Malý orgán velkého významu! Motýl v těle, to je štítná žláza. Proč je její funkce tak důležitá?

7. říjen 2020

Štítná žláza je uložena na přední straně krku, na štítné chrupavce, která se nachází těsně pod ohryzkem. Je tvořena dvěma laloky, které jsou propojeny a vypadá jako motýlek. Laloky jsou tvořeny drobnými váčky. Pro svoji správnou funkci potřebuje štítná žláza jód, který vychytává z krve a poté ho zabudovává do svých hormonů.

MUDr. Pavla Řehořková hovoří v naší radioporadně o problematice a onemocnění štítné žlázy.

Blanka Malá a MUDr. Pavla Řehořková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hormony štítné žlázy ovlivňují metabolismus živin (tuků, bílkovin a cukrů), zvyšují spotřebu kyslíku, ovlivňují termoregulaci a jsou důležité pro správnou funkci orgánů a tkání. V těhotenství a několika prvních letech po narození jsou důležité pro správný vývoj mozku dítěte.

Onemocnění štítné žlázy

Pravděpodobnost onemocnění štítné žlázy je asi čtyřikrát častější u žen než u mužů. Důvodů, proč štítná žláza nepracuje správně, může být několik. Nejčastější je autoimunitní onemocnění, které způsobí, že imunitní systém nepovažuje štítnou žlázu na součást těla a začne proti ní tvořit protilátky, které ji postupně ničí. Další příčinou mohou být nádor, ozáření, zánět, atd.

Na co si dát pozor? Příznaky onemocnění štítné žlázy:

nevysvětlitelná změna hmotnosti, dlouhotrvající chrapot, pocity tlaku v krku, problémy s polykáním nebo dýcháním, změny tepové frekvence, pocit bušení srdce, pocit únavy, psychické problémy (deprese, smutek, úzkost, neklid, potíže se spánkem, podrážděnost, …), vypadávání vlasů, suché a lámavé vlasy, chladné ruce a nohy nebo naopak nadměrné pocení a nesnášenlivost tepla, problémy s trávením, bolest končetin, ztuhlost svalů a kloubů, výkyvy cholesterolu, oční problémy, nepravidelná menstruace, poruchy plodnosti, křehké nehty, brnění rukou, atd.

Ze začátku se onemocnění vyvíjí pozvolně a příznaky jsou málo charakteristické - únava, suchá kůže, zácpa. V případě, že se nemoc rozvine, následují další příznaky. Nemocný je spavý, unavený, rychle se vyčerpá a pohybuje se pomalu.

Čtěte také

Vyžaduje teplé prostředí a ač je většinou dost oblečen, stěžuje si, že mu je zima. Pokožka je suchá, může se až olupovat.

Nemocnému vypadávají vlasy, nehty se mu lámají a třepí. Mnohdy dochází k zhrubnutí hlasu a chrapotu. Pacienti často pociťují bušení srdce, zvyšuje se tlak krve. U žen dochází k poruchám v menstruačním cyklu. Jak tělo zadržuje tekutiny, pacienti mohou přibývat na váze a dochází k otokům končetin.

Pokud se onemocnění potvrdí, je léčba většinou celoživotní. Jejím základem je podávání chybějících hormonů. Léky je potřeba užívat s odstupem od ostatních léků a jídla. Ideální doba je zhruba půl hodiny před snídaní.

Prevence

Preventivně nebo u lehké formy onemocnění štítné žlázy můžeme doplňovat jod - ideálně v přírodní formě.

03478195.jpeg

Zdrojem jodu jsou mořské ryby, plody nebo řasy, třešně, višně, mořská sůl, vejce, brokolice, hrách, čokoláda, pórek, mrkev, rajčata, rybíz, cibule, česnek.

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlou Řehořkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.