Pavel Bárta
7. října 2020 • 15:10

Osudy odsouzených hokejistů. První titul pro Kladno i těžký návrat z dolů

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Hokejový tým z mistrovství světa 1949Hokejový tým z mistrovství světa 1949FOTO: Twitter

    Před 70 lety tým Československa neodletěl na šampionát do Londýna. Místo cesty za obhajobou zlata byli reprezentanti zatčeni a nespravedlivě odsouzeni za údajnou špionáž a velezradu. Vykonstruovaný proces s hokejisty trval sedm měsíců, na samotný soud stačily dva dny, probíhal 6. a 7. října 1950. Hanebný zločin komunistického režimu rozmetal generaci prvních mistrů světa. Přečtěte si, jak se tehdejší reprezentanti následně vraceli do života.

  • Augustin Bubník

    (1928-2017)

    Jako „kriminálník“ směl napřed hrát jen třetí ligu za Olomouc. Pomohl jí výš, ale tam už pokračovat nesměl. Až když funkcionáři Sparty zařídili příchod Roziňáka s Konopáskem, zákaz byl prominut i ostatním. „Gusta“ končil ve Slovanu Bratislava v 32 letech. V roce 1966 převzal tým Finska a další rok s ním na MS senzačně porazil Československo. Vedl několik ligových celků a taky Nizozemsko, které dostal mezi elitu. Po roce 1989 působil v politice.

    Augustin Bubník v roce 2000 Augustin Bubník v roce 2000Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Zlatko Červený

    (1920-1992)

    Rodák ze Záhřebu strávil sezonu v Karlových Varech, než se vrátil do Českých Budějovic, kde později koučoval a nakonec i zemřel. Mezitím působil v Jugoslávii, kde vedl rovněž reprezentaci. Od června 1954 do roku 1963 byl veden jako agent StB pod krycím jménem „Maria“. Lze se jen domnívat, jakými způsoby komunisté zlomili jednoho z nejodbojnějších členů celé skupiny.

    Zlatko Červený by v roce 2020 oslavil sto let Zlatko Červený by v roce 2020 oslavil sto letFoto Twitter.com/HC_Motor

  • Přemysl Hainý

    (1925-1993)

    Působil v Tatře Smíchov, poté se přesunul do Kladna, jemuž roku 1959 pomohl k prvnímu titulu. Plynule přešel do role kouče, v roce 1965 mu bylo umožněno působit ve Švýcarsku. Nabízeli mu vedení reprezentace, ale musel se vrátit. Tři roky trénoval Spartu, než v roce 1972 zamířil opět do zahraničí. Působil v Nizozemsku a Jugoslávii.

    Přemysl Hainý pomohl k prvnímu titulu Kladna, pak mohl trénovat i švýcarskou reprezentaci Přemysl Hainý pomohl k prvnímu titulu Kladna, pak mohl trénovat i švýcarskou reprezentaciFoto Twitter.com/pikoskyzhokeje

  • Josef Jirka

    (1926-2000)

    Propuštění se dočkal už v roce 1953, ale do Prahy se nevrátil. V násilně přerušené kariéře pokračoval v brněnských klubech ze Židenic a Králova Pole, od roku 1958 žil stranou hokejového dění.

    Josef Jirka se propuštění dočkal už v roce 1953, ale do Prahy se nevrátil Josef Jirka se propuštění dočkal už v roce 1953, ale do Prahy se nevrátilFoto Twitter.com/pikoskyzhokeje

  • Vladimír Kobranov

    (1927-2015)

    Nějakou dobu nechtěl o hokeji slyšet, ale v roce 1957 posílil Pardubice, kde zůstal až do konce kariéry. Několik let pak trénoval Gottwaldov. Ještě před okupací v srpnu 1968 dostal svolení k odchodu do Švýcarska, trénoval Curych a po invazi se rozhodl zůstat tam natrvalo.

    Vladimír Kobranov před okupací zamířil do Švýcarska, kde nakonec zůstal natrvalo Vladimír Kobranov před okupací zamířil do Švýcarska, kde nakonec zůstal natrvaloFoto Síň slávy ČSLH

  • Stanislav Konopásek

    (1923-2008)

    Rok směl hrát jen za Tatru Smíchov, dalších šest sezon strávil ve Spartě, končil v Motorletu. Tam začal i trénovat, do ciziny směl jen v rámci socialistického bloku. S Katovicemi získal polský titul, dvakrát vedl Spartu.

    Stanislav Konopásek dvakrát vyhrál mistrovství světa Stanislav Konopásek dvakrát vyhrál mistrovství světaFoto Martin Pekárek (Blesk)

  • Jiří Macelis

    (1923-1998)

    Do rodných Českých Budějovic se po propuštění z vězení vrátit nesměl. Čtyři roky patřil mezi opory Karlových Varů. Pak působil v Kolíně a Hodoníně, kde od roku 1958 trénoval. Tam i zemřel.

    Karlovarská ikona Jiří Macelis Karlovarská ikona Jiří MacelisFoto twitter.com

  • Bohumil Modrý

    (1916-1963)

    Z uranových dolů se vrátil s podlomeným zdravím. Trénoval v Motorletu, rehabilitace se nedočkal. Zemřel ve 47 letech. Až osmnáct let po potvrzení rozsudku v červenci 1968 Nejvyšší soud projednal stížnost pro porušení zákona v trestní věci proti Ing. Modrému a spol. a usnesení z roku 1950 zrušil.

    Bohumil Modrý s pohárem pro mistry světa při vítání hrdinů v Praze Bohumil Modrý s pohárem pro mistry světa při vítání hrdinů v PrazeFoto USTR/Národní muzeum

  • Václav Roziňák

    (1922-1997)

    Díky zájmu Sparty mohl obnovit spolupráci s Konopáskem a Zábrodským, s nimiž válel už v LTC. K hokeji se vrátil ve 33 letech, ale oporou klubu byl ještě osm sezon. Potom začal trénovat. Před srpnem 1968 zamířil do Švýcarska. Vedl Grasshoppers Curych a Rapperswil-Jonu, trénoval i tenis.

    Tým československých mistrů světa 1949 ve Švédsku. Zlatou generaci pak rozprášil politický proces... Tým československých mistrů světa 1949 ve Švédsku. Zlatou generaci pak rozprášil politický proces...Foto Paměť národa

  • Antonín Španinger

    (1926-2010)

    Zbytek kariéry strávil v Českých Budějovicích, odkud pocházel. Nejvyšší soutěž hrál ještě v polovině 60. let. Už před olympiádou 1956 měl šanci na návrat do reprezentace. Podmínkou však byl podpis spolupráce s StB, což odmítl.

    Antonín Španinger měl šanci na návrat do reprezentace, kvůli podmínce o spolupráci s StB ale odmítl Antonín Španinger měl šanci na návrat do reprezentace, kvůli podmínce o spolupráci s StB ale odmítlFoto Twitter.com/HC_Motor

  • Josef Štock

    (1926-1984)

    Po propuštění působil v Karlových Varech, v sezoně 1966/67 krátce trénoval ZKL Brno. Vedl několik klubů v nižších soutěžích a Polsku.

    Přivítání československých reprezentantů po návratu ze Švédska Přivítání československých reprezentantů po návratu ze ŠvédskaFoto Paměť národa

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud