STAN a Piráti: Já to tak nemyslel! hájí se Gazdík před Kalouskem. A další facka

07.10.2020 13:00

Poslanec Petr Gazdík, jenž byl lídrem kandidátky STAN ve Zlínském kraji, chce podle serveru Novinky.cz navrhnout, aby Starostové a nezávislí v příštích sněmovních volbách nespolupracovali s Piráty. V tiskové zprávě, kterou následně rozeslal, však své stanovisko upravil. A dokonce se obhajoval i před Miroslavem Kalouskem (TOP 09), jenž jej výrazně napomenul na Twitteru.

STAN a Piráti: Já to tak nemyslel! hájí se Gazdík před Kalouskem. A další facka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Gazdík měl své původní stanovisko sdělit v souvislosti s povolebním vývojem ve Zlínském kraji, kde to vypadá, že Piráti půjdou do koalice s hnutím ANO, občanskými a sociálními demokraty. 

Gazdík uvedl, že jej to rozčílilo, neboť na vyjednávání s vedením Pirátů mu mělo být původně přislíbeno, že Piráti budou STAN brát jako preferovaného partnera. "I na základě toho jsme se rozhodli, že nepřijmeme nabídku ANO a nepůjdeme do koalice s ANO a tím nevystrnadíme Piráty z koalice. Že budeme postupovat férově a Pirátům o této nabídce řekneme a dáme najevo, že pro nás je prioritnější být v koalici s nimi, o čemž svědčila i nabídka na post hejtmanky (pro Piráty), kterou bychom podporovali,” sdělil Gazdík.

Piráti s lídryní Hanou Ančincovou k vyjednávání pro Novinky.cz uvedli, že strana vytvořila pro vyjednávání dvojblok s ODS a odmítají spolupráci s KDU-ČSL. 

"Musím důrazně popřít spekulace, které vznikly na základě chybné interpretace mých slov," sdělil dnes kolem poledního Gazdík. Podle něj rozhodně nepožádal vedení STAN, aby hlasovalo proti spolupráci s Piráty. "Pouze jsem na základě vyjednávání ve Zlínském kraji požádali o to, aby Celostátní výbor STAN odložil hlasování o zahájení spolupráce s Piráty," dodal místopředseda hnutí STAN Gazdík.

Ohradit se musel také v diskuzi na Twitteru, kde jej napomenul předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž rovněž vycházel z původní zprávy. „Petře, vzpamatuj se. Pro minelu v jednom kraji se nebourají celostátní projekty. Zvlášť ne ty, ke kterým se upínají naděje hodně lidí," podotkl Kalousek.

„Mirku, nic takového jsem neřekl! Už to opravuji! ČTK to špatně interpretovala. Řekl jsem, že navrhnu odložení zítřejšího hlasování o celostátní spolupráci!!!!!!" odvětil Gazdík.

Vznik koalice okomentoval na svém facebookovém profilu také aktivista Ziggy Horváth. „Zlínský kraj má koalici. ANO se na ní dohodlo s Piráty, ODS a ČSSD. Stalo se tak poté, co STAN, který byl s nabídkou vyšachování Pirátů osloven jako první, podrazit Piráty odmítl. Pokud vnímáte toto jasné posílení pozice trestně stíhaného udavače, Andreje Babiše, od vámi volených zástupců jako podraz, připojte se prosím k zatím virtuální, brzy však zcela reálné, demonstraci na podporu vzniku demokratické koalice," uvedl Horváth a svolal virtuální demonstraci na 19. října - více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…