Hymna 60. let

7. říjen 2020

Vraťte se do doby, kdy svět ovládla filosofie hippies. Počátky tohoto hnutí se datují do 60. let minulého století, konkrétně na západní pobřeží Spojených států amerických, do San Franciska. Po tomto městě je pojmenována také píseň, která je dnes označována jako hymna 60. let.

V roce 1967 dorazila exploze barev a výbuchy fantazie umělců navrhujících oblečení, plakáty a obaly desek do celého světa. I když byl v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let experiment hnutí hippies odsouzen pro svůj utopický charakter k neúspěchu, pachuť v ústech a myslích z něho určitě nezůstala. Mladí lidé tehdejší doby získali zkušenosti, s jakými by se v běžném životě a normálních podmínkách nesetkali. Pomohli ukončit válku ve Vietnamu, do povědomí lidí vnesli zájem o ekologii a alternativní kulturu. Velké hudební festivaly, známe od 60. let. Hippies se stali výraznou částí mozaiky událostí té doby. Také díky jim je považována za nejkrásnější a nejpohodovější dekádu 20. století. Květinové léto 1967 se zapsalo nejen do historie, ale hlavně do mysli lidí, žijících v té době nezapomenutelným způsobem.

Hippies – to byla filozofie, hudba, móda a další atributy. Hnutí se stalo námětem na bezpočet knih, filmů nebo písniček. Jednou z nich je hit San Francisco, který složil člen skupiny Mamas and Papas John Philips. Skladbu nazpíval Scott McKenzie a je považovaná za hymnu 60. let. Mnozí o ní dokonce mluví jako o nejhezčí písničce naší doby.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.