Radnici v Předměřicích nad Labem dochází trpělivost s aktuálním stavem dopravy a chystá opatření

8. říjen 2020 08:10

Předměřice nad Labem začínají hledat cesty ke zvýšení bezpečnosti chodců a cyklistů. Obcí, která je dnes prakticky předměstím Hradce Králové, si zkracují cestu do krajského města nejen řidiči osobních, ale často už i nákladních aut. A kdysi klidné a tiché Předměřice se v posledních letech hodně proměnily. Opatření mají především zvýšit bezpečnost chodců.

Čtěte také

Doprava v Předměřicích je opravdu hustá a hlučná. Zatímco s hlukem z hlavní silnice se kdysi klidná obec učí žít, s nebezpečnými situacemi, které nárůst dopravy přináší, se smířit nechce.

„Je celkový nárůst počtu aut a to už vidíme v obytných zónách i na hlavních silnicích. My jsme prostě průjezdná obec," říká starostka Stanislava Marková za ODS.

Předměřice si nechaly zpracovat studii, která má nabídnout odpovědi na to, co v obci změnit ku prospěchu především bezpečnosti chodců, doplňuje místostarosta Tomáš Mikolášek za ODS.
„Máme i stížnosti od rodičů, obzvláště dětí na nižším stupni základní školy, které mají přecházet přes onu frekventovanou komunikaci. Je to problém."

Přechod pro chodce

Radnice má za sebou čerstvé první kolo jednání s dopravním projektantem Radkem Michlíkem. Řeč byla o nových přechodech nebo chodnících a nové podobě zastávek MHD. Tahle opatření jsou ale otázkou času.

„Když se na těch úpravách dohodneme, tak bude následovat zpracování projektové dokumentace. Ten záměr potom musí projít stavebním řízením. A časově to tedy dříve než v druhé polovině příštího roku určitě nebude," odhaduje projektant Radek Michlík.

Čtěte také

Běh na ještě delší trať je stavba, která podle místostarosty Tomáše Mikoláška Předměřicím opravdu uleví.
„Zřejmě ten tranzit vyřeší, až jednou bude vybudována severní tangenta Hradce Králové. Ta by mohla odvézt dopravu zejména ze Skladištní oblasti, nákladní dopravu, která si zkracuje přes naši obec cestu směrem na Náchod, aby se vyhnula kruhovému objezdu v Koutníkově ulici."

K vyřešení dopravní situace v Předměřicích by měla pomoci i hradecká městská policie. Zastupitelé v Hradci Králové v pondělí schválili prodloužení veřejnoprávní smlouvy, na základě které budou strážníci v Předměřicích vypomáhat - tedy například měřit rychlost.

Pokračuje mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.
„Po dohodě s vedením obce, to znamená s paní starostkou, můžeme přizpůsobit dohled nad dopravou podle individuální situace. Přizpůsobíme se tak, aby byla obec spokojena a řešila se problematika, která je v tu chvíli aktuální."

Hradecké strážníky můžete v Předměřicích potkat celý rok, od června do září 20 a o prázdninách 40 hodin měsíčně.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související