Pastevní maso

Sdílejte článek
Pastevní maso

Všichni si určitě dokážeme představit, jak vypadá kravka pasoucí se na rozkvetlé louce, a jak se naopak nejspíš tváří skot uvázaný na řetězu ve velkokapacitním kravíně, kde mu na běžícím pásu přisunují fermentovanou siláž. Co asi dělají bachor, čepec, kniha a slez? Co si budeme povídat, venku pasené zvíře poskytuje skvělé maso.


Pestrost porostu obsahuje všechny chutě, dobytek si na louce intuitivně vybírá jiné byliny a rostliny na chuť a jiné zase pro naplnění bachoru. Stejně jako to dělá člověk. Pokud je nabídka pastvy široká, výsledná chuť masa je samozřejmě lahodná, jeho textura je pevná a kvalitní, dodává nám spoustu živin. „Naše hovězí maso pochází ze zvířat plemene Aberdeen Angus celoročně volně pasených na čistých pastvinách Vysočiny.“ To říká hrdě Robert Zelený ze Statku Mitrovský dvůr. Jeho sušené hovězí zvítězilo na celé čáře v nedávno konaném devatenáctém ročníku prestižní soutěže Česká biopotravina. „Volný chov“ je skvělý nejen z hlediska samotného zvířete. Pastevní odchov zcela respektuje to, co příroda vytvořila. Některé býložravce dokonce vybavila čtyřmi žaludky, aby lépe zpracovávali zelenou hmotu polykulturních trvalých porostů a aby ji přežvykováním přeměnili na výživu pro svůj růst. No a nakonec tím, že se pohybují po pastvině, svými kopýtky ji kypří, dávají porostům čas na regeneraci a vracejí půdě výživu v podobě trusu. Jak je to jednoduché, že? Jen kdybychom ten přirozený koloběh přírody tak často a zbytečně nenarušovali. Pokud máte rádi kvalitní maso, myslete vždy na to, jak vzniklo, a zbytečně jím neplýtvejte.

„Pokud máte rádi kvalitní maso, myslete vždy na to, jak vzniklo.“

Autor: Pavel Maurer

Zdroj: MAFRA – Metro


Přečteno: 327x