Nájem platit musíme!

Jak potvrzuje Petr Dočekal, provozovatel kladenského hudebního klubu Auto da Fé, když to takhle půjde dál, podnik zavře. „Omezení otevírací doby do 22 hodin a zákaz koncertování pro nás může znamenat likvidaci. Nad vodou nás držely i oblíbené kvízy. Teď například se měl konat kvíz Přátelé vycházející z amerického seriálu. Soutěžit mělo 13 týmů, což čítá 70 lidí a museli jsme ho zrušit,“ dodává Dočekal.

V podnikání ho zachraňují burgery, tortily a rozvoz jídla. „I tak nevíme, jak dlouho vše vydržíme dotovat. Nájem platit musíme. Bohužel současná omezení společnost polarizují. Někdy by bylo lepší nechat rozhodnutí na lidech samotných, zda přijdou. Ale pokud je nařízení shora, neubráníme se,“ dodává podnikatel, jenž spoléhá kromě jarních covid programů nyní na podporu z ministerstva kultury.

Odběrové místo na covid-19 v pražských Holešovicích
Prymula v pátek oznámí přísnější opatření. Dotknou se volnočasových aktivit

Ani kladenský hudební Klub Poldofka o víkendu neotevře. „Fungujeme jako hudební klub v pátek a sobotu. Teď je po všem. Museli jsme odříct všem kapelám,“ říká provozovatel klubu Poldofka Tomáš Čović. 

V jejich případě zatím na existenci ohroženi nejsou, jelikož provozují v téže budově i restauraci a sport bar. „Poldofku děláme hlavně lidem pro zábavu a pro muzikanty. Klub sice nevydělá, ale udržíme ji,“ dodal Čović. „Zatím ještě funguje letní předzahrádka, ale až se přesuneme do hospody a nebudou chodit lidi, likvidační to bude,“ dodává provozovatel. O podporu kultury žádat nebude. „Do toho se mi nechce, aby mi sem pak chodily zase další kontroly,“ uzavírá.

Rameny krčí i provozovatel hudebního klubu Jazz Café Fany, Jan Fany Fanta. S manželkou Vladimírou provozují podnik ve Slaném osm let „Je nám to líto, ale nezmůžeme nic. Jen se zábava v pátek večer rozjede, musíme lidi v deset večer vyhazovat. Bouchají na vrata, dobývají se dovnitř. Vyhovět jim nemůžeme,“ konstatuje Fanta.

Téměr každý telefonát znamená zrušenou akci

Přestože by se mohlo zdát, že například hoteliéři jsou z nejhoršího venku, realita je neveselá. Například čtyřhvězdičkový Hotel Hejtmanský dvůr ve Slaném na náměstí, který neslouží jen nocležníkům, ale celoročně pořádá spoustu společenských, firemních a zážitkových akcí, včetně plesů, zažívá těžké období. 

Koronavirové testy v terénu. Ilustrační foto
ON-LINE: Pacientů s covidem je stále více. Nemocnice omezují neakutní péči

„Ani se mě neptejte. Každý telefon který zvedneme, ruší nějaké akce. Na podzim jsme měli nasmlouvaných spoustu akcí a stejně tak vánoční večírky. Všechno je zrušené,“ potvrzuje Jana Hůlová, marketingová manažerka hotelu „Lidé se dotazují se, zda mohou jít například ve čtyřech či v šesti na degustační menu. Pokud jde o rodinná setkání, pro ta můžeme nabídnout oddělený salonek. Všem, kteří mají zájem se u nás dobře najíst a odejít s jedinečným zážitkem, mohu vzkázat, že fungujeme nepřetržitě a stejně tak i naše relaxační centrum,“ potvrzuje Hůlová.

Za sebou mají uplynulý víkend také účast na 2. ročníku food festivalu, který se konal na náměstí. „Lidí přišlo hodně a byli nadšení z našich pokrmů. Dvaadvacátého listopadu máme výročí otevření hotelu, připravujeme gastronomický týden, rádi bychom dělali i Svatomartinské husy. Nápadů je spousta, ale příliš letos zkrátka plánovat moc nemůžeme,“ uzavřela manažerka.