Odveta voličů. Dienstbier balí kufry. Pavel Černý rozhýbal mašinu, Češi mění Senát

07.10.2020 16:19

ROZHOVOR Proč Jiří Dienstbier skončil v senátním klání až šestý a po devíti letech v Senátu balí kufry? Odpověď na tuto otázku může nabídnout elitní policejní instruktor Pavel Černý. Muž, který cvičil bezpečnostní složky po celém světě, dnes stojí v čele lidskoprávní platformy LIGA LIBE. Ta hájí práva držitelů legálních zbraní, ale nejen jich. Všemožná omezení zbraní, která se v poslední době objevují, se totiž mohou týkat i pepřového spreje, nebo nože, který běžně nosíte s sebou. „Jiří Dienstbier byl politikem, který skutečně vyvíjel aktivní činnost proti zájmům držitelů legálních střelných zbraní, ale i vůči ústavnímu dodatku na právo obrany se zbraní,“ vzpomíná na činy dnes již bývalého senátora Pavel Černý. Střelci, myslivci a další se spojili. A využívají demokracii v té nejčistší podobě – od politiků chtějí jasné a nevyhýbavé odpovědi. V senátních volbách, kde rozhodují někdy i pouhé desítky hlasů, je názor 300 tisíc občanů velmi výrazně znát.

Odveta voličů. Dienstbier balí kufry. Pavel Černý rozhýbal mašinu, Češi mění Senát
Foto: Archiv PČ
Popisek: Prezident spolku LIGA LIBE Pavel Černý, pplk. v.v.

Jak hodnotíte coby předseda LIGA LIBE výsledek senátních voleb?

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí
Senátní volby zatím ukázaly jedno – tlak aktivizovaných občanů skutečně může mnohé změnit. Nemůže asi měnit celou politiku, neumí zázraky, ale my řešíme jedno velmi úzké téma. To znamená práva majitelů legálních soukromých zbraní a zachování našich zákonů v oblasti sebeobranných prostředků. Nechceme, aby sem byly zanášeny trendy, které lze spatřit na západ od nás, např. omezování lidí a jejich buzerace skrze nesmyslné zákony typu „zákaz nošení nožů v kapse“.

V tomto ohledu musíme říci, že jsme s prvním kolem senátních voleb docela spokojeni, protože ta největší překážka, největší nepřítel legálních soukromých zbraní ve společnosti a takzvaného ústavního práva, pan Dienstbier, končí. A právem...

Pojďme se tedy přesunout k případu Jiřího Dienstbiera. LIGA LIBE před volbami intenzivně na jeho osobu upozorňovala s tím, že Dienstbier jde silně proti zájmům držitelů legálních zbraní a také myslivců. Dienstbier senátorský post na Kladně neobhájil, skončil až šestý. Co na to říct?

Jeho konec nepřišel tak úplně zázrakem. Jak se říká: „Kdo zaseje vítr, sklízí bouři.“ To pan senátor sklidil od kladenských střelců, myslivců a jejich rodin. Z hlediska této kampaně to nebyla lehká práce, ale povedlo se to, po čem celá střelecká a myslivecká komunita napříč republikou tolik volala – ať prostě tento člověk, který se v průběhu své kariéry snažil lidi připravit o jejich práva a majetky, zmizí.

Střelecká komunita je velmi početná, čítá více než 300 tisíc lidí. V poslední době je navíc již velmi aktivizovaná a stmelená. Jejich koníčky, zájmy a profese jsou jimi velmi ceněny. Je to velká skupina lidí, která zvláště v senátních volbách, kdy někteří kandidáti vyhrávají doslova o pár jednotek či desítek hlasů, může být velmi důležitá.

Skončil podobně i někdo další v jiných volebních obvodech?

Ještě určitě není vše dořešeno, čeká nás druhé kolo, a rozdíly jsou také v tom, do jaké míry je ta střelecká komunita v daném regionu početná. Někde se daří více, někde méně, ale vzhledem k tomu, že jsme své snahy nejvíce upřeli právě na kladenský obvod, už tento konkrétní výsledek považujeme za jasný úspěch.

Je to tak, jako když té pomyslné sani odseknete jednu hlavu. A Jiří Dienstbier byl politikem, který skutečně vyvíjel nesmírně aktivní činnost proti zájmům držitelů legálních střelných zbraní, ale i vůči ústavnímu dodatku na právo obrany se zbraní. A lze říci, že ho jeho činy dohnaly – a stály senátorské křeslo.

Nelze ale říct, že byste horovali za konkrétní strany či hnutí, vaše téma jde přitom napříč politickým spektrem…

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Pokud za toto téma chcete bojovat, musíte být politický. Ale zároveň jsme nadstraničtí – řešíme jednotlivce, a nikoli partaje. A samozřejmě v některých partajích máme sice nějaké ty odpůrce, ale i čím dál více příznivců. To je demokracie v té nejčistší podobě – tedy ti, kteří kopou za naše zájmy, za naše práva a dají na naše názory, mají naši podporu. A nemalou a hmatatelnou. Takoví politici pak totiž sklízejí náš vděk při volbách i mimo ně. Kolikrát jsme schopni politikovi udělat lepší „agitku“ než jeho vlastní partaj a rozhodně než on sám. Politici tak čím dál více chápou, že aktivizovaní a semknutí občané, což se zde stalo pod křídly naší LIGA LIBE, dokážou divy.

Můžeme tedy říct, že jsou vámi nyní politici hnáni k zodpovědnosti?

Řekněme si to úplně na rovinu – kdo jsou politici? Je to jen jakýsi námi volený a také námi placený servis. I když to neradi někteří slyší, je to tak. A když ten servis nebude vykonáván dobře a budeme s ním nespokojeni, tak ty politiky prostě vyměníme. Na to není nic zlého – to je skutečně jen čistá podoba demokracie. Jednou jsem se trochu zasmál v Senátu, když jeden z našich velkých odpůrců, pan senátor Martínek (Radko Martínek, do roku 2018 senátor za Svitavy, pozn. red.) si stěžoval, že mu majitelé legálních soukromých zbraní vyhrožují. My jsme tenkrát zkoprněli – co se to děje?! A poté jsme se dozvěděli, že oni mu nevyhrožují násilím, nebo snad dokonce zbraněmi. Představte si – a on to nelibě nesl – oni mu prý hrozili nezvolením!

To je přece normální. Zapomněli podle vás politici tak trochu na to, jaký je vztah mezi voličem a politikem?

Je neuvěřitelné, že tehdy politik – senátor – si neuvědomuje základní demokratické principy a nerespektuje tu možnost volby občana. Politik má naslibovat a občan má volit a pak s prominutím držet hubu? To my nechceme. A také neděláme. Musím říct, že těch zhruba šest sedm let našeho boje ukázalo, že skutečně podstatná část společnosti, a zde si dovolím říct, že ta disciplinovaná a slušná část – vzhledem k prověřenosti střelecké komunity (držitelé zbrojních průkazů splňují zákonné podmínky bezúhonnosti a spolehlivosti, pozn. red.), může skutečně výrazně politicky působit a zvolit si opravdu takové zástupce, kteří budou hájit jejich práva.

My se pak takovým politikům snažíme jejich podporu vracet a posouvat je ještě na klíčovější místa, kde zase oni mohou lépe pomoci nám. Málokdy se člověk setká s naplněním demokracie v tak čisté podobě.

Proč se vlastně LIGA LIBE do letošních senátorských voleb tak intenzivně vložila? Předpokládám, že jde opět o onen ústavní dodatek o možnosti obrany s pomocí zbraně…

Anketa

Podporujete opatření proti covidu-19 činěná Romanem Prymulou?

55%
38%
hlasovalo: 24303 lidí
Samozřejmě. Udělali bychom to sice, i kdyby o ten dodatek právě nešlo. Ale toto zapracování klauzule do Listiny základních práv a svobod je nyní naším hlavním cílem. Jde totiž tedy o právo českého občana bránit se se zbraní, které není jen o majitelích zbrojních průkazů, ale je o milionech českých občanů. Třeba o ženách, které chtějí ve své kabelce nosit pepřový sprej, lidí, co chodí do přírody, týká se myslivců, vyznavačů outdooru a dalších, kteří by prostě třeba jen jednou nechtěli být buzerováni za to, že si s sebou třeba vzali příliš velký nůž.

Mnoho takových stupidních zákazů můžeme vidět na západ od nás a cítíme, že nám je některé státy čím dál intenzivněji servírují. Mít u sebe nůž, nebo pepřový sprej? Ve státech na západ od nás si často občané takový luxus dovolit nemohou. Před rokem a půl byla dokonce, představte si, iniciována jakási pochybná aktivita europarlamentu, kde zazněl návrh na „všeevropské“ zakázání nošení nožů, což je naprostá absurdita.

Již jsou známy dvojice pro druhé kolo senátních voleb. Bude se LIGA LIBE angažovat i zde?

Ano. Budeme se snažit. LIGA LIBE nemůže sice obsáhnout všechny okrsky a ta intenzita asi nebude tak vysoká jako na Kladensku, ale některá jména bychom rádi v Senátu po těchto volbách viděli.

Dozvědí se lidé někde, o koho konkrétně jde?

Samozřejmě. Na naší facebookové stránce LIGA LIBE budou v tomto týdnu známa jména, která střelecká komunita podporuje. Ale to není vše. Navíc jsme tam, kde kandidáty a jejich názory ještě neznáme, neb v Senátu ještě neseděli a neměli možnost se ohledně naší věci nějak vyjádřit, odeslali základní otázku – zda oni, pokud se do senátních lavic dostanou, zvednou ruku pro ten pro nás tak nesmírně klíčový ústavní dodatek. Možnost odpovědi na tuto otázku je jasná – buď by byl pro, anebo proti.  

Totéž v současné době bude dělat Českomoravská myslivecká jednota, která posílá dosud „neznámým“ kandidátům soubor otázek, které se ovšem zdaleka netýkají pouze zbraní, ale i zákona o myslivosti, podpory myslivců v daném regionu atd. Opět – jsou to velmi konkrétní dotazy a požadujeme velmi konkrétní odpovědi. A opět. Ano či ne. Žádné „přesně nevím“ nebo „možná, za jistých okolností“... nestojíme o žádné triky a výmluvy... 

Aneb jak to shrnul kdysi Karel Kryl: politikům se nevěří, politici se kontrolují... ne?

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

17:30 Opravdu chtějí Fialovi voliči tak „masivní podporu válce“? Je zde pochybnost

„Česká republika, ale postupně i další země, jsou zatahovány do konfliktu na Ukrajině,“ říká předsed…