Změny v eurokomisi: Nově v ní zasedne McGuinnessová, Dombrovskis získal další pravomoci

Novou eurokomisařkou pro finanční služby se stane dlouholetá irská europoslankyně Mairead McGuinnessová. Návrh šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové dnes schválilo plénum Evropského parlamentu. Poslanci rovněž souhlasili s tím, že místopředseda komise Valdis Dombrovskis dostane nově na starosti vlivné obchodní portfolio.

McGuinnessová nahradí ve funkci svého krajana Phila Hogana, který v srpnu rezignoval kvůli porušení koronavirových pravidel. Její dnešní potvrzení bylo považováno za formalitu, neboť středopravá irská politička své znalosti přidělené oblasti prokázala minulý týden při slyšení před členy europarlamentních výborů. Ti se po jejím vystoupení vyjadřovali většinou pochvalně a její schválení plénem doporučili.

Exekutivní tým von der Leyenové se po dnešním souhlasu EP složením přiblíží slibu své šéfky, že bude komise genderově vyvážená. McGuinnessová se stane 13. ženou v řadách současné komise, v níž působí také 14 mužů.

Well done, @McGuinnessEU, for convincing the European Parliament to support you for the post of Commissioner! I know you will do a great job on EU financial services, in the frontline of our recovery efforts. Your experience will be very valuable.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 7, 2020

Poslanci neměli vážnější námitky ani proti novým pravomocím pro Dombrovskise, který již nyní spravuje rozsáhlé ekonomické portfolio. Přestože se z jejich řad ozývaly i hlasy, zda lotyšský politik nové vytížení zahrnující například jednání o obchodních vztazích s USA nebo Čínou zvládne, většinu zákonodárců získal bez větších problémů na svou stranu.

Související

Více souvisejících

Mairead McGuinnessová evropská komise EU (Evropská unie) evropský parlament Ursula von der Leyenová Phil Hogan Valdis Dombrovskis

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy