Jan Malý
7. října 2020 • 13:50

Reprezentační rébus. Zbyli jen dva útočníci, Palička by bral Kozáka

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vypadalo to, že na téhle pozici problém nebude. Útočníci vykazovali slušnou formu, dávali góly… Jenže reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý je musel postupně kvůli zraněním či koronavirovým opatřením škrtat, a tak mu pro trojboj na Kypru, kde se národní tým představí ve středu, v Izraeli a ve Skotsku zbyli jen dva forvardi. Typově podobní Adam Hložek a Matěj Vydra, kteří jsou pohybliví a rychlí. „Můžou se ukázat,“ podotkl stavitel elitního výběru země.



Patrik Schick dal o víkendu gól za Leverkusen, ale zranil se. Zdeněk Ondrášek se za Plzeň trefil taky, jenže musel do karantény. Michael Krmenčík už o víkendu kvůli svalovým potížím za Bruggy ani nenastoupil, přičemž v předchozích třech zápasech vždy skóroval nebo u branky asistoval. „Je to pro nás nepříjemné, ale musíme si s tím poradit. Dostanou šanci jiní hráči, aby ukázali, jak s nimi můžeme počítat,“ vyhlásil reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý před středečním přátelským zápasem na Kypru.

Kdo se v něm do útoku postaví? Šilhavý má ve svém výběru na tuto pozici jen dva hráče – Adama Hložka ze Sparty a Matěje Vydru z Burnley. „Oba jsou podobnými rychlostními typy. Na Hložkovi je vidět, jak roste. Strašně se posunul, umí góly dávat i připravit. Měl by dostat šanci,“ rozebral situaci zkušený trenér Vlastimil Palička.

Osmnáctiletý talent Hložek debutoval v národním týmu na minulém srazu proti Slovensku, odvedl solidní výkon. Ve Spartě se mu v probíhající sezoně náramně daří, po šesti kolech je se čtyřmi brankami a čtyřmi asistencemi nejproduktivnějším hráčem FORTUNA:LIGY. Sedí mu souhra s Lukášem Julišem. I jeho měl Šilhavý v merku, jenže ani Juliše nemohl kvůli zdravotním trablům povolat.

Vydra nastoupil za reprezentaci naposledy loni v březnu v přátelském utkání proti Brazílii, ovšem v poslední době si vylepšil svou pozici v Burnley z Premier League a zasáhl do všech šesti soutěžních zápasů v nové sezoně. 

I tak je ale nezvyklé, že jsou momentálně v reprezentačním kádru jen dva útočníci. Zvlášť když Šilhavého partu čekají tři venkovní zápasy. „Záleží, jakým způsobem se bude chtít trenér prezentovat. Pro hru na brejky nebo s vysokým presinkem jsou oba vhodní,“ usoudil Palička.

Reprezentace však momentálně postrádá urostlého a důrazného útočníka, který jinak obvykle nechybí. Zkrátka typ Krmenčíka nebo Ondráška. Nabízel by se třeba Tomáš Pekhart z Legie Varšava, jehož trenéři sledují. Pak je tu Milan Škoda z tureckého Rizesporu.

„Já bych tam možná za současné situace viděl Libora Kozáka ze Sparty. Sice teď hraje málo, ale je zkušený a góly dávat umí. Trpí formou Juliše a Hložka. Ale je to typ útočníka, který je silný v soubojích, uhraje míče po spoluhráče, pomůže při standardních situacích,“ upozornil Palička. Podobnou figuru a schopnosti může nabídnout třeba i jablonecký Martin Doležal, ale ten momentálně není v ideálním rozpoložení. Připraven je i slávista Stanislav Tecl, který je však podobným typem jako Hložek s Vydrou.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud