Covid: Toto hraje velkou roli. A někteří před tím neutečou

07.10.2020 20:00

Smog a koronavirus spolu souvisejí, upřednostnit automobil před MHD tedy nemá význam, ba naopak! Potvrzují to i sledování z Londýna, informoval primář plzeňské imunologické laboratoře Ondřej Topolčan. Ten mimo jiné není přesvědčen, že by byl „barvičkový semafor“ stěžejní pro to, jaká opatření zavádět pro zamezení virové infekce ve společnosti. Do toho ten jejich chaos... a čtyři nejen zdravotní zásady pro zvládnutí pandemie v jakékoli zemi.

Covid: Toto hraje velkou roli. A někteří před tím neutečou
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., primář oddělení imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice Plzeň

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Ondřej Topolčan v rámci přednášky pro zdravotníky před pár dny v Karlových Varech citoval významného britského epidemiologa z Londýna Martina McKeeho, který určil čtyři základní kritéria, jež mají být v jednotlivých zemích brána v potaz.

McKee je profesorem evropského veřejného zdraví na London School of Hygiene & Tropical Medicine a členem Independent SAGE, svolaného sirem Davidem Kingem. Jeden z jeho letošních textů – o lockdownu v souvislosti s covidem – najdete například zde. Topolčan se s profesorem osobně zná.

Prvním kritériem, které by měly vlády jednotlivých zemí brát v potaz, je dostatečná znalost o stavu nákazy ve společnosti, za druhé důvěra společnosti ve vládu a v opatření, která jsou zaváděna. Dále adekvátní kapacita zdravotního systému a hraniční kontroly.

„U nás nepochybně v březnu existovala i teď je udržována adekvátní kapacita zdravotního systému, ale bohužel je nerovnoměrná. Například v naší fakultní nemocnici je v současné době připraveno 60 lůžek s respirátory a se vší péčí o akutní těžké stavy a 200 lůžek pro covidové běžné pacienty, kteří budou bez vážných komplikací, tedy do týdne až deseti dnů se vrátí domů,“ poznamenal plzeňský primář ke třetímu bodu s tím, že tedy uvedená čísla jsou dostatečná. „Zrovna tak je dostatek lékařů i sester, kteří umějí zacházet s infekčními pacienty i s tím, o čem se diskutuje – ať jde o respirátory a další nezbytné věci,“ dodal.

Obávat se italského modelu nemusíme proto, že tam vznikla pohroma s lůžkovou kapacitou kvůli zhruba sto tisícům Číňanů, kteří přijeli pracovat na sever země. Bohužel dorazila většina z nich z oslav svátků, čímž do Evropy zavlekli vysoce virulentní infekci, na kterou tamní zdravotnictví nemohlo být připraveno.

Redakce ParlamentníchListů.cz se profesora Topolčana ptala na jeho názor na česká opatření, která vygradovala ve vyhlášení nouzového stavu za situace, kdy McKeeův bod důvěry ve vládu se nezdá být zcela naplněn.

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí

„Jedna věc je, že vždycky by měla být a musí být nějaká opatření. Ale problém v naší společnosti je, že se vyhlašují občas chaoticky a často se navíc řekne, že něco nastane od zítřka, a ono je to pak za týden,“ zmiňuje lékař.

Navrhovatelé opatření se musejí podle něj zamýšlet nad tím, zda chtějí docílit okamžitého účinku, efektu, anebo si to nějakým způsobem promyslet. „Druhá věc je, že – jak jsem zmínil připravenost regionů, mimo jiné i v té Itálii –, tak je to i otázka toho, jak umějí v dílčích regionech existující opatření dodržet. Nejsem přesvědčen, že všechny ty barvičkové semafory nejlépe a ideálně odrážejí obraz situace v zemi,“ zapochyboval Ondřej Topolčan.

Přátelství se smogem

Lokálnost a zejména například hustota dopravní sítě má podle profesora významný vliv na rozšíření koronaviru. Jako obecný poznatek z celé Evropy se podle jeho slov ukázalo, že největší výskyt covidové infekce zaznamenávají velká města, metropole. A pozor, není to dané jen koncentrací obyvatel. „Jde nyní o diskutované téma a zejména Britové zkoumali tuto záležitost zrovna v Londýně: v částech města, kde je nejvyšší výskyt smogu a znečištěného vzduchu, byl zaznamenán také největší poměr covidových infekcí,“ tvrdí odborník.

Navíc v období konce března a začátku dubna se počet infekcí snížil zřejmě i tím, že auta přestala do toho města zajíždět. „A nyní na podzim, což se může týkat i nás, se lidé bojí využívat MHD, a všichni – i třeba zbytečně – jezdí právě autem. Tím se smog a znečištění opět zvyšuje,“ upozorňuje, jak si mylným vyřazením hromadné dopravy připravujeme ovzduší náchylné pro koronavirus.

„Faktorů, které hrají roli a měly by se ovlivnit, je více. Nejsem úplně přesvědčen, že zrovna opatření vůči školám přinesou řešení,“ dodal ještě k nouzovému stavu.

Přitom na druhou stranu souhlasí s dohlížením a dodržováním – správného – nošení roušek. „Dodržování známých běžných hygienických pravidel obecně by možná snížilo nákazu efektivněji,“ zmiňuje. Jenomže na jedné straně se podle něj sice něco vyhlašuje, na druhé straně se už věci minimálně kontrolují a minimálně postihují. „To je třeba v sousedních státech jako Rakousko či Německo zcela jiné, kde postihy za nedodržování pravidel začínají nejnižší pokutou někde na úrovni 250 eur a pak se ještě navyšují,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…