Chybí tři tisíce sester. Odložte zákroky, které můžete, vyzvala šéfka asociace

Nemocnice v Česku mají nedostatek sester. Chybí hlavně na odděleních s pacienty nakaženými koronavirem. Podle posledních údajů leží v nemocnicích s COVID-19 1563 lidí, z toho je 354 ve vážném stavu. Jak velký problém je nedostatek zdravotních sestřiček? Na to a další otázky odpovídala prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová v pořadu 360° s Terezií Tománkovou.

Podle Šochmanové chybí přibližně tři tisíce sester. „To je dlouhodobý problém, který nás dlouho trápí a samozřejmě nás neopustil ani v době této nákazy. To číslo je vysoké, ale příznivý je zvýšený zájem o studium těchto profesí, takže musíme doufat, že bude lépe,“ uvedla.

Ve veřejném prostoru zaznívají různé apely na zdravotníky, kteří změnili obor, aby se vrátili zpět. K tomu slouží například i projekt Sestry v záloze. „Tyto sestry nám velmi pomáhají v těch běžných provozech, ovšem nemohou nahradit sestry na intenzivních lůžkách, které právě nejvíce potřebujeme. Tam je nemůžeme dosadit, protože sestry v intenzivní péči jsou v mnoha činnostech nenahraditelné,“ uvedla šéfka asociace.

Už v pondělí by přitom měla vláda projednat možnost opětovného povolání mediků, jako tomu bylo během první vlny koronaviru. „Každá pomoc – ať už od studentů, nebo mediků – je velice vítána,“ sdělila Šochmanová.

Přetížení kapacit nemocnic se podle ní nemusíme obávat, ale na druhou stranu se situace nesmí podceňovat a musíme se chovat zodpovědně.

Šochmanová také během rozhovoru poděkovala zdravotníkům, kteří od března o pacienty pečují. „V počátku té pandemie slova díků a uznání jejich práce byla téměř na denním pořádku, ale postupně nám to nějak splynulo s časem. Já bych na to strašně ráda navázala a poprosila tu laickou veřejnost, aby odložili zákroky, které se dají odložit, a aby nezatěžovali zdravotnický systém zbytečně,“ apelovala.

Finanční odměna je na cestě

Od vlády čeká prezidentka sesterské asociace stálý přísun ochranných prostředků a finanční odměnu pro ty, kteří pracují v náročnějším prostředí, než jsou zvyklí. Podle jejích informací peníze slíbené po jarní covidové vlně mají sestry dostat v tuto dobu, přichází na účty zdravotnických zařízení.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula ve středu zmínil možnost, že by se část nemocnic mohla přesunout do hotelů. Týkalo by se to zejména těch, kteří leží v nemocnici, ale nemají příznaky, jsou zde například ze sociálních důvodů. „Na tomto typu zařízení by nám určitě pomohli právě studenti, medici nebo Sestry v záloze, takže rozhodně mi to smysl dává,“ dodala v závěru rozhovoru Šochmanová.

Tagy: