Můj čas na kafíčko

Podivná smrt Jiřího Schelingera budí dodnes řadu pochybností!

Můj čas na kafíčko

Ve třiceti letech se mu stala osudná jedna noc na bratislavském mostě.

Patřil k našim nejpopulárnějším zpěvákům 70. let. Měl nezaměnitelný hlas a byl to ten správný rockový rebel. Jiří Schelinger (+30) ale zaplatil životem za jednu frajeřinu. Nebo to snad bylo jinak a někomu vadil?

Původně se měl stát Jiří Schelinger instalatérem, ale střední odborné učiliště nedokončil. Už od raného mládí se u něho projevovaly dvě typické věci: muzikantský talent a rebelství. Když mu bylo sedmnáct let, psal se rok 1968. Po srpnové okupaci ze strany vojsk Varšavské smlouvy byl Jiří zatčen ještě s dalšími kamarády. Po Praze totiž rozšiřovali protestující plakáty typu „okupanti, táhněte“.

Šípovi ho ukradl Čech!

Po zadržení se ve vyšetřovací vazbě pokusil zpěvák o demonstrativní sebevraždu, aby se dříve dostal na svobodu. Dá se říct, že se mu to vyplatilo. Musel sice podstoupit psychiatrické vyšetření v Bohnicích, ale zato získal modrou knížku, takže nemusel jít na vojnu.

Poté, co ho z ústavu pustili, živil se jako kulisák v pražském Divadle Jiřího Wolkera. Potom vystupoval v jedné barové kapele. Během návštěvy Liberce se seznámil se svojí první ženou Alenou, manželství ale dlouho netrvalo. Měli spolu dceru Andreu.

Svůj první velký hit měl Jiří v roce 1972. Tehdy vystupoval se skupinou Faraon, kterou vedl Karel Šíp (75) a písnička, která je dodnes populární, se jmenovala Holubí dům. Zanedlouho Šípovi „ukradl“ jeho zpěváka František Ringo Čech (77).

S jeho skupinou nahrál několik dlouhohrajících desek. Absolvovali i turné po Sovětském svazu nebo po Polsku – ve druhé jmenované zemi dělali koncertní předskokany skupině Smokie. V dubnu roku 1981 odjel zpěvák do Bratislavy. Netušil, že z

Zbývá vám 62% článku k dočtení. Nenechte si to ujít!
Přístup k celému článku získáte s PREMIUM předplatným.
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)
Pokud vám stačí odemknout pouze tento článek, můžete tak učinit okamžitě zasláním jediné SMS. Zašlete SMS ve tvaru "ctu clanek" na číslo 903 33 20. Během chvilky obdržíte číselný kód, kterým článek odemknete.
Cena SMS odeslané na číslo 9033320 je 20 Kč vč. DPH. Službu technicky zajišťuje Airtoy a.s. Infolinka: 602 777 555, www.platmobilem.cz.

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden