Hlavní obsah

Letošní Designblok je ve znamení vášně k českému designu

Novinky, Kristýna Křížová

Dvaadvacátý ročník největšího pražského festivalu designu - Designblok - letos probíhá za speciálních epidemiologických opatření a kvůli omezením v oblasti cestovního ruchu je zaměřen na tvorbu českých designérů. Designerii, hlavní prostor Designbloku, i hlavní výstavu s názvem „Vášeň” letos navrhl designér Jan Plecháč. Akce trvá od 7. do 11. října.

Foto: Archiv přehlídky Designblok, Libor Galia

Space Modul od Lucie Koldové a křeslo od Tadeáše Podrackého

Článek

Přehlídka Designblok 2020 letos probíhá v jiné lokalitě, než na kterou byli její pravidelní návštěvníci v posledních letech zvyklí. Pražské Výstaviště vystřídá prostor s názvem Gabriel Loci, který se nachází v Praze 5, v těsné blízkosti Kinského zahrady.

Letošní ročník upírá pozornost na české tvůrce

Velký důraz je letos kladen zejména na tvorbu českých výrobců a designérů. Zahraniční designéři totiž svou tvorbu nemohli přijet plně představit. Pro český design jde tak o zajímavou příležitost.

„Letošní rok přinesl situaci, kterou nikdo z nás nečekal. Čeští tvůrci v oblasti designu a módy se ocitli tváří v tvář zásadní zkoušce, a ačkoliv se mnozí z nich situaci kreativně a důmyslně přizpůsobili, jejich podpora je více než na místě. Jsem proto velmi rád, že se letošní ročník festivalu Designblok zaměřuje právě na české tvůrce a pomáhá s realizací jejich nápadů,“ uvedl k zahájení akce primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Letos se Designblok koná v prostoru Gabriel Loci na adrese Holečkova 106/10 na Praze 5.

Hlavním prostorem akce je každoročně tzv. Designerie. Letos ji ztvárnil Jan Plecháč. Společně s kolegou Henrym Wielgusem má za sebou spolupráce se špičkovými českými i zahraničními značkami a má také široké portfolio vlastní tvorby. Právě on navazuje na Lucii Koldovou nebo Maxima Velčovského, kteří zpracovali Designerii v minulých letech.

Designerie je letos umístěna v prostoru Gabriel Loci, kde bývala zeleň. „Tam, kde se původně nacházela rajská zahrada, se opět navrací zeleň. Ovšem jen na pár dní. Vzniká zde pop-up eden nebo ráj a v kontrastu s tímto rajským požitkem je architektura vystavěná z 222 kusů štaflí - z předmětu velmi obyčejného, ale nikoliv přízemního, který návštěvníkům umožní až neuvěřitelný nadhled. A právě nadhled je přesně to, co obecně naše společnost velmi potřebuje,” popsal svůj záměr designér Jan Plecháč.

Foto: Archiv přehlídky Designblok

Autorem hlavního prostoru Designbloku je Jan Plecháč. Mottem letošní Designerie je podle něj „Nevyrábět a nevyhazovat. Půjčit si, hrát si a pak zase vrátit.“

V rámci Designbloku probíhá i výstava s názvem Design Helps. Ta představuje designéry, kteří svými nápady pomáhají řešit společenské i osobní lidské problémy a hledají stále nová a inovativní řešení. Nachází se U Sovových mlýnů na Praze 1.

Ze zastoupených studií na Designbloku nechybí značky jako Alax, Dechem, Grohe, Herrmann a Coufal, Hidden Factory, Javorina, Lavmi, Moser, Vitra, Lasvit nebo Kartell.

Za pozornost stojí zejména přehlídka netradičních váz a tvarově i barevně pestrého osvětlení.

Foto: Archiv přehlídky Designblok, Lucie Desmond

Součástí přehlídky je i výstava užitečného designu s příznačným názvem Design Helps neboli Design pomáhá.

Prostor Gabriel Loci je rovnoměrně rozčleněn do několika sektorů s oddělenými vstupy a východy, z nichž některé jsou placené, jiné můžete navštívit zdarma. Kromě opatření organizačního charakteru je na místě k dispozici také hygienické vybavení, jako jsou stojany s dezinfekcí. Návštěvníci jsou při pohybu v prostoru festivalu vyzýváni k nasazení roušek a po každém slotu proběhne dezinfekce společných prostor.

Počet osob současně se nacházejících v jednom sektoru je omezen. „Věřím, že i když je návštěvnost na letošním Designbloku časově limitovaná, bude letošní ročník stát za návštěvu. Designéři a výrobci si zaslouží naši podporu a zájem,“ uvedla k zahájení ředitelka Designbloku Jana Zielinski.

Základní vstupenka do sektoru A a B stojí 150 Kč, studenti, senioři a držitelé průkazu ZTP mají slevu. Otevřeno je každý den v době od 10 do 22 hodin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám