Můj čas na kafíčko

Musí skončit ve Slunečné kvůli zdraví?

Úspěch nového seriálu Slunečná stojí jen zdánlivě na love story a intrikách dvou zcela odlišných sester. Sestry Popelkovy diváci milují, stejně tak i poživačnou a chamtivou hokynářku Alenu v podání Pavly Tomicové (58), která se vyskytuje snad v každé druhé vísce. Teď ale nad její rolí visí otazník!

Herci, kteří pocházejí ze vzdálenějších koutů naší krásné vlasti – a  Pavla Tomicová  (58), rodačka z Karviné, mezi ně patří – jsou vesměs odolní lidé, kteří své profesi dovedou hodně obětovat.

A herečku začínají dohánět zdravotní problémy zrovna v době, kdy se po letech dřiny herecky prosadila do první ligy a o jejích schopnostech nikdo nepochybuje. Jde to jedno s druhým. Zhruba před čtyřmi lety jí objevili silnou cukrovku, následek přejídání a nepravidelného životního stylu.

Tehdy dokázala výrazně zhubnout, potom zase přibírala, pak přišla v létě a na podzim soutěž StarDance. Opět zhubla a bylo neuvěřitelné, jak se svojí diagnózou vydržela velkou fyzickou námahu, když s sebou cukrovka přináší i vyšší únavovost.

Jarní pauza kvůli koronaviru jí sice, jak říká, přišla vhod, jenomže zase přibrala a údajně se jí opět objevily problémy s koleny a páteří. Na place trpí a natáčení pro ni znamená všechno možné, jenom ne pravidelný životní styl a dietní stravu.

Může za to gymnastika?

Má co dělat, aby si udržela svůj pověstný drajv a optimismus a  nedala na sobě bolesti znát. S manželem, hercem Ondřejem Malým (54), který je zase původem z Ostravy, mají klasické dvoukariérové manželství, a zaplaťpámbu za to. Když by náhodou opravdu nemohla hrát, je i on pracovně na roztrhání, takže by jim finanční problémy nehrozily.

Stejně jako ona se prosadil ve vyšším věku, léta spolu strávili „na oblasti“ ve východočeském Klicperově divadle, ale jinak jsou osobnostně i fyzicky dost rozdílní. Zní dnes skoro jako sci-fi, že Pavla byla v mládí závodní gymnastkou, což jejím kloubům rozhodně neprospělo. Prozradila, že jí z té doby po úraze nezbyla na pravém koleni téměř žádná chrupavka.

A přes náročný výkon ve StarDance je tedy pro ni dnes sport uzavřenou kapitolou, zatímco její manžel je i po padesátce velice zarputilým vytrvalostním sportovcem, čehož důsledkem je jeho hubená, šlachovitá postava, díky čemuž, jak s  humorem dodává, spolu působí jako Luďa a Heduš Homolkovi.

V zimě bere běžky a vyráží na túry, v létě skoro nesleze z bicyklu, účastní se cyklomaratonů, běhá.

Už zase spolu před kamerou

S  Pavlou mají pozoruhodně málo společných zálib. Jestliže si Tomicová i při svém ne zrovna ideálním zdravotním stavu vedle seriálu (ještě nedávno to byla Ulice) střihne také tři i více filmů ročně (i když ne vždy jde o velerole), pak její manžel toho hraje tolik, že je namístě otázka, zda je to vůbec fyzicky možné stihnout.

Třeba u letošního letopočtu najdeme psané tři seriály a pět filmových projektů, přičemž loni se objevil dokonce v osmi filmech! A to ještě hraje, stejně jako Pavla, v divadle. I kdyby na kolo vůbec nesedl, je jasné, že s  takovouhle pracovní frekvencí zůstane štíhlý, i kdyby nechtěl.

Rubem hereckých žní je ovšem to, že se herečtí manželé vídají stále méně, a když, tak se spíše míjejí ve dveřích. Režiséři si už všimli, že se výborně doplňují, takže je občas obsadí oba – zahráli si spolu např. v pozoruhodném snímku Vlastníci, kde ztvárnili dost nesnesitelnou dvojku, a oba se objeví v právě dokončovaném Deníku moderního fotra.

Doma je úplně jiná než v televizi

Zatímco Malý účinkuje vesměs v umělecky náročnějších projektech, Tomicová exceluje v komediálních postavách temperamentních hudrmanic. Jde z role do role, což jí většina kolegyň může právem závidět.

„Působím temperamentně a tak vzniká pocit, že musím mít doma itálii. Přitom nesnáším hádky, a než bych řvala nebo třískala nádobím, většinou se dřív rozbrečím,“ přiznává Pavla, která svým pláčem prý manžela dohání k šílenství.

Už před lety si koupili v privatizaci byt v historickém centru Hradce Králové, který jim byl kdysi dávno přidělen jako hercům hradeckého Klicperova divadla. Žijí tu již dlouhá léta, Pavle ho původně přidělili jako člence loutkového Divadla Drak a ještě nedávno naříkali nad tím, kolik je stála rekonstrukce a pak jeho zakoupení, to ovšem byli oba pouze oblastními herci s nevalnými příjmy.

A ač se v Hradci nenarodili, sdílejí smysl pro zvláštní prvorepublikový půvab města. Dnes, kdy Pavla s Ondřejem patří k nejobsazovanějším hercům a jejich příjmy jsou už několik let úplně jinde, uvažují o koupi domu, protože je jasné, že peníze se musejí investovat.

Zda to bude u Prahy, anebo kolem Hradce, kde jsou zvyklí, to je otázka, ale vzhledem k povaze jejich práce musejí mít dobré spojení s hlavním městem. Stačily dva tři roky, a Pavle Tomicové se život zcela zásadně změnil.

Děti už vylétly z hnízda

Jak prohlásila během účasti ve StarDance na podzim 2018, kde s tanečníkem Markem Dědíkem (37) skončili druzí, je ráda, že ji do soutěže vzali teď, že to je na  poslední chvíli – za pár let už by některé figury „nedala“. Nikdo netušil, že trpí kinetózou, a při některých otáčkách hrozilo, že se jí udělá špatně.

I tak to tehdy vypadalo, že se tanec stane jejím koníčkem, což jí pomůže v situaci, kdy už její děti mají vlastní život. Péče o ně, jak říká, bylo léta její hlavní a jediné hobby. Syn Adam Křenek (27), kterého má Pavla z prvního manželství, často jako dětská hvězda hrál s maminkou v Ulici, ale herec se z něho nestal.

Po neúspěšné snaze dostat se na DAMU pracuje dnes jako kravaťák v oblasti lidských zdrojů. Dcera Anežka Malá (19), která také jako dítě pobíhala „uličními“ kulisami, pomalu končí střední školu, kde studovala interiérový design.

7Hezky zpívá a hraje na ukulele, dokonce vystupuje i veřejně, takže je možné, že u umění zůstane. Důležité bude, jak využije nadání po rodičích a zda projeví stejnou zarputilost.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden