Elektronový mikroskop TESCAN využijí vědci v Liberci k výzkumu průmyslových materiálů

Pavel Hanus pořizuje první snímky na novém mikroskopu

Pavel Hanus pořizuje první snímky na novém mikroskopu

Snímek z výzkumu biopolymerních nanokompozitů Mikroskop má velkou komoru s robustním stolkem, který unese vzorky do hmotnosti 3 kilogramů

Brněnský výrobce elektronových mikroskopů TESCAN nainstaloval ve Fakultě strojní Technické univerzity v Liberci nový elektronový mikroskop. Přístroj v hodnotě přes pět milionů korun pomůže libereckým vědcům i studentům při materiálovém výzkumu kovových slitin a plastů.


Přístroj pořizovala liberecká univerzita z vlastních zdrojů. Jedná se již o druhý elektronový mikroskop značky TESCAN, který na fakultě využívají. Starší typ, pořízený v roce 2013, zůstává součástí laboratoře. „Nový mikroskop bude součástí hned několika našich výzkumů, například jej využijeme při zkoumání pevnosti spojů difuzního svařování jemnozrnné oceli nebo při vývoji žáruvzdorných slitin železa a hliníku. Pokud jde o nekovové vzorky, budeme analyzovat materiály plastových dílů do automobilů. Vždy je naším cílem popsat vlastnosti zkoumaných materiálů a případně je i dále zlepšovat,“ uvedl Ing. Pavel Hanus, Ph.D., z Katedry materiálů Fakulty strojní Technické univerzity v Liberci.

Nový mikroskop přináší univerzitním vědcům celou řadu zlepšení, která ve svých výzkumech využijí. Oproti předchozímu typu se zvětšení znásobilo o jeden řád a do plně motorizované komory mikroskopu je možné vložit až tříkilogramové vzorky. Univerzitní výzkumy probíhaly na mikroskopu i během letních prázdnin. Kromě výzkumu se nový přístroj stane i součástí výuky. Studenti navazujících magisterských oborů se s přístrojem seznámí v podzimním semestru. "Využití mikroskopu bude, dá se říci, maximální. Jedná se o univerzální nástroj, a proto pro něj máme široké uplatnění. Jeden z prvních výzkumů se týká postupu oxidace ve slitinách s různým poměrem železa, hliníku a křemíku. Dlouhodobě chceme vylepšit vlastnosti některých v průmyslu používaných slitin a nabídnout je ke komerčnímu využití," dodal Pavel Hanus.

"Každá tuzemská instalace je pro nás výjimečnou událostí, protože více než 95 % naší produkce exportujeme do zahraničí. Instalaci zpozdila opatření proti šíření koronaviru, ale mikroskop již stojí na svém místě a věříme, že splní veškerá očekávání," uvedl Michal Klášterecký, Direct Sales Manager TESCAN Orsay Holdingu.


O TESCANu

TESCAN je český výrobce elektronových mikroskopů. Společnost byla založena v roce 1991 vývojovými a servisními pracovníky firmy TESLA s cílem pokračovat v tradici výroby elektronových mikroskopů v Brně. V roce 1996 TESCAN představil svůj první přístroj, PROXIMA, a další modelové řady mu zajistily místo mezi předními světovými výrobci. Dlouhodobá expanze a zakládání dceřiných společností po celém světě vyvrcholily v roce 2013 vytvořením holdingové struktury s francouzskou společností ORSAY PHYSICS. Tak vznikl TESCAN ORSAY HOLDING, který si i nadále zachoval centrálu, výrobu i vývoj v brněnských Kohoutovicích. Každý mikroskop TESCAN je vyroben v Brně, přestože zhruba 95 % produkce míří k zákazníkům do celého světa. Mezi největší odběratele patří světové univerzity, výzkumná centra nebo průmyslové a výrobní firmy v mnoha odvětvích. V roce 2019 překročil počet zaměstnanců 600, více než polovina z nich pracuje v Brně, další ve 14 dceřiných společnostech po celém světě. Roční produkce se pohybuje kolem hranice 300 mikroskopů, což představuje roční obrat zhruba 2 miliardy korun.


Kontakt:

www.tescan.com

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.

Klíčová slova ČR-elektronika-věda-firmy-Tescan

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
IT, telekomunikace
Věda, vzdělávání a školství

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.