francii. Na prvním místě zůstává letecká doprava.

Dle WWF by měla vláda na rostoucí poptávku po neekologických vozidlech reagovat zavedením principu bonus-malus, který by zohlednil zátěž jednotlivých vozidel na životní prostředí. (Lucie Duboua-Lorsch | EURACTIV.fr)

DUBLIN

Drahá kampaň. Irská politická strana Fine Gael utratila za kampaň před loňskými volbami do Evropského parlamentu nejvíce peněz ze všech irských partají. Fine Gael investovala do kampaně více než milion eur a ve volbách získala čtyři křesla, ke kterým po brexitu přibylo ještě jedno navíc. Jedním z členů EP za Fine Gael se stala Mairead McGuinnessová, která se nyní uchází o post eurokomisařky pro finanční služby poté, co bývalý irský eurokomisař Komisi opustil kvůli kauze Golfgate. O nominaci McGuinessové dnes bude hlasovat Evropský parlament. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)


SEVER

HELSINKY

Postup policie si vysloužil kritiku. Zhruba 150 aktivistů z environmentální skupiny Extincion Rebellion v sobotu zablokovalo ulici v centru Helsinek. Protest rozehnala policie za pomocí pepřových sprejů, což vyvolalo vlnu kritiky.

V prvních reakcích ministryně vnitra Maria Ohisalová (Zelení) uvedla, že finská policie má výbornou mezinárodní reputaci a je považovaná za nejvíce důvěryhodnou, a to dokonce v globálním měřítku. Ministryně však zároveň přiznala, že postup policie měl být přiměřený a užití síly by mělo být až poslední možností. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


VISEGRÁD

VARŠAVA

Vládní kabinet čekají změny. Polský prezident Andrzej Duda schválil v úterý odpoledne změny ve stávajícím vládním kabinetu. Premiér Mateusz Morawiecki bude zodpovědný za digitální agendu a k ruce mu budou hned tři vicepremiéři – předsedu vládní strany Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského, předsedu koaliční strany Porozumění Jarosława Gowina a dosavadního ministra kultury Piotra Glińského. Spekuluje se o tom, že Kaczyński bude mít na starosti hned tři portfolia – vnitro, spravedlnost a obranu. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)

BUDAPEŠŤ

Reakce na rozsudek unijního Soudního dvora. Evropský soudní dvůr včera rozhodl, že maďarský zákon o vysokých školách, kvůli kterému z Budapešti odešla Středoevropská univerzita (CEU) založená americkým miliardářem Georgem Sorosem, je v rozporu s unijním právem a mimo jiné porušuje principy akademické svobody. Ministryně spravedlnosti Judit Vargová v reakci na rozhodnutí uvedla, že většina zahraničních univerzit v Maďarsku nemá se zákonem žádný problém a vláda nemůže připustit, aby měla CEU oproti jiným univerzitám nějaké výhody. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Ranní ptáčata. Zasedání slovenské vlády, které se doposud konala v deset hodin ráno, se nyní přesunou na šestou. Dle Úřadu vlády je důvodem přesunu to, že ministři nemohli v den schůze odvést dostatek práce na svých ministerstvech. Pokud se nové pravidlo osvědčí, ranní zasedání se stanou novým zvykem. Podobný režim zavedl český premiér Andrej Babiš před několika lety, po několika měsících od něj ale upustil. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)


BALKÁN

SOFIE

Socialisté jsou proti rezoluci Evropského parlamentu. „Návrh usnesení o právním státu a základních právech v Bulharsku obsahuje znepokojující texty týkající se Istanbulské úmluvy,“ uvedla v úterý bulharská socialistka Kornelia Ninová. „Našim europoslancům navrhnu, aby podpořili pasáže týkající se právního státu, boje proti korupci a svobodě, ale nikoliv části týkající se Istanbulské úmluvy,“ dodala. Rezoluce vyzývá bulharské orgány, aby učinily vše, co je nezbytné, pro ratifikaci Istanbulské úmluvy. Podle Ninové je však požadavek v rozporu s bulharskou ústavou a národními zájmy. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Restaurace a divadla zůstanou zavřené. Restaurace, kavárny, divadla a kina v Bukurešti budou ode dneška zavřené, a to minimálně na sedm dní. Počet nakažených koronavirem v Budapešti totiž rapidně roste. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

LUBLAŇ

Přísnější opatření. Slovinský premiér Janez Janša (SDS, EPP) oznámil, že není vyloučeno zpřísnění koronavirových opatření. Uvažuje se například o zavedení obsluhy v restauracích a barech pouze u stolu či o omezení shromažďovaní na maximálně 10 osob s určitými výjimkami. V pondělí Slovinsko otestovalo 2 509 lidí na covid-19, z toho se ukázalo být 189 pozitivních. Denní nárůsty v zemi se zvyšují, roste také počet hospitalizovaných a tři lidé zemřeli. (Željko Trkanjec | EURACTIV.hr)

BĚLEHRAD

Komise zveřejnila zprávu o Srbsku. Srbsku se nepodařilo pokročit ani ve volebním systému, ani v oblasti justice. Jistý posun však země učinila v oblasti boje s korupcí a organizovaným zločinem. Evropská komise o tom informovala ve své každoroční zprávě o Srbsku. (EURACTIV.rs  betabriefing.com)


K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář