Chrudimské noviny Přišel čas zrušit nefunkční a drahé komise rady města?

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Přišel čas zrušit nefunkční a drahé komise rady města?

Chrudim – O tom, že nové koště dobře mete a sny nových uživatelů nejvyšších politických funkcí mívají krátkého trvání, není sporu. Minulá radniční koalice byla kritizována za mnohé, jednou z věcí, které se nedařily, byla pravidelná rokování komisí rady města. Vedle docházky současných „komisařů“ však četnost jednání těch bývalý přeci ční jako Mt. Everest.

Novopečení politici si na komisaře dokonce schválili „bič“. Poradní orgány rady města by měly jednat minimálně jednou za tři měsíce. Tresty za nedodržení tohoto nařízení sice v jednacím řádu komisí najít nelze, nabízí se však otázka, zda by neukázněným „komisařům“ neměly být nějak výrazněji přiškrceny finance. Na stranu druhou, potíže s obsazováním míst v komisích jsou ještě v živé paměti a podobné restrikce by jako motivace nejspíše nesloužily.

Šetřílky Svobodné vyhozené peníze evidentně příliš netrápí. Proč by trápily, když z nich sami mají užitek.  Foto: Svobodní Chrudim

Na členství v komisi pro občanské záležitosti teď rezignovala Ilona Jeníčková, místa předsedy kulturní komise se vzdal nový ředitel místní „lidušky“ Martin Profous. Nejsou zdaleka jediní, kdo zvolili tento postup, když opustili nefunkční a zbytečné poradní orgány rady města. Pokud totiž zájemce nahlédne do zápisů z jednání komisí, musí se zhrozit. Jistě, i zde úřaduje coronavirus, ale moderní doba přináší moderní možnosti – kupříkladu jednat přes Skype nebo jinou formu „on -line“ komunikace.

Suverénně nejhorší je v tomto směru komise pro komunikaci „Brňáka“, městského zastupitele a radního Josefa Kálese mladšího. Sešla se jen jednou, a sice 24. února.

Není na čase celou tuto zbytečnou a nákladnou „estrádu“ zrušit?

Jakub Valenta

Reklama