Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Mladík Kvěch se velkých zvířat nebojí: Nekoukám na jména, chci vyhrát

Je mu devatenáct a je úspěšný. To reprezentant na ploché dráze Jan Kvěch potvrdil i o víkendu v Pardubicích, kde od pátku odjel tři závody a v tom nejslavnějším - Zlaté přilbě - skončil v neděli druhý za největším favoritem Jasonem Doylem. Svět už s ním počítá, v Grand Prix je stálým náhradníkem, sice až sedmým, ale… "Jsem rád, že se o mně už trochu ví," konstatoval dvojnásobný mistr Evropy do devatenácti let v pořadu České televize Svět motorů speciál.

Jan Kvěch
zdroj: ČTK autor: David Taneček

"Jel jsem tu první finále a hned jsem skončil druhý, je to pro mě velká čest," svěřil se mladý závodník, který v pátečním mistrovství světa juniorů měl v semifinále pád. "To mě mrzelo, loni jsem byl šestý a chtěl jsem víc, do semifinále jsem ztratil jen dva body a tady jsem musel být do druhého místa. Jenže jsem jel třetí, a tak jsem to v poslední zatáčce zkusil a spadnul. Asi bych to už stejně nedal," přiznal s tím, že nešlo o těžký pád, spíš jen o takové sklouznutí.

Znalost pardubické dráhy, kde je doma, mu mohla trochu pomoci, ale jako velkou výhodu to nevidí. "Trochu výhodu mám, jsem tady doma, ale ti jezdci, kteří jezdí v Polsku, nemuseli ani trénovat a s dráhou si rozuměli," konstatoval.

V sobotní Zlaté stuze pak skončil třetí a zkoušel při ní hlavně vyladit motorku na neděli. "Byl jsem rád, že se to povedlo," podotkl s tím, že právě starty nejsou zrovna jeho silná stránka.

Má manažera, který se mu stará o závody, ale osobní život si řídí sám. A nemá strach z velkých zvířat, což se projevilo i ve Zlaté přilbě, kde překonal řadu slavných jmen. "Nekoukám na jména, jdu do toho, chci vyhrát," popsal, s čím jde do závodů.

Ve finálové jízdě se držel za Doylem. "Chtěl jsem ho předjet, ale je zkušený a suverénně jel od startu ideální kolej," vysvětloval Kvěch. Po závodě mu slavný Australan přiznal, že z něho byl trochu nervózní, když se pořád držel na druhém místě.

Kvěch si ale užil i druhé místo. "Škoda, že nebylo tolik lidí, ale zase dobře fandili, takže jim všem děkuji, bylo to super," vzkázal svým příznivcům.

Sezona poznamenaná pandemií koronaviru už se chýlí ke konci, ale ještě jej čeká polská extraliga. "Koncem týdne jedu do Polska, chci se tam ukázat a svézt se, přitom letos mě moc nenasazovali, tak snad to teď vyjde," věří a příští sezonu zatím moc neřeší. "Co bude, to teprve uvidíme," dodal Kvěch.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články