Chauvin je na svobodě. Bývalého strážníka obžalovaného z vraždy Floyda pustili na kauci

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obžalován z vraždy 46letého černocha George Floyda, byl ve středu propuštěn z věznice v Minnesotě. Složil kauci ve výši jednoho milionu dolarů, tedy v přepočtu 23 milionů korun. S odkazem na soudní záznamy o tom informovaly světové tiskové agentury. Hlavní líčení v procesu s někdejším strážníkem a třemi jeho bývalými kolegy má začít v březnu.

Tento článek je více než rok starý.

Minneapolis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obžalován z vraždy 46letého černocha George Floyda

Bývalý americký policista Derek Chauvin, který je obžalován z vraždy 46letého černocha George Floyda | Foto: Riccardo Milani | Zdroj: Reuters

Chauvin byl z policejního sboru města Minneapolis propuštěn poté, co 25. května neozbrojenému a spoutanému Floydovi při zatýkání několik minut klečel na krku.

Černoch podezřelý z platby falešnou bankovkou přestal jevit známky života a po příjezdu zdravotníků byl prohlášen za mrtvého. Zásah natočili kolemjdoucí a znepokojivé záběry pak zažehly mezinárodní vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě.

Nové záběry ze zatýkání George Floyda. Novináři získali záznam ze služebních kamer policistů

Číst článek

Chauvin, který je bílé pleti, podle agentury AP ve středu opustil věznici nedaleko Minneapolisu, kde byl před pokračováním soudního procesu zadržován. Soudní záznamy uvádějí, že milionovou kauci nesložil v hotovosti, nebylo z nich ovšem jasné, kde finance získal.

S jeho propuštěním se pojí dříve stanovené podmínky, pro bezpodmínečné ukončení vazby by byla potřebná částka 1,25 milionu dolarů. Agentura Reuters uvádí, že Chauvin se nesmí vrátit k práci u bezpečnostních složek, má zakázané kontakty s Floydovou rodinou a musí odevzdat veškeré zbrojní průkazy.

Začátek hlavního líčení v kauze, která otřásla Spojenými státy, je už delší dobu naplánován na 8. březen. Další tři obvinění částky potřebné pro propuštění na kauci složili už dříve, bývalí strážníci Alexander Kueng, Thomas Lane a Tou Thao jsou obžalováni z napomáhání vraždě. Soudce Peter Cahill ještě musí rozhodnout o požadavku obhájců na oddělené procesy.

Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng a Thomas Lane. Čtveřice dnes již bývalých policistů, kteří byli u zásahu proti Afroameričanovi Georgi Floydovi. Chauvin je obviněn z vraždy, ostatní čelí obvinění z napomáhání vraždě | Zdroj: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme