Premiantka černých labutí

7. 10. 2020 13:58:21
Každý z nás zná tu situaci ze školy. Hodná holčička (nebo chlapeček) sedí způsobně v první lavici, poslušně zvedá ruku, když chce něco říci, když je vyvolaná, tak správně odpoví. Jedničkářka, premiantka. Zkrátka hodná holčička.

A pak škola skončí a holčička (nebo chlapeček) vstoupí do světa, kde se hraje jinak. Kde neví, kdy bude vyvolána, kde neví, co po ní bude kdo chtít, kde není vše předvídatelné a nalinkované. Do světa, ve kterém jsou sice labutě bílé, ale čas od času se objeví i černá, která bourá zažité představy a není možné ji přehlédnout se zdůvodněním, že "všechny labutě jsou přeci jenom bílé, černá labuť neexistuje".

A premiantka se diví, je zmatená a místo toho, aby se snažila přijmout novou skutečnost a opravila si svou představu o labutích, tak vytrvale opakuje, že "černé labutě neexistují". Její okolí si začíná ťukat na čelo a lidé si šeptem sdělují, že se asi zbláznila.

Výše uvedený obrázek mě napadl v okamžiku, kdy jsem si přečetl, že po úterním nárůstu počtu nakažených koronavirem u nás o dalších více než 4400 osob, se naše země vyhoupla v počtu nakažených za posledních 14 dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel na první místo v Evropě (jen pro info, bodujeme i v celosvětovém žebříčku, kde jsme okolo 4.-5. místa) a přeskočili jsme tak i Francii a Španělsko, kde se jim také zvládnutí druhé vlny nedaří.

A přitom ještě počátkem září mával premiér této země tabulkami a vykřikoval něco v tom smyslu, že jsme premianti, první vlnu jsme zvládli, na druhou jsme skvěle připraveni a smrtnost (to je ale příšerný termín!) je u nás téměř zanedbatelná. Jenže ouha!

Ano, základní školu (jarní vlnu) jsme zvládli na jedničku (i když i tam by se našly nějaké trojky např. za špatnou komunikaci a nekoordinovanost), ale to bylo zejména proto, že se semkla celá země a VĚŘILA, že za pomoci dodržování odborných rad, se epidemie zvládnout dá. Jenže pak přišla letní střední škola, na kterou jedničkářka, vybavená znalostmi základní školy nastoupila, nepovažovala za nutné se učit nové věci (dodržovat základní opatření, zavádět sofistikovaná opatření), všichni jí vše tolerovali a víceméně střední školu proflákala s vědomím, že tu maturitu stejně udělá, že jí propadnout nikdo nenechá. Tak se také stalo, maturitu s odřenýma ušima složila (vzpomeňme na srpnový boj o zavádění roušek mezi ministrem Vojtěchem a premiérem) a s maturitním vysvědčením v kapse čekala se založenýma rukama jak se o ni bude pracovní trh rvát. Aplikovala do praxe heslo: "Sedávej panenko v koutě, budeš-li hodná, najdou tě.". Nejen, že ji nikdo nenašel, on ji také nikdo nehledal a ona sama se nesnažila, aby o sobě dala vědět. Myslela si, že všechny labutě jsou bílé. Bohužel pro ni i pro nás, nejsou.

Přesto, že se o tom mluvilo, přesto, že na možnost existence černé labutě odborníci upozorňovali a tuto existenci dokládali i fotkami z fotopastí, naše premiantka furiantsky tvrdila, že černé labutě nejsou, že to jsou vrány či havrani. Bohužel, nebyli. Až když se jí nad hlavou černá labuť objevila a následně se zahnízdila na jejím rybníčku (rybníky v okolí nás nezajímají, my jsme premianti!) a snesla značné množství vajec, tak pak začala zmateně pobíhat a hledat viníky. A protože se na střední škole nenaučila jak se chytají labutě (za pomoci záchranářů), tak jí nechala odchovat mláďata a ta postupně začala obsazovat další a další vodní plochy v okolí. A tak se z premiantky, která tak dobře zvládala základní školu, stala utrápená dívka, která se teď jen snaží pochytat co nejvíce černých labutí, přičemž ani neví, kolik jich vlastně je a kolik už snesly dalších vajec. V každém případě, z toho, co víme, jich je tolik, že je nyní premiantkou v počtu černých labutí. I když, to zas není tak špatné, co, být premiantem (mistrem Evropy!!!) alespoň v něčem.

Co z výše uvedeného plyne? Proč jsem to psal? Protože není třeba být premiantem, ale je třeba být otevřený novým myšlenkám, úvahám a zkušenostem ostatních a nemyslet si, že jen my jsme spolkli veškerou moudrost světa.

A že když se někde objeví dobrá myšlenka, která funguje, jako je např. povinná registrace návštěvníků restaurací, tak ji šmahem neodmítnout s tím, že "u nás se to zavádět nebude!".

A že to, že exceluji na základní škole, neznamená, že budu excelovat v běžném životě.

Autor: Tomáš Böhm | středa 7.10.2020 13:58 | karma článku: 17.40 | přečteno: 633x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 59 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 188 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 152 |
Počet článků 17 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 746

Kouč a terapeut v soukromé léčebně závislostí, běžec dlouhých tratí, příležitostný básník a spisovatel 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...