David Pávek
7. října 2020 • 11:00

Nizozemsko převzal nejhorší trenér. Má smutný rekord, setřel ho Mourinho

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak dostat práci u jedné z nejlepších reprezentací na světě po třech průšvizích a po tom, co vás José Mourinho označí za nejhoršího trenéra v historii? Na tohle tajemství se musíte zeptat Franka de Boera. Legendární stoper od té doby, co opustil lavičku Ajaxu, sbírá jeden neúspěch za druhým, přesto mu přistála do klína pozice trenéra Nizozemska. S „Oranjes“, které převzal po odchodu Ronalda Koemana do Barcelony, dnes večer vyzve Mexiko.



Trenérská kariéra Franka de Boera začala snově. Hned na jejím začátku dostal na povel nejlepší klub v rodné zemi, Ajax Amsterdam. Vyhrál s ním hned čtyři tituly v řadě, poslední dva z nich okořenil ještě ziskem Ceny Rinuse Michela pro nejlepšího trenéra. Když v květnu 2016 Ajax přišel o první místo v posledním kole a titul slavilo PSV, rozhodl se rezignovat, ale během pár měsíců měl na stole nabídku od dalšího velkoklubu - Interu Milán. Paráda, ne?

Jenže od té chvíle šlo všechno z kopce...

Inter byl v rozkladu, pořád se sbíral z odchodu Josého Mourinha, pod kterým vyhrál treble. De Boer byl už osmým koučem za šest let od Portugalcova konce. A jak se ukázalo, nebyl správnou volbou. Na první zápas v lize vyrukoval se systémem se třemi obránci, který v Ajaxu niky nepoužíval. Výsledkem byla prohra 0:2 s Chievem Verona, deník Corriere della Serra označil debutový výkon za katastrofu. V Evropské lize skončil Inter poslední, pod De Boerovým vedením zapsal i prohru 1:3 se Spartou. Po pouhých 85 dnech nizozemský trenér skončil, vaz mu zlomila série čtyř porážek.

Po půlroční pauze se bývalý stoper nechal zlákat nabídkou z Premier League. Ale jestli bylo jeho působení v Interu katastrofou, tak na štaci v Crystal Palace snad ani slova neexistují. Tak si to neštěstí poďme shrnout - smlouva na tři roky, ale konec po deseti týdnech. Pět odehraných zápasů, z toho jedna výhra v poháru (2:1 nad Ipswichem) a čtyři porážky v lize v řadě. Sedm inkasovaných ligových gólů, a vůbec žádný vstřelený.

Ano, londýnský tým se pod De Boerem stal prvním klubem v Anglii za dlouhcýh 93 let, který v prvních čtyřech kolech vše prohrál a nedal ani gól. Palace tuhle nelichotivou sérii bez gólu i bodu natáhli ještě o tři kola dále, než v osmém ligovém klání senzačně porazili Chelsea 2:1. To už byl ale na lavičce Roy Hodgson.

De Boer vzal coby nezaměstnaný trenér zavděk prací televizního experta. A i tam dostal pořádně za uši... V březnu 2018 lehce popíchl Josého Mourinha, toho času kouče Manchesteru United. „Je škoda, že na vývoj nadějného mladého hráče, jakým je Marcus Rashford, dohlíží právě Mourinho,“ posteskl si.

Portugalcova odveta na sebe nenechala dlouho čekat. „Přečetl jsem si nějaké citace od nejhoršího trenéra v historii Premier League, Franka de Boera,“ rýpl si Mourinho na tiskové konferenci. „Říkal, že není dobré, abych Marcuse Rashforda trénoval já, protože mě zajímá jen to, abych vyhrával. Kdyby ho trénoval Frank, určitě by se naučil prohrávat, protože Frank prohrál všechny zápasy.“

I přes nálepku nejhoršího kouče v historii, kterou mu dal jeden z těch nejúspěšnějších, De Boer našel práci. V americké MLS, kde ho zlákala Atlanta United. Trenér Tata Martino, který odešel k mexické reprezentaci, nechal svému nástupci mladý tým ve výborném rozpoložení, Atlanta byla čerstvým šampionem MLS Cupu.

Čtyři zápasy, čtyři prohry, žádný vstřelený gól. Smutný rekord, který v Crystal Palace zařídil Frank de Boer
Čtyři zápasy, čtyři prohry, žádný vstřelený gól. Smutný rekord, který v Crystal Palace zařídil Frank de Boer

De Boer ale z Martinova zajímavého, útočného týmu udělal družstvo, které mělo za úkol hlavně bránit. Hádky s Josefem Martínezem a jeho jmenovcem Pitym Martínezem, dvěma největšími hvězdami, mu také moc nepřidaly. „Hodně věcí se tu změnilo. Hlavně náš způsob hry, a to se nám moc nelíbí,“ řekl to jasně obránce Leandro Gonzalez Pirez před loňskou All Star Game.

Útočný styl zmizel, vyhrávání naštěstí ne - Atlanta pod De Boerem vyhrála US Open Cup a Campeones Cup, tedy superpohár mezi ligovými šampiony MLS a mexické Ligy MX. Letošní turnaj MLS Is Back už mu ale nevyšel, po třech porážkách 0:1 v řadě skončil.

Ale zase mu spadla do klína práce. A možná ta úplně nejprestižnější, kterou kdy dělal. Když Ronald Koeman opustil nizozemskou reprezentaci kvůli volání Barcelony, měl tamní svaz tři volby. Jenže Peteru Boszovi se nechtělo z Leverkusenu a Franku Rijkaardovi z trenérského důchodu, tak nezbylo, než zavolat De Boerovi.

Nejhorší trenér v historii Premier League má zcela jedinečnou šanci převzít jednu z nejtalentovanějších reprezentací světa, a díky vedení týmu v čele s Virgilem van Dijkem nebo Memphisem Depayem si významně vylepšit pověst. Cesta začíná dnes večer proti Mexiku, které stále vede jeho předchůdce z Atlanty Tata Martino.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud