Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Piráti jednali zmatečně, nefér a neříkali nám pravdu, zlobí se Gazdík. Takových půtek ještě bude, uklidňují Starostové

Místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Starostové budou zítra řešit spolupráci s Piráty ve sněmovních volbách. Místopředseda strany a lídr zlínské krajské kandidátky Petr Gazdík nyní říká, že vyjednávání ve Zlínském kraji bude mít na „sbližování“ stran negativní dopad. Piráti totiž podle předběžných informací dali přednost spolupráci s ANO, ODS a ČSSD.

Místopředseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík kvůli neshodám při vyjednávání koalice ve Zlínském kraji začal zpochybňovat možnou budoucí spolupráci s Pirátskou stranou při volbách do Poslanecké sněmovny. O té by mělo zítra hlasovat předsednictvo a celostátní výbor strany. Gazdík se však rozhodnutí o spolupráci pokusí odsunout.

„Navrhnu, aby se tak zítra nestalo. Chování Pirátů bude mít dopad na celostátní politiku,“ vysvětlil pro Českou televizi. Důvodem je to, že ho Piráti podle jeho slov podrazili ve vyjednávání. „Problém je v tom, jakým způsobem se nespolupráce stala. Piráti nejednali fér,“ objasnil později Deníku N Gazdík.

Ve Zlínském kraji dnes totiž pravděpodobně Piráti oznámí spolupráci s hnutím ANO, ODS a ČSSD. Starostové by tak zůstali v opozici. V té by tak skončil i současný hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle Gazdíka je největším problémem to, jak s ním a celým STAN zástupci Pirátů komunikovali.

„My jsme mohli

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější