Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus v Bílém domě: Melania dohlíží na dezinfekci, Ivanka pracuje z domova

Autor: Darina Jíchová - 
7. října 2020
16:01

První dáma Spojených států Melania Trumpová (50) se důkladně stará o dezinfekci Bílého domu, pomocí speciálního filtračního systému a úklidu nemocničního stylu chce zamezit dalšímu šíření nákazy. Nejvíce jí záleží na rezidenci, kde žije první rodina. Prezident Donald Trump s manželkou minulý týden oznámili, že jsou pozitivní na koronavirus, Trump byl dokonce na tři dny preventivně hospitalizován. Postupně začali „odpadat“ další prezidentovi spolupracovníci, snad i proto se ze Západního křídla stáhla Trumpova hlavní poradkyně, jeho dcera Ivanka Trumpová, která nyní pracuje z domova. Mezi zaměstnanci Bílého domu panuje strach, bojí se toho, kdo bude další, uvedl list Daily Mail.

Trump se v pondělí vrátil do Bílého domu z Vojenské nemocnice Waltera Reeda, kde podstoupil experimentálním léčbu, lékaři mu nasadili také lék Remdesivir. První dáma byla od své diagnózy v izolaci, nikam nevycházela. Distančně ale dohlédla na to, aby byl Bílý dům důkladně vydezinfikován. Na svém twitteru následně sdílela nový režim přijatý z důvodu šíření koronaviru v Bílém domě.

Opatření v Bílém domě: Každodenní testování

Byl omezen počet zaměstnanců, do práce chodí jen ti, jejichž přítomnost je nutná k chodu prezidentského sídla, ostatní pracují z domova. Lidé přicházející do kontaktu s první rodinou jsou denně testováni, povinné je nošení roušek a udržování bezpečné vzdálenosti. Přítomny jsou ale každý den stovky osob, mnoho z nich už ve věku seniorů, kteří patří mezi nejrizikovější skupinu.

Z domova začala tento týden pracovat také Ivanka Trumpová, uchýlila se do karantény poté, co mělo pozitivní test i několik prezidentových poradců. Nakažení jsou také dva příslušníci vojenské stráže, kteří přišli do kontaktu s prezidentem poté, co se u něj nákaza potvrdila.

Vylidněné Západní křídlo

Podle epidemiologů je centrem nákazy „prezidentské“ Západní křídlo, kde pracuje nejvíce lidí. Kromě prezidentova týmu a ochranky či zaměstnanců sem přicházejí například novináři. Jindy rušné Západní křídlo v současné době připomíná město duchů, na chodbách se procházejí lidé v ochranných hazmat oblecích a dezinfikují kanceláře a další místnosti.

Prezident Trump, přestože je stále infekční, se vrátil domů. Experti se obávají o zdraví jeho bodyguardů a dalších zaměstnanců, kteří se o něj starají. „Zdraví a bezpečí našich zaměstnanců je pro nás na prvním místě,“ uvedla první dáma ve svém prohlášení. Zdůraznila také, že kdokoliv, kdo přijde do kontaktu s ní nebo prezidentem, mají veškeré ochranné prostředky: oblečení, rukavice, roušku, štít, brýle i kuklu.

V rezidenční části byl rovněž nainstalován přídatný dezinfekční a filtrační systém, který udržuje čistý vzduch. Zaměstnanci mají k dispozici nejen lékaře, ale také konzultanta zaměřujícího se na duševní zdraví. Koronavirus se zřejmě šíří také mezi agenty tajné služby, oficiálně ale nebylo zveřejněno, kolik z nich se nakazilo nebo je v karanténě.

Nakažení kolem Trumpa

Kromě prezidenta a první dámy má pozitivní výsledek také poradkyně Bílého domu Hope Hicksová, poradce Stephen Miller, tisková mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnanyová, manažer Trumpovy kampaně za znovuzvolení Bill Stepien. Nakazili se rovněž tři republikánští senátoři Mike Lee, Thom Tillis a Ron Johnson, pozitivní je lídryně republikánů Ronna McDanielová.

Koronavirus kolem prezidenta Trumpa: Nakažení jsou například republikáni Johnson, Tillis, Lee, první dáma, poradkyně Conwayová, exguvernér New Jersey Christie, předsedkyně Republikánské strany McDanielová, poradci Hicksová a Miller a tisková mluvčí McEnanyová. Koronavirus kolem prezidenta Trumpa: Nakažení jsou například republikáni Johnson, Tillis, Lee, první dáma, poradkyně Conwayová, exguvernér New Jersey Christie, předsedkyně Republikánské strany McDanielová, poradci Hicksová a Miller a tisková mluvčí McEnanyová. | Reuters

Infikovaní jsou také 3 korespondenti z Bílého domu včetně novináře deníku New York Times Michaela Sheara. Celkem má koronavirus v Bílém domě 23 lidí včetně Trumpa a jeho ženy.

Video  Melania versus Ivanka: Trumpovy ženy se moc nemusí.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa