7. října je Papučový den. Jde o vyjádření podpory mobilním hospicovým službám

7. říjen 2020 15:52

7. října je Papučový den. Je to den, kdy si lidé v České republice mohou všude s sebou brát své bačkory. Mohou v nich chodit třeba po ulicích, nebo je jen nosit v ruce. Vyjadřují tím podporu mobilním hospicovým službám.

„My jsme zažili úmrtí blízkého člověka – v našem případě to byl tchán. Jediné, co vám doktor doporučí, je odvézt ho na LDN nebo do nemocnice, kde by vlastně umíral anonymně a sám což on nechtěl,“ vypráví Renata Schneiderová.

Renatina rodina našla poskytovatele mobilní hospicové péče v České Kamenici, která funguje tam tamní oblastní charitou. Jeho pracovnice umírajícího muže doprovázela až do konce.

Papučový den - Eva Konečná

Terénní pracovnice se také věnovala rodině. „Vysvětlila nám, co bude, i takové ty praktické věci – kam máme zavolat, co máme zařídit. Byla to pro vás neskutečná úleva,“ vzpomíná Schneiderová.

Jako terénní hospicový pracovník slouží v České Kamenici Eva Konečná. „Máme v týmu psychologa, duchovního, sociální sestru,“ vypočítává a pokračuje: „S těmi pozůstalými, s tou rodinou, jsme pak ještě nějakou dobu po úmrtí jejich blízkého ve styku.“

Eva Konečná bude 7. října celý den chodit venku i uvnitř v papučích. Stejně jako nezávislý starosta České Kamenice Jan Papajanovský. „Je to takové symbolické vyjádření podpory. Myslím si, že je to potřebná sociální služba, která lidem pomáhá,“ shrnuje.

Papučový den - Jan Papajanovský

Papuče si nasadí také tajemník litoměřické radnice Milan Čigáš nebo místostarosta Lukas Wünsch.

Mobilních hospicových služeb je v České republice nedostatek.

„80 % obyvatel si přeje zemřít doma, ale to se jim nesplní, protože doma umírá jen kolem 20 % lidí. A tady je velká role domácích hospiců, které umožňují odejít i nevyléčitelně nemocným ze světa v domácím prostředí,“ říká Robert Huneš, prezident představenstva Asociace domácích hospiců.

V České republice funguje v tuto chvíli 18 lůžkových hospiců a 40 zařízení, která poskytují domácí paliativní péči.

Spustit audio

Související